Järnbrukens historia (inbunden)
Format
Inbunden (Halvfranskt)
Språk
Svenska
Antal sidor
392
Utgivningsdatum
2022-05-25
Förlag
Bokförlaget Stolpe
Originaltitel
Järnbrukens historia
Medarbetare
Leo, Patric (form) / Wanselius, Bengt (foto)
Dimensioner
309 x 245 x 45 mm
Vikt
2443 g
SAB
Pdab.05,Qz Engelsbergs bruk
ISBN
9789189069022
Järnbrukens historia (inbunden)

Järnbrukens historia

(17 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-05-25
359

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Idag hörs inte längre dånet från dunkande hamrar och brusande vattenfall. Men ur stillheten berättar bevarade bruksmiljöer om hur Bergslagen blev centrum för världens järnframställning. I hetta och sot lades grunden till Sveriges ställning som stormakt och landets ekonomiska välstånd.

I boken Järnbrukens historia får vi några perspektiv på järnets avgörande roll i Sveriges historia. Tidsresan börjar för mer än tvåtusen år sedan, men tyngdpunkten ligger på 1700- och 1800-talens blomstrande brukskultur. Järnbruken blev noder av civilisation. Där utvecklades ny teknik, nya yrken och nya seder. På bruksherrgårdarna spirade intresset för bildning, konst och litteratur och framstående författarskap föddes som hos Geijer, Lagerlöf och Fröding.

I denna rikt illustrerade bok författad av vetenskapsjournalisten Nils-Johan Tjärnlund, får vi tydliga exempel på de starka influenser som brukskulturen har lämnat efter sig: från mer välkända miljöer som världsarvet Engelsbergs bruk och vallonbruken i Uppland till de okända bruken längs Norrlandskusten. Går det till och med att spåra idén om det svenska folkhemmet i den speciella bruksandan?

"Ett praktverk över järnbrukens historia." Dala-Demokraten.

"...texten bär författarens vanliga signum att vara såväl kunskapsintensiv som levande och lättläst. Bakom ligger en imponerande research och en stor personlig kunskap som ger sammanhangen. Här finns också så många bilder att boken (nästan) kan fungera som blädderverk." Sundsvalls Tidning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Järnbrukens historia
 2. +
 3. Alla är vi valloner : om sanna & osanna släkthistorier i Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Alla är vi valloner : om sanna & osanna släkthi... av Peter Sjölund (inbunden).

Köp båda 2 för 608 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Järnbrukens historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Innehållsrik
  Hans Johansson, 15 juli 2022

  Stor bok, tung, kunnig, fina stora bilder. Rekommenderas om man är intresserad av gamla järnbruk och deras bakgrund. (Billig också.)

 2. Fantastisk berättelse om våra järnbruk.
  Per-Ove Nelstrand, 29 juni 2022

  Fina bilder och mycket information om en svunnen epok.
  Så viktigt att det är dokumenterat för kommande generationer. Järnet byggde vårt välstånd.

 3. Bergsbrukens historia
  Bengt-Ola Morgny, 28 juni 2022

  Välskriven dokumentation om bergsbrukens framväxt. Vackra foton och värd att ligga framme för att då och då titta på. Tyvärr blir det inte 5 stjärnor då några viktiga industrimän hoppats över. Så tex de tyska brukspatronerna som Heinrich Lemmens och Joakim Danckwardt vilket är en brist. Att holländaren Wellam de Wijk finns med är glädjande! Ett bra pris för en fin dokumentation.

 4. En för stor och tung bok
  Jan Bergman (Täby), 8 juni 2022

  Hej!
  Jag insåg inte att det här var ett uppslagsverk. Jag såg fram emot en normal bok som jag kunde läsa igenom. Det här blev en för tung i kilo räknat och för omfattande bok.

 5. Bra läsning
  Ulf Hagman, 8 juni 2022

  Mycket bra bok, intressant läsning. Beskriver det svenska järnbrukens historia. En tjock bok, men lättläst och överskådlig. Skulle rekommendera den till flera.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Nils Johan Tjärnlund