Järnbrukens historia (inbunden)
Format
Inbunden (Halvfranskt)
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2022-05-25
Förlag
Bokförlaget Stolpe
Originaltitel
Järnbrukens historia
Medarbetare
Leo, Patric (form) / Wanselius, Bengt (foto)
Dimensioner
309 x 245 x 45 mm
Vikt
2443 g
SAB
Pdab.05
ISBN
9789189069022
Järnbrukens historia (inbunden)

Järnbrukens historia

Inbunden Svenska, 2022-05-25
299
  • Förboka gärna! Förväntad leverans vecka 21
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Idag hörs inte längre dånet från dunkande hamrar och brusande vattenfall. Men ur stillheten berättar bevarade bruksmiljöer om hur Bergslagen blev centrum för världens järnframställning. I hetta och sot lades grunden till Sveriges ställning som stormakt och landets ekonomiska välstånd.

I boken Järnbrukens historia får vi några perspektiv på järnets avgörande roll i Sveriges historia. Tidsresan börjar för mer än tvåtusen år sedan, men tyngdpunkten ligger på 1700- och 1800-talens blomstrande brukskultur. Järnbruken blev noder av civilisation. Där utvecklades ny teknik, nya yrken och nya seder. På bruksherrgårdarna spirade intresset för bildning, konst och litteratur och framstående författarskap föddes som hos Geijer, Lagerlöf och Fröding.

I denna rikt illustrerade bok författad av vetenskapsjournalisten Nils-Johan Tjärnlund, får vi tydliga exempel på de starka influenser som brukskulturen har lämnat efter sig: från mer välkända miljöer som världsarvet Engelsbergs bruk och vallonbruken i Uppland till de okända bruken längs Norrlandskusten. Går det till och med att spåra idén om det svenska folkhemmet i den speciella bruksandan?
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Järnbrukens historia
  2. +
  3. Tusen år i Uppåkra : en järnåldersmetropol uppgång och fall

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tusen år i Uppåkra : en järnåldersmetropol uppg... av Dick Harrison (inbunden).

Köp båda 2 för 528 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Nils Johan Tjärnlund