Vinternoveller (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
172
Utgivningsdatum
2018-09-12
Upplaga
1
Förlag
Flo förlag
Översättare
Nils Sundberg, Stephen Farran-Lee
Originaltitel
Vinternoveller
Medarbetare
Andréas, David (form)
Dimensioner
180 x 125 x 10 mm
Vikt
205 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789198395211
Vinternoveller (häftad)

Vinternoveller

Häftad Svenska, 2018-09-12
179
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Ingvild H. Rishøi är en av de starkast lysande stjärnorna i den norska litteraturen idag och har hyllats av en samlad norsk kritikerkår. Hon skriver med stor klassmedvetenhet, med också med en viss dos av nåd - en säregen blandning mellan realism och H. C. Andersen-saga. Det handlar om att inte ha råd med nya trosor åt sin dotter. Om att vara på flykt med sina småsyskon genom ett isande vinterlandskap. Om att kastas upp
på land som en död fisk när man lämnar mörkret på fängelsets botten.

Rishøi har beskrivits som omutlig i sin empati - hjärtskärande utan att vara sentimental - och utöver Bragepriset för Vinternoveller har hon även tilldelats Sultpriset och P. O. Enquists pris. Med Flo förlags utgivning av Vinternoveller kommer nu ett av Rishøis verk för första gången i sin helhet på svenska.

***

"Att Rishøi nu introduceras för svenska läsare, dessutom i en stöldbegärligt vacker utgåva, är en av årets stora litterära händelser."

- Carl Åkerlund, Västerbottens-Kuriren

"Bam-bam-bam! En klassisk slagserie. Två snabba, snärtiga slag som får dig att tappa fattningen, förlora fotfästet, och sedan ett tredje tyngre som knockar dig. Norska Ingvild H Rishøis "Vinternoveller" består av tre noveller med samma effekt."

- Torbjörn Flygt, Sydsvenskan

"Psykologisk realism med fingertoppskänsla"

- Mats Kolmisoppi, Göteborgs-Posten

"En mästerlig skandinavisk novellförfattare introduceras äntligen för en svensk publik [...] Glimrande litteratur; en storslagen fantasi med social blick."

- litteraturtoppen.se

"Förbluffande bra [...] det här är något som vill storslagna saker, som visar att riktig litteratur inte är verklighetsflykt utan står i direkt kontakt med livet"

- Björn Kolhström, Jönköpings-Posten

"Ingvild H. Rishøi använder språket med en sällsam lätthet och leder med varsam hand fram läsaren genom historierna [...] den här novellsamlingen är helt fantastiskt bra."

- Evelina Ivarsson, BTJ-häftet

***

Ingvild H. Rishøi (f. 1978) debuterade 2007 med La stå. Hon har sedan dess givit ut ytterligare två novell samlingar, av vilka Vinternoveller är den senaste. Rishøis texter har översatts till bland annat danska, tyska och engelska, och novellen "Vi kan ikke hjelpe alle" är numera obligatorisk läsning för en stor del av Norges gymnasieelever. Den publicerades på svenska 2013 i tidskriften Granta #1 Gränser. Utöver Bragepriset - för Vinternoveller - har Rishøi även tilldelats Sultpriset och P. O. Enquists pris.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ingvild H Rishøi

  • Winternovellen

    Ingvild H Rishøi

    In drei Novellen beleuchtet Ingvild H. Rishøi die Gefühle von Menschen, die ihren Weg in einer Welt von Armut, Unsicherheit und Einsamkeit suchen. Moderne Märchen für jede Jahreszeit. 1 - Wir können nicht allen helfen Die kleine Tochter bittet ihr...

Bloggat om Vinternoveller