Vinternoveller (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
172
Utgivningsdatum
2018-09-12
Upplaga
1
Förlag
Flo förlag
Översättare
Nils Sundberg, Stephen Farran-Lee
Originaltitel
Vinternoveller
Medarbetare
Andréas, David (form)
Dimensioner
180 x 125 x 10 mm
Vikt
205 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789198395211
Vinternoveller (häftad)

Vinternoveller

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2018-09-12
169
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Ingvild H. Rishøi är en av de starkast lysande stjärnorna i den norska litteraturen idag och har hyllats av en samlad norsk kritikerkår. Hon skriver med stor klassmedvetenhet, med också med en viss dos av nåd - en säregen blandning mellan realism och H. C. Andersen-saga. Det handlar om att inte ha råd med nya trosor åt sin dotter. Om att vara på flykt med sina småsyskon genom ett isande vinterlandskap. Om att kastas upp
på land som en död fisk när man lämnar mörkret på fängelsets botten.

Rishøi har beskrivits som omutlig i sin empati - hjärtskärande utan att vara sentimental - och utöver Bragepriset för Vinternoveller har hon även tilldelats Sultpriset och P. O. Enquists pris. Med Flo förlags utgivning av Vinternoveller kommer nu ett av Rishøis verk för första gången i sin helhet på svenska.

***

"Herregud, låt denna pärla till novellsamling få den uppmärksamhet den förtjänar, låt den inte drunkna i bokflodens brus [...] Rishøi skildrar de allra mest utsatta i klassamhället, men hon gör det på ett sätt som inte är helt vanligt; med självklarhet, på allvar och - framför allt - med den litterära framställningen först."
- Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

"Stöldbegärligt vacker utgåva [...] en av årets stora litterära händelser."
- Carl Åkerlund, Västerbottens-Kuriren

"Bam-bam-bam! En klassisk slagserie. Två snabba, snärtiga slag som får dig att tappa fattningen, förlora fotfästet, och sedan ett tredje tyngre som knockar dig. Norska Ingvild H Rishøis Vinternoveller består av tre noveller med samma effekt."
- Torbjörn Flygt, Sydsvenskan

"En mästerlig skandinavisk novellförfattare introduceras äntligen för en svensk publik [...] Glimrande litteratur; en storslagen fantasi med social blick."
- litteraturtoppen.se

"Psykologisk realism med fingertoppskänsla"
- Mats Kolmisoppi, Göteborgs-Posten

***

Ingvild H. Rishøi (f. 1978) debuterade 2007 med La stå. Hon har sedan dess givit ut ytterligare två novell samlingar, av vilka Vinternoveller är den senaste. Rishøis texter har översatts till bland annat danska, tyska och engelska, och novellen "Vi kan ikke hjelpe alle" är numera obligatorisk läsning för en stor del av Norges gymnasieelever. Den publicerades på svenska 2013 i tidskriften Granta #1 Gränser. Utöver Bragepriset - för Vinternoveller - har Rishøi även tilldelats Sultpriset och P. O. Enquists pris.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vinternoveller
  2. +
  3. Gravgåvor : fragmentarium

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gravgåvor : fragmentarium av Tor Ulven (häftad).

Köp båda 2 för 344 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vinternoveller. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Noveller
    Birgitta Marianne Nerman, 27 december 2019

    Som är mycket läsvärda och det var länge sen jag läste något så bra och finstämt som dessa noveller. Rekommenderas varmt

Visa alla 1 recensioner