I sin nyutkomna bok Ekstedt över öppen eld tipsar Niklas Ekstedt om hur du lättast gör upp en eld ute i naturen, vilken ved som lämpar sig bäst för matlagning och varför gjutjärn gör maten extra god - och nyttig! Den nordiska kokkonsten har sitt ursprung över just en öppen eld och före elspisens intåg i varje hem var eld, ved och järn den heliga treenigheten i svensk gastronomi. 

På Restaurang Ekstedt lagas allt som bjuds över öppen eld, i en vedspis, en rök, i en eldgrop och en "stenåldersmikro". Elden rör vid varje rätt som serveras. 

Nu har du möjlighet att äta på den prisbelönta restaurangen.
Svara på frågan och motivera varför just du vill äta på Ekstedt (med max 40 ord). 

Vad heter det konformade verktyget som används för att droppa brinnande fett över ett roterande köttstycke?

1. Sifon
2. Flambadou
3. Zestjärn

Maila ditt svar samt motivering till tavling@bokus.com senast den 9 april för att vara med och tävla, skriv gärna "Ekstedt" i ämnesraden. Juryn består av Bokus, Ordfront förlag och Niklas Ekstedt. Presentkortet som vinnaren erhåller gäller för 2 personer och för en avsmakningsmeny exkl. dryck på Restaurang Ekstedt, Humlegårdsgatan 17 i Stockholm, under 2017. 

Lycka till!

  • Ekstedt över öppen eld : recept för det analoga köket

    Niklas Ekstedt

    Torr ved som sprakar i en öppen eld. För oss handlar det numera mest om rekreation och mysig värme, kanske någon gång en grillad korv utomhus. Men i tusentals år var elden människans enda sätt att tillaga mat. Det är det som Niklas Ekstedt velat utforska, först med sin Michelinrestaurang i Stockholm och nu med Ekstedt över öppen eld recept för det analoga köket.Här får du reda på grunderna i Niklas matlagning hur du gör upp en eld, vilken ved som är bäst och varför gjutjärn gör maten god och nyttig. Men framför allt recept inspirerade av nordiska smaker och råvaror. Och du behöver inte ens göra upp en eld, en gjutjärnspanna på spisen räcker oftast bra. Niklas Ekstedt är en av Sveriges mest framgångsrika kockar. Han driver flera restauranger, varav en, Ekstedt, sedan flera år har en stjärna i Michelinguiden. Niklas Ekstedt är också en uppskattad tv-personlighet med en rad program bakom sig, både i Sverige och internationellt. Ekstedt över öppen eld utkommer i åtta länder samtidigt.