Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Det stora århundradet (del 10)
Antal sidor
491
Utgivningsdatum
2020-08-21
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
218 x 145 x 38 mm
Vikt
834 g
SAB
Hc
ISBN
9789164206916
Slutet på historien (inbunden)

Slutet på historien

(144 röster)  |  Läs 23 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-08-21
219
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Slutet på historien Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Efter nära femtio år i exil kommer förre SS-officeren Harald Lauritzen tillbaka från sin tillflykt till Argentina. Hans återkomst vänder upp och ner på tillvaron för släkten Lauritzen. Onkel Harald är nämligen fortfarande nazist. Men han har ett erbjudande som det inte går att säga nej till.

Eric Letangs advokatbyrå ställs ånyo inför en våg av moralpanik. Den här gången är det pedofilskräcken som leder till ännu en häxjakt.

1990-talet är en tid av ekonomiska kriser och socialdemokratins begynnande nedgång. Samtidigt växer främlingshat och högerextremism, en politisk omsvängning som alltför många underskattar. Där 1900-talet slutar inleds en helt ny epok som visar att vi ingenting lärt av historien.

Slutet på historien är den tionde och avslutande delen i Jan Guillous romanserie. Med den är han i mål med sitt gigantiska bokprojekt Det stora århundradet, där han skildrar en släkt som vi får följa genom hela 1900-talet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Slutet på historien
 2. +
 3. Den andra dödssynden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den andra dödssynden av Jan Guillou (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Det finns 23 recensioner av Slutet på historien. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Sämsta boken i serien
  Fabbe, 2 maj 2022

  Nu har jag läst alla tio delarna i denna serie och det är tråkigt att behöva säga att den sista delen även är den sämsta. Rent stilmässigt hände det något till denna bok. Dels är den tjockare utan att för den skulle behöva vara det. För innehållsmässigt är det rörigt och fullt med sidospår utan till synes någon mening eller funktion. Det hade varit tillfredställande att runda av hela serien på ett snyggt sätt istället för att som här enbart fortsätta. Nog är det ändå rätt vemodigt då jag läst... Läs hela recensionen

 2. Riktigt dåligt slut
  T, 3 april 2022

  Helt klart den sämsta boken i serien. Tyckte man att tidigare böcker var fyllda med Guillous egna politiska åsikter så tar denna priset. Mycket rörigt och handlar mest om författarens vilja att förmedla sina åsikter samt mycket fyllnad med småhistorier där man undrar varför han skriver om det ena och det andra. En stor besvikelse och ingen vidare läsning.

 3. Tjatigt med alla sportreferat

  Jag har läst hela långa serien av Guillou och är imponerad av all research. Men..det blir lite väl fjantigt med alla otroligt duktiga intelligenta vackra superbegåvade släktingar i böckerna. Och i den här sista delen blev det mycket snabbläddrande då Guillou tycks ha fastnat i sportens värld och det blir bra tjatigt.

 4. Slutpunkt
  thoad (skövde), 29 mars 2021

  Inte besviken. Tvärtom. Förväntningarna infriades. Starkt att producera 10 böcker i samma täta kvalitet. Fantastiskt att följa 1900 talet genom släten Lauritzensöden.

 5. Kunde varit bättre
  Christiane, 21 februari 2021

  Jag tycker de första delarna fram till slutet 2:a världskriget var bättre. Den sista delen är något mer fantasifull. Icke förty - mycket historia i hela serien. Värt att läsa.

 6. Bra men inte bäst
  Hans Hansson, 1 februari 2021

  Inte den bästa boken i serien, men Jan Guillou är alltid läsvärd och det skadar inte att bli påmind om en del dumheter som pågick före och kring millennieskiftet. Rekommenderas!

 7. Dålig, skrytig självbiografi
  Bertil Fougstedt, 13 januari 2021

  Boken blir en tjatig beskrivning av viner och matlagning varvad med självbelåtna utläggningar och generaliseringar om rättsväsendet, feminismen och psykiatrin. Guillous sämsta bok en stor besvikelse

 8. Slutet eller......
  Nils Lagerström, 28 december 2020

  Familjens historia blev visserligen något så när avslutad men det kändes som det saknades ett antal historier om olika personer ung. som om författaren tröttnat på boken o bara helst vara klar o avsluta historien.

 9. Mycket hockey blev det!
  Gunnar, 3 december 2020

  Till sist måste ju historien om släkten Lauritzen få ett (lyckligt) slut. Men det blev väldigt mycket hockey. Jag antar att boken hade blivit lite tunn annars...

 10. En episk saga om ett århundrade
  HiO, 25 november 2020

  Maffigt slut på Guillos stora familjekrönika. Som alltid en fröjd att läsa Jan Guillo - en av landets mest lysande språkbegåvningar och intrigskapare.

 11. En plikttrogen bok...
  Gunnar Victor (Sollentuna), 26 oktober 2020

  ... både för den som skrev och mig som läsare. Ingen av oss kan ha haft glädje av att skriva eller läsa. Till pappersåtervinningen så kanske någon blir glad

 12. Slutpunkt
  Birgitta K, 26 oktober 2020

  Guillou har satt punkt för sin enorma sekellånga "saga". De första delarna var de mest fängslande i mitt tycke. Den närmast flydda tiden är nog alltid svårast att beskriva, men eftersom Guillous penna alltid är förd med elegans, ibland med kanske lite väl stor lätthet, så är det läsvärt och nostalgiskt. Hög igenkänningsgrad gör att berättelsen känns aktuell.

 13. Så var det slut
  Bokmalin, 9 oktober 2020

  En fördel att ha läst de tidigare böckerna om familjen Lauritzen. Lite för mycket om vendettan mot Expressen. Blir lite tjatigt. Annars var det flera historier på gång i boken. Arvet, undrar bara hur just den personen hade fått nyckeln till bankfacket? Kanske har jag missat något i tidigare böcker?
  Spännande händelser kring familjen och arbetet. Tycker alltid det är intressant att läsa om advokaters arbete. Skildringen av samhället ger mig flera aha-upplevelser även om jag var med på 90-... Läs hela recensionen

 14. Jan G. är långsint
  Halén, 30 september 2020

  Jan G. avreagerar sig på Expressen, men boken är väl läsvärd. Särskilt om man följt familjen Lauritzen sedan tidigare. Ingen bladvändare, jag tar det lugnt, snart når jag slutet på historien och vad gör jag sen?

 15. Trist läsning
  Masen, 23 september 2020

  Efter att ha läst övriga böcker i serien så kändes det tvunget att läsa även den sista, men den känns som en besvikelse vid jämförelse med de tidigare.
  Kan bara rekommendera den till de som läst tidigare böcker i serien och vill få ett avslut.

 16. Historiens slut
  Sven-Olov Larsson, 21 september 2020

  Jag har läst flera av de tidigare delarna om släkten Lauritzens historia. Den speglar 1900talet. Slutet på historien ger oss 1990-talet utifrån den fjärde generationen och stjärnadvokaten Eric Letangs (och därmed Guillous) perspektiv. Det betyder att rättsskandaler, diskriminering av flyktingar och socialdemokraternas politik står i centrum. Men också den begynnande upplösningen av släktens tidigare fasta band. Högst läsvärd, men tidvisa longörer skapar behov av att gena ibland. Avtagande spänstighet?

 17. Fantastiskt
  Eva Norling, 10 september 2020

  En riktig bladvändare - det går inte att lägga boken åt sidan. Vill inte att den skall ta slut. Sluta aldrig att skriva böcker Jan.

 18. Jan Guillou m.fl.
  Weine Sivertsson, 10 september 2020

  Jag har läst många böcker av Jan Guillou, han skriver så att det hela tiden händer något. Det blir ingen tråkig utfyllnad om väder o blommor.
  Jag vill hela tiden läsa vidare för att få reda på vad som ska hända .
  Han har en förmåga att skapa en spänning som är med genom hela boken, det gäller dom flesta av hans böcker.
  Om man som jag läst en hel serie så kommer det upp gamla händelser som man känner till sedan tidigare.

 19. Slutet på historien, Jan Guillou
  Arne Hjorth (Stockholm), 10 september 2020

  En bra beskrivning av 90-talet och alla mediedrev om påstådd pedofili som gränsade till ren galenskap och hysteri. Det var också en brytningstid in i en annan galenskap som vi ser idag. Guillou skriver underhållande och bra som vanligt. Någon stor skönlitterär författare är han inte men boken är mycket läsvärd.

 20. Slutet på Jan Guillous 1900-talsepos
  Kjell Kampe, 9 september 2020

  Slutet på historien är sista delen i Jan Guillous stora 1900-talsepos.
  Romanseriens första del, Brobyggarna, börjar med att tre fiskarpojkar på norska Vestlandet förlorar sin far. Havet tar honom. Pojkarna visar sig vara tekniska genier och får sponsrad ingenjörsutbildning i dåtidens tekniska Mecka, tyska Dresden. Därefter åker äldste brodern hem och ansvarar för brobyggena i 'jernbanen' mellan Bergen och Oslo, en hamnar i tyska Östafrika (Tanganyika) och en i England. Så småningom åter... Läs hela recensionen

 21. Ett dåligt hopkock.
  Hans Gustaf Eriksson, 9 september 2020

  Garanterat den sämsta av de tio böckerna. Han verkar att ha tappat orken och verkar vilja avsluta so fort som möjligt.

 22. Fantastiskt
  Ingrid Jönsson, 9 september 2020

  Att kunna skriva sådan nutidshistoria. Hela 1900 talet, Jag har varit med på halva.
  Får läsa om alla snart. Den första var bäst men alla OK

 23. Tämligen tam final
  Hans Å, 7 september 2020

  Sedan första bokens ivriga bladvändande har det mer eller mindre gått utför med varje bok. Förutom några spännande rättegångsscener händer det inte särskilt mycket i väntan på eventuella pengar. För mycket av hockeyhistoria och politisk pamflettism

Visa alla 23 recensioner

Fler böcker av Jan Guillou

Bokvideo