Klimatet och människan under 12000 år (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
456
Utgivningsdatum
2017-08-30
Upplaga
1
Förlag
Dialogos Förlag
Medarbetare
Balgård, Sture (form)
Dimensioner
227 x 155 x 35 mm
Vikt
895 g
SAB
K
ISBN
9789175043234
Klimatet och människan under 12000 år (inbunden)

Klimatet och människan under 12000 år

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2017-08-30
240
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
I boken presenteras för första gången på svenska resultaten från den senaste klimathistoriska forskningen för en bred publik.

I en välblandad mix av historia och klimatvetenskap får läsaren följa med på en medryckande resa genom världshistorien då kraftiga och plötsliga klimatförändringar emellanåt dramatiskt förändrat livsvillkoren för miljoner människor.

För 6 000 år sedan var till exempel Sahara en frodig savann i stället för världens största öken, samtidigt som klimatet var varmt nog i Sverige för sköldpaddor och vilda vindruvor. Senare under historien har stora variationer i monsunregnen i Asien gett upphov till antingen välstånd eller hungersnöd för miljontals människor.

För tusen år sedan kollapsade indianska civilisationer av torka, samtidigt som ett varmare klimat tillät nordbor att kolonisera södra Grönland. Den så kallade lilla istiden, som kulminerade på 1600-talet, orsakade försörjningskriser i Europa och Kina och på många andra håll i världen.

Författaren ger oss åtskilliga spännande och lärorika exempel på hur klimatförändringar under historien påverkat utvecklingen i olika delar av världen och hur människor hanterat eller inte hanterat konsekvenserna av klimatförändringar. Det är insikter som är mycket relevanta i vår tid.

Fredrik Charpentier Ljungqvist är fil.dr i historia och knuten till både Historiska institutionen och Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet. På Dialogos har han tidigare publicerat Den långa medeltiden (2015), som han året därpå belönades med Cliopriset för, för sin förmåga att förmedla färska vetenskapliga insikter till en bred publik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Klimatet och människan under 12000 år
  2. +
  3. Den långa medeltiden : de nordiska ländernas historia från folkvandringstid till reformation

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den långa medeltiden : de nordiska ländernas hi... av Fredrik Charpentier Ljungqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Klimatet och människan under 12000 år. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Viktigt komplement i klimatdebatten
    cfglb, 4 januari 2018

    Välinitierad skildring av klimatutvecklingen, som ger perspektiv på den klimatutveckling som sker just nu. Jag har redan tidigare läst första upplagan av boken och beställde den direkt när jag fick reda på att CFL kommit med en ny utökad upplaga.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Klimatet och människan under 12000 år