Jag är himmel och hav : en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
268
Utgivningsdatum
2022-03-24
Upplaga
1
Förlag
Volante
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
D,Vgaba
ISBN
9789179651831
Jag är himmel och hav : en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser (inbunden)

Jag är himmel och hav : en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-03-24
229
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Jag är himmel och hav : en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser Kan levereras innan julafton
Är vi människor i grunden enskilda, ensamma - eller hör vi samman? I jag är himmel och hav tar Jonna Bornemark avstamp i en av de mest paradoxala och djupt existentiella erfarenheter som hör livet till - graviditeten.

Den gravida kvinnan kontrollerar sin kropp och samtidigt inte, hon är passiv och aktiv på samma gång, hon möter både liv och död. Hon är en och samtidigt två. Det är en erfarenhet som inte har fått ta plats i filosofin, den västerländska filosofen har typiskt inte varit en kvinna, än mindre en gravid kvinna.

Men om vi tog denna erfarenhet på allvar, vad skulle vi då upptäcka? Vart skulle det leda oss?

Vi tänker så ofta att livet börjar vid födelsen och att kroppar är separerade från varandra. Vi uppfattar liv som något som finns i åtskilda individer, inte som något som binder ihop oss med varandra. Graviditeten är en erfarenhet med kraft att utmana dessa idéer och ge oss en ny, annan förståelse för vad liv är och vilken relation vi egentligen har till andra människor och andra levande varelser.

Jonna Bornemark är en av Sveriges mest kända och tongivande filosofer. Med böcker som De omätbaras renässans och Horisonten finns alltid kvar har hon nått långt bortom de filosofiska rummen.

jag är himmel och hav är en naturlig fortsättning på de tidigare böckerna, om vad vi tappar bort i vår iver att ringa in, spalta upp, mäta och kvantifiera varje aspekt av livet. Men jag är himmel och hav är samtidigt något helt annorlunda. Det är ett försök att närma sig graviditetserfarenheten och dra radikal lärdom av den. Med utgångspunkt i en poetisk undersökning av graviditetens, födandets och småbarnstidens erfarenhet vill den här boken bidra till att utveckla en graviditetens och de sammanbundna kropparnas filosofi. Kanske till och med en livets logik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jag är himmel och hav : en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser
 2. +
 3. Det omätbaras renässans : En uppgörelse med pedanternas världsherravälde

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det omätbaras renässans : En uppgörelse med ped... av Jonna Bornemark (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Jag är himmel och hav : en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Den gravidas självbetraktelse
  Clarence Crafoord, 25 maj 2022

  Svårt smälta insprängda poetiska utgjutelser från en klok och rationell person vars filosofiska humanistiska tankar jag värdesätter högt och saknar i boken.

 2. Fantastisk bok
  Henry Ståhle, 7 april 2022

  Jag grips av boken, även om den ibland går över min horisont. Jag är en gammal man och inte så insatt i graviditetens "mysterier". Men Jonna gör det ganska lätt för mig trots det kvinnliga djupet. Hela texten handlar om den dubbla mänskliga närvaron i livet som gravid: hennes texter är både filosofiska, djupt humanistiska, personliga och ibland ren poesi. Som sekulär humanist får jag mycket att bearbeta och ta till mig. Det är en viktig bok. En bra bok för alla som älskar människan. Den berör... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Jonna Bornemark