Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Utopins röster
Antal sidor
447
Utgivningsdatum
2013-08-08
Upplaga
1
Förlag
Ersatz
Översättare
Kajsa Öberg Lindsten
Originaltitel
U vojny - ne zjenskoje litso
Medarbetare
Liljemärker, Håkan (form)
Dimensioner
178 x 109 x 26 mm
Vikt
251 g
SAB
K.54b
ISBN
9789187219672
Kriget har inget kvinnligt ansikte (pocket)

Kriget har inget kvinnligt ansikte

(67 röster)  |  Läs 7 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-08-08
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
NOBELPRISET I LITTERATUR 2015

De var piloter, stridsvagnsförare, spanare och prickskyttar kvinnorna som stred i Röda armén, sida vid sida med männen. De var också sjukvårdarna som bar de sårade ut ur stridszonen. Men till skillnad från männen betraktades de efter kriget inte som hjältar, utan bemöttes med misstänksamhet och inte sällan med förakt. Så de teg. Tills journalisten och författaren Svetlana Aleksijevitj fyrtio år senare började söka upp dem på fabrikerna och i hemmen och bad dem berätta sin historia.

Den flerfaldigt prisbelönta boken bygger på hundratals djup intervjuer och ingår i författarens stora livsverk »Utopins röster«, ett unikt försök att beskriva den sovjetiska erfarenheten utifrån den lilla människans perspektiv.

Svetlana Aleksijevitj föddes 1948 i Ukraina och växte upp i Vitryssland. Hon betraktas som en av de viktigaste skildrarna av det postsovjetiska samhället. Flerfaldigt prisbelönad, bl.a. Svenska PENs Tucholskypris, Triumphpriset, Leipzigbokmässans litteraturpris och nu senaste - för just »Kriget har inget kvinnligt ansikte« - det polska Kapuscinskipriset (2011).

UR INLEDNINGEN

Männen... De släpper ogärna in kvinnorna i sin värld, på sitt territorium...
På traktorfabriken i Minsk sökte jag efter en kvinna, hon hade varit prickskytt. Om henne hade man åtskilliga gånger skrivit i fronttidningarna. Hennes hemtelefonnummer fick jag av hennes väninnor i Moskva, men det var gammalt. Och efternamnet jag antecknat var hennes flicknamn. Jag gick till fabriken där hon arbetade, till personalavdelningen, och där fick jag höra av männen (fabrikschefen och personalchefen): »Finns det verkligen inte tillräckligt många män? Varför skall ni lyssna på dessa kvinnohistorier. Kvinnofantasier...«
Jag kom till en familj... Både mannen och hustrun hade deltagit i kriget. De hade träffats vid fronten, och där hade de gift sig: »Vi firade vårt bröllop i skyttegraven. Inför en strid. Jag sydde mig en vit klänning av en tysk fallskärm.« Han var kulspruteskytt, och hon var »sambandskvinna«. Mannen skickade genast ut kvinnan i köket: »Du kan väl laga till något åt oss.« Tevattnet hade redan kokat upp, smörgåsarna var bredda, och hon slog sig ner hos oss, men mannen fick henne genast på fötter igen: »Men var är jordgubbarna? Var är sylten vi hade med oss från landet?« Efter min enträgna vädjan lämnade han ovilligt ifrån sig sin plats med orden: »Berätta nu som jag har lärt dig! Utan tårar och en massa kvinnliga detaljer: hon ville vara vacker, förstår ni, så hon grät när de klippte av henne flätan.« Senare erkände hon viskande för mig: »Hela natten har han studerat »Andra världskrigets historia« med mig. Han var orolig för mig. Och nu är han rädd för att jag skall minnas fel. Att jag inte skall berätta på ett korrekt sätt.«
Så var det åtskilliga gånger, i åtskilliga hem.
Visst gråter de ofta. Och skriker. När jag har gått tar de hjärtmedicin. Eller kallar på ambulans. Men ändå ber de: »Du kan väl komma! Du måste komma! Vi har tigit så länge. I fyrtio år har vi tigit...

"Kommer att kunna jämföras med till exempel Aleksander Solzjenitsyns och Vasilij Grossmans storverk om den sovjetiska historien och människan."

- Kaj Schueler, SvD.

"Ska du bara läsa en enda bok i år, så föreslår jag den här: Svetlana Aleksijevitjs Kriget har inget kvinnligt ansikte. Vare sig du hatar krigsskildringar eller tillhör de passionerade nördar som inte kan värja sig mot suget från fronten, detta är boken för dig. På samma gång ett dramatiskt reportage - ett historiskt scoop - och ett unikt konstverk i den stora ryska litterära traditionen."

- Ulrika Knutsson, Expressen

"Förmågan att fånga tonfall och hitta oförglömliga detaljer borde kunna meritera både för ett Nobelpris i litteratur och för Fredspriset."

- John Swedmark, Arbetet

"Svetlana Aleksijevitjs storverk är drabbande och nödvändigt".

- Per Svenss
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Kriget har inget kvinnligt ansikte. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Djupt gripande
  Sören Westin, 26 mars 2018

  Fantastisk bok som bl a visar på hur olika kvinnor och män upplever världen. Svetlana har
  verkligen också pekat på hur män både från ledande politiskt håll men även de kvinnliga
  soldaternas egna män ansträngt sig för att förringa kvinnornas insatser och berättelser.

 2. Staplade kvinnoöden på band utan tråd
  Unge Herrn, 29 oktober 2017

  Att under flera års tid kartlägga, söka upp, intervjua och dokumentera hundratals kvinnors berättelser från andra världskriget är en gedigen uppgift. Den historiska prestationen är dock långt mer imponerande än den litterära.

  Sida upp och sida ner staplas den ena eländiga hopplösa historien efter den andra. Unga kvinnor som redan förlorat det mesta av det lilla de hade inklusive släkt och vänner, anmäler sig högst frivilligt till armén. I princip vill de alla till fronten, ju farlig... Läs hela recensionen

 3. Vilket språk! Varje stycke är som en pralin.
  Tall_man, 30 augusti 2016

  Det här är en väldigt sorglig men också väldigt underbar bok. Det sorgliga är alla livsöden och än mer sorgligt är att de efter kriget inte tilläts att äga och berätta om sina upplevelser.

  Till en början var jag tveksam och trodde att bokens uppbyggnad som intervjubok skulle göra den spretig och att den skulle sakna driv och stringens. Den rädslan försvann redan efter någon sida. Det här är en bok som inte liknar något annat jag läst.

  Underbart är det oändliga arbete Svetla... Läs hela recensionen

 4. I många stycken en ruskig skildring.
  Ann Andersson, 18 mars 2014

  Boken gav en god inblick i hur den sovjetiska befolkningen hade det under kriget. De flesta anar nog inte att även kvinnor stred aktivt jämsides med männen. Tragiskt att dessa kvinnor blev illa behandlade efter kriget.

 5. Kriget har inget kvinnligt ansikte är en mycket...
  Absalom, 8 januari 2014

  Kriget har inget kvinnligt ansikte är en mycket intressant bok, som ger en lite annorlunda skildring av kriget. Den rekommenderas varmt.

 6. Det mest gripande jag har läst på mycket länge. Vi...
  Grebo, 11 november 2013

  Det mest gripande jag har läst på mycket länge. Vi skandinaver har dessa modiga kvinnor att tacka för vår frihet idag.

 7. En intressant sammanställning av ryska kvinnors...
  Lars-Olov Norling, 18 oktober 2013

  En intressant sammanställning av ryska kvinnors upplevelser av krig. Jag saknar någon form av kommentarer från författaren som tydligare visar på hur svårt det är för kvinnor att få berätta sin historia i ett patriarkaliskt samhälle.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Svetlana Aleksijevitj