68-kyrkan : svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
491
Utgivningsdatum
2017-01-17
Upplaga
1
Förlag
Bladh by Bladh
Medarbetare
Jonson, Christer (form)
Dimensioner
245 x 170 x 30 mm
Vikt
1042 g
SAB
Cq
ISBN
9789188429209
68-kyrkan : svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989 (inbunden)

68-kyrkan : svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989

(11 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-01-17
259
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
När vänstern tog makten över kyrkan Med jämna mellanrum bryter debatter ut om politiseringen av Svenska kyrkan. Inte sällan är temat att andlighet och teologi har ställts i skuggan av ett samhällsengagemang i linje med den profana vänsterns agenda. Trots detta och trots att en rad kyrkliga makthavare, med KG Hammar i spetsen, har berättat om hur hela deras gärning och tro har präglats av 68-rörelsen, har forskningen inte visat något nämnvärt intresse för frågan om sextio- och sjuttiotalsradikalismens påverkan på svensk kristenhet. I den på ett omfattande källmaterial baserade studien 68-Kyrkan: Svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965 1989 visar Johan Sundeen att arvet efter 1968 varaktigt har präglat nätverk av inflytelserika opinionsbildare inom Svenska kyrkan och ett antal andra trossamfund. Under det s.k. röda decenniet gjorde en krets av teologer gällande att kristendom och marxism ska ses som andliga kusiner. Från predikstolar och lärosalar förkunnades att Jesus var socialist, och att kristendomen är en inomvärldslig proteströrelse. I den stora kampen om världen stod Gud och befrielserörelser i Afrika, Asien och Latinamerika på den goda sidan, Västerlandet, den borgerliga demokratin, marknadsekonomin och en passiviserande andlighet på den onda. Johan Sundeen dokumenterar utförligt den kristna vänsterns sympatier för Maos Kina, Castros Kuba, Ortegas Nicaragua samt Honeckers DDR. Regimer med svåra människorättsbrott sitt samvete och med förföljelse av kristna på sitt program, men vars marxist-leninistiska samhällssystem sades vara delar av Guds plan för en värld präglad av godhet, jämlikhet och rättvisa. Boken är oumbärlig läsning för var och en som vill förstå ett lika viktigt som förbisett element i den svenska kristenhetens moderna historia. OM FÖRFATTAREN Johan Sundeen är idé- och lärdomshistoriker och verksam som universitetslektor vid Bibliotekshögskolan i Borås. Han har tidigare publicerat bland annat Andelivets agitator: J.A. Eklund, kristendomen och kulturen samt Reflektioner från Periferin: Böcker, bildning och idédebatt. Johan Sundeen är bosatt med sin familj i Brämhult och är praktiserande katolik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. 68-kyrkan : svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989
 2. +
 3. Rännil blev till flod : nätverket kring 68-kyrkan och tidskriften Inter Nos I Lund

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rännil blev till flod : nätverket kring 68-kyrk... av Gunnar Hyltén-Cavallius (inbunden).

Köp båda 2 för 518 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av 68-kyrkan : svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ett monumentalverk
  Krister Maconi, 16 december 2020

  En närmast unik, angelägen och mycket väldokumenterad genomgång av den kristna sextiotalsradikalismen. Förvånansvärt lite har tidigare publicerats i bokform inom ämnesområdet och denna studie når förhoppningsvis ut till en så bred läsekrets som möjligt.

 2. Upp i ljuset med vår dolda historia
  Camilla , 5 december 2019

  Så viktigt att gammal sunkig historia och företeelser får se ljuset. 68 har påverkat landet enormt och det måste vi göra upp med genom att damma av det dolda som i denna bok.

 3. Kristen vänster?
  Detlef Hieronymus, 28 september 2017

  Boken var / är informativ. Många fotnoter. Med nördvändighet blir den lite tungläst för den vanlige läsaren men det övervägs helt av innehållet.

  Personligen menar jag sedan att det kanske borde poängterats att politik och kristendom, framförallt PK-politik underminerar , ja ofta helt raserar kristendomen och evangeliet och att man därför med fog kan ställa frågetecken efter rubriker som kristen vänster liksom om feministisk kristendom. Ingen talar ju gärna om fascistisk kristendom m... Läs hela recensionen

 4. Mycket läsvärd
  Ubbe, 26 juni 2017

  Jag tror att få har klart för sig hur vänstervridningen av kyrkan gått till. Boken är fylld av fakta som gör den trovärdig.

 5. Viktig dokumentation om början på förfallet
  Per Wallin, 2 juni 2017

  Vi som upplevde den våldsamma vänstervågen under 60 - 70-talet får i Sundeens bok många intressanta påminnelser om personer och skeenden som påtagligt påverkade utvecklingen inom Svenska kyrkan intill idag. Det som skulle ha blivit ett från staten fristående trossamfund blev ett politiskt styrt organ, som från den centrala ledningens sida mestadels driver sekulära frågor. Viktiga vänsteraktörer under 68-mötet har fortsatt fått sätta sin prägel på vad Svenska kyrkan är idag.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Johan Sundeen

 • Samtida röster om konservatism

  Per Selstam, Martin Tunström, Johan Sundeen, Tony Gunnarsson, Christoffer Anger-Håål

  Förvaltarskap i stället för koncentration till nuet. Samarbete på likvärdiga villkor i stället för krav på snabba förändringar. Respekt för människors hemkänsla, inte förakt gentemot landsbygden. Respekt för människors vilja att själva ta ansvar f...

 • Ein Leben für das Land des Massenelends

  Johan Sundeen

  Johan Sundeen zeichnet ein Portrait von Birger Forell, indem er dessen dramatische und von Arbeit für die Mitmenschen - nahezu unmenschlich anstrengende - Lebensleistung darstellt. Sundeen folgt Forells Spuren von dessen Studienjahren 1919-1920, ü...