Sapiens : en kort historik över mänskligheten (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
431
Utgivningsdatum
2018-10-20
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Joachim Retzlaff
Originaltitel
Sapiens. A Brief History of Mankind
Medarbetare
Ekström, Catharina (form) / Granlund, Bitte (form)
Dimensioner
30 x 230 x 150 mm
Vikt
630 g
SAB
K
ISBN
9789127161450

Sapiens : en kort historik över mänskligheten

(52 röster)  |   Läs 7 recensioner
Häftad,  Svenska, 2018-10-20
209
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"En hisnande spaningstur genom mänsklighetens historia ... Sapiens är full av aha-upplevelser och bygger på breda insikter i naturvetenskap, antropologi och samhällsvetenskap."
Lars Linder, DN

"Det är en väldigt underhållande, tankeväckande och välskriven bok. Harari rör sig flytande och självsäkert över hela det akademiska fältet. Biologi möter antropologi som möter arkeologi och filosofi och teologi och historia. Han har humor, vilket gör honom i sammanhanget ganska originell, och han har också en känsla för dramatik."
Patrik Svensson, Sydsvenskan

"Djärv och fängslande."
Isabelle Ståhl, Svenska Dagbladet

"Provocerande, filosofiskt avancerat, stundtals mycket intressant, men ibland rent fjantigt ... underhållande men ibland häpnadsväckande stolliga historik över mänskligheten."
Björn Gunnarsson, GP

"Den är lysande. Troligtvis den bästa boken om mänsklighetens historia - och då jag har läst väldigt många."
Henning Mankell

Sapiens är en storslagen berättelse om människans ursprung, nutid och framtid. Historikern Yuval Noah Harari tar oss med från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare - med makt att både skapa och utplåna liv.

För cirka 70 000 år sedan var jorden befolkad av minst sex olika mänskliga arter. Ingen av dem hade någon större inverkan på den globala ekologin. Idag har bara en art överlevt - Homo sapiens. Hur blev det så? En del av hemligheten bakom framgångarna är att vi är det enda djur som kan prata om saker som existerar enbart i vår egen fantasi, såsom gudar, nationer, pengar och mänskliga rättigheter. Om detta och mycket mer handlar denna internationella bästsäljare som ger nytt bränsle åt diskussionen om vårt gemensamma förflutna och planetens framtid.

Professor Yuval Noah Harari (född 1976) är verksam vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och slutförde sin doktorsavhandling vid University of Oxford. Hans specialområde är världens historia och makrohistoriska processer. Harari har publicerat ett flertal böcker och artiklar och hans filmade föreläsningar om världens historia har blivit en stor succé på Youtube.

Bibliotekarien Jenny Lindh i DN rekommenderar:
"Jag är så upphetsad över att Yuval Noah Hararis Sapiens nu kommer på svenska. Hans maffiga - och utmanande - bok om människan är så innehållsrik att den är hopplös att sammanfatta: "En makrohistorisk exposé över homo sapiens utveckling", försökte jag häromkvällen, varpå sällskapet omedelbart föll i djup REM-sömn. Därför ett par nedslag: Homo Sapiens är en mördarmaskin. Mänskliga rättigheter är en fantasi. Ja, kanske handlar Sapiens framför allt om just fantasin, den föreställningsförmåga som gjort oss till världens härskare. Sagan om människan är intimt förbunden med fiktion."

Jenny Lindh i M-magasin:
Högsta betyg MMMMM, oumbärlig.
"Årets bästa? Hur blev människan människa? Hur kan en ynklig tvåfotning utan klor och huggtänder dominera alla andra djur och människoarter? Briljante forskaren Yuval Noah Harari skriver Sapiens historia och finner, vackert nog, att vår vinnande egenskap stavas fantasi. Konsten att f&oum
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sapiens : en kort historik över mänskligheten
 2. +
 3. Homo Deus : en kort historik över morgondagen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Homo Deus : en kort historik över morgondagen av Yuval Noah Harari (häftad).

Köp båda 2 för 425 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Sapiens : en kort historik över mänskligheten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En historie resa
  G Jonsson, 28 september 2023

  En intressant resa i mänsklighetens utveckling med många tankeställare och fyndiga observationer. Man får en hel del skratt tillfälle av de kommentarer som fälls

 2. Östafrika
  Per-Åke Johansson, 17 februari 2023

  En fråga som blir obesvarad. Vad var det som gjorde Östafrika så gynnsamt för Homo-släktets uppkomst? Sapiens uppblandning med andra arter i Euroasien betyder att en "ren" Sapiens bör finnas i Östafrika om den nu finns.

 3. Otroligt bta bok
  Peter Rolfsson, 11 maj 2021

  En av de bästa böcker jag läst. Mycket givande hur historien för Sapiens utvecklande. Gick inte att sträckläsa utan man fick grubbla och fundera över det man läst. Jag började läsa boken Homo Deus direkt som är fortsättningen an historien

  Peter

 4. Läsvärt
  Jorma Hagevin, 29 december 2020

  Började läsa denna bok om vårat förflutna, kan inte sluta läsa när man har börjat, ger en ganska fin bild hur vi har blivit till det som vi är nu, rekommenderar starkt och sen fortsätta med boken som kom efteråt, homo deus som blir som fortsättning

 5. Homo Sapiens - jordens utplånare

  En fantastisk bok, som på ett mycket övertygande och insiktsfullt sätt ger perspektiv på Homo Sapiens' egocentriska framfart och förödande konsekvenser för allt liv på jorden.

 6. Bästa jag läst!
  Bo M, 13 juni 2019

  En av de mest upplysande och inspirerande böcker jag läst - numera min bibel. Den lärde mig att verkligen förstå hur världen hänger ihop och mitt eget sammanhang, vart jag kommer in i bilden.

 7. Betryggande ledtråd för en vilsen tonåring
  Isak, 9 januari 2019

  En lättillgänglig tråg genom historien som blandar en materialistisk och idealistisk historietolkning. Inget man läser rätt igenom på en dag, men passar i kombination med en roman.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Yuval Noah Harari