Forskningsfusket bara fortsätter : macchiariniskandalen & Karolinska institutet : de ekonomiska och politiska drivkrafterna (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
365
Utgivningsdatum
2016-08-31
Upplaga
1
Förlag
Pagina
Medarbetare
Reimers, Carl (form)
Dimensioner
215 x 145 x 29 mm
Vikt
631 g
SAB
Vcc
ISBN
9789163612619
Forskningsfusket bara fortsätter : macchiariniskandalen & Karolinska institutet : de ekonomiska och politiska drivkrafterna (inbunden)

Forskningsfusket bara fortsätter : macchiariniskandalen & Karolinska institutet : de ekonomiska och politiska drivkrafterna

(32 röster)  |  Läs 13 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-08-31

Slutsåld

Nya avslöjanden om nya forskningsfusk

Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket utkom 2011. I dag, fem år senare, kan vi konstatera att Forskningsfusket bara fortsätter. Den senaste händelseutvecklingen på Karolinska Institutet har föranlett styrelsen att tillsätta en utredning för att gå till botten med den så kallade Macchiarini-affären. Utredningen görs mot bakgrund av andra ytterst besvärande omständigheter. Kan Karolinska Institutet till och med ha skyddat sin brottsmisstänkte stjärnkirurg, topprekryteringen som fram till alldeles nyligen sågs som en möjlig nobelpristagare? I ett hyperaktuellt nyskrivet kapitel ställer Ralf Sundberg den mest obekväma frågan: har Nobelpriset också ett pris?

Forskningsfusket har en lång historia.

Den moderna medicinens framväxt är kantad av svågerpolitik, korruption, mutor, politisk positionering och oheliga allianser. Forskning kostar pengar och den måste ge avkastning. I USA blir det särskilt tydligt, då de mest prestigefyllda universiteten ägs av privata, vinstdrivande stiftelser.

Medicinsk forskning är Big Business. Redan på 1950-talet förstod läkemedelsindustrin att det var lönsamt att medikalisera samhället. Det var då som fett-, kolesterol- och blodtrycksmyterna fick spridning. Bättre att skrämma miljoner till att ta blodtryckssänkande medicin i förebyggande syfte, än att bara ge till de förhållandevis få som verkligen behövde.

Myterna hålls vid liv än i dag. Och Forskningsfusket bara fortsätter. Ytterst få oberoende forskare orkar och vågar slå larm, menar Ralf Sundberg, som skrivit en spännande, fascinerande och i grunden mycket upprörande bok där snart sagt varje kapitel kan läsas som ett eget Uppdrag granskning.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Forskningsfusket bara fortsätter : macchiariniskandalen & Karolinska institutet : de ekonomiska och politiska drivkrafterna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Visst forsätter fusket.
  Magnus Berg, 29 november 2021

  Sanningen kommer alltid fram. Men det kan dröja 5, 10, 30 eller 50 år. De som vill veta sanningen redan idag kan inte förlita sig på media. Då behövs böcker, såsom denna bok. Läs den och få en pusselbit till maktpusslet som berättar vilka som verkligen styr bakom det de vill få oss att tro är demokrati.

 2. Forskningsfusket inom det medicinska området
  Sven-Olov Lindèn, 14 oktober 2019

  En mycket upplysande bok om hur utbrett o omfattande detta fusk är Här går både läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin hand i hand som påverkar i egna intressen både WHO o socialstyrelsen med sina råd o direktiv till både hur sjukvården ska bedrivas o våra kostråd Detta visar att våra politiker samt Nya karolinska är förda bakom ljuset . Helt grundlurade Denna bo bör all medborgare läsa.

 3. Angeläget!
  Wanja Anna Birgitta Basel, 18 december 2017

  Välskriven med viktigt innehåll. Läs den! Ralf Sundberg tar upp just sådana frågor som blir extra viktiga när de träder ut ur den tystnadskultur som präglat och präglar forskningsvärlden. Han avslöjar de sanningar som forskningsvärlden försöker dölja. Vi behöver fler sådana böcker!

 4. Missvisande titel men bra med ljus på korruption
  Annika, 30 oktober 2017

  Jag upplever en stor portion religionskritik redan på de första sidorna (all religion) vilket förstås är tillåtet, och jag uppfattar det som att författaren har en väldigt stor tro på både Evolutionsteorin och att Gud inte finns. Ralf trycker på att det inom vetenskapsområdet inte går att falsifiera påståendet att Gud (eller gudar) existerar och det är lätt att tolka hans vidare resonemang som om att det därför är klarlagt att Gud inte finns, eftersom hans existens inte går att bevisa. Men vä... Läs hela recensionen

 5. Forskningsfusket
  maurice mogard, 10 april 2017

  Man skall vara medveten om att halva boken är från första upplagan och Macchiariniskandalen är det som är helt nytt i nyutgåvan. Intressant läsning och som ger en mycket avslöjande insikt och bild om vad som händer i forskningsvärlden, vad vågar man tro på i fortsättningen? Ekonomiska intressena har tagit överhand i allt vi konfronteras med. Hoppas fler i framtiden vågar stå upp som Ralf gör!

 6. Kunskap ger valmöjlighet!
  Inga , 14 februari 2017

  Läs och få en grund inför alla egna beslut du kan behöva ta om du har oturen att bli sjuk och måste till läkare. Det går att välja!!

 7. En bok som borde vara obligatorisk för alla läkare

  Macchiarini-skandalen har lärt oss att inte alla läkare bekymrar sig om hur de kan skada sina patienter - t o m riskera deras liv. Tyvärr är Macchiarini-typen av läkare inte så ovanlig. Stora läkemedelsföretag har bedrivit pseudovetenskapliga experiment, vars syfte var att bevisa nyttan av deras mediciner, även om medicinerna var direkt skadliga. Det har aldrig funnits belägg för att mättat fett och kolesterol ökar risken för hjärtinfarkt. Inte heller för att sänkning av nivåerna av dessa ämn... Läs hela recensionen

 8. Forskningsfusket
  Britta , 11 januari 2017

  Intressant och mycket bra upplysning om sanningen och spelet bakom läkemedelsforskningen och de vedertagna kostrekommendationerna. Money,money är vad som räknas i den här branschen också.

 9. Det medicinska etablissemanagets avslöjas - igen..
  Pia, 20 september 2016

  Jag är djupt imponerad av Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket bara fortsätter. Jag har funderat över vad som imponerat mest. Kanske är det Ralf Sundbergs prestigelösa och ödmjuka sätt att berätta om sin egen "insiktsprocess", från "naiv" läkare och kirurg till tuff, orädd och enormt kunnig och beläst visselblåsare? Fast så beskriver han inte sig själv. Det är min bedömning. Bland annat skriver han "Så stark var min tro på forskares ärlighet. Intill dess hade jag inte haft någon anledning att ... Läs hela recensionen

 10. Genomskinligt forskningsfusk
  cnv284w, 9 september 2016

  En mycket välskriven bok med historiska återblickar.
  Det som förvånar mig när jag läser denna bok är att forskare på denna nivå fuskar så öppet, så billigt. Man förorsakar straffspark utan målvakt.
  För att travestera på vad gamle finansministern Gunnar Sträng en gång yttrade
  Dessa forskare drar ner byxorna, sätter ut baken och sätter ett klappeträ i motståndarnas händer.

  Ralf har gjort grundlig research och presenterar gott om källmaterial.
  Kvalificerad bok av en kvalificerad författare.

 11. Strålande
  Jan Söderberg, 1 september 2016

  En oerhört intressant bok. Bör läsas av alla som blint litar på forskare o läkare. Ser fram emot en fotsättning.

 12. En i dagens samhälle nödvändig bok.
  Bengt Forssberg, 23 augusti 2016

  Den här boken borde vara obligatorisk läsning för ALL läkare/sjuksköterskeutbildningar. En svidande kritik över vår naiva syn på läkemedelsbolagen och dess profithunger.

 13. Sanningssägaren eller Kejsarens nya kläder.
  Gary Rogert Molander, 22 augusti 2016

  Boken beskriver ett dilemma som många forskare ställs inför, nämligen vad deras forskargärning består i,pengar eller samhällsnytta. Det riktiga och viktiga med forskning är naturligtvis samhällsnyttan. Det författaren gör är att visa hur det tyvärr fungerar i verkligheten. Där ekonomin finns där bedrivs arbetet med att framställa och marknadsföra preparat. Ekonomin ger möjlighet att knyta till sej ett vitt kontaktnät i samhällsstegen där insatser görs för att påverka synsätt, prognoser och mä... Läs hela recensionen

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Ralf Sundberg