Reform eller revolt : litterär propaganda i socialdemokratisk, kommunistisk och nationalsocialistisk press (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Eureka, ellerströms akademiska
Antal sidor
291
Utgivningsdatum
2013-10-15
Upplaga
1
Förlag
Ellerströms förlag
Dimensioner
210 x 160 x 20 mm
Vikt
612 g
SAB
G,809
ISBN
9789172473577

Reform eller revolt : litterär propaganda i socialdemokratisk, kommunistisk och nationalsocialistisk press

Inbunden,  Svenska, 2013-10-15
150
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Första världskriget satte Europa i brand. I över trettio år skulle det fortsätta brinna genom den ryska revolutionen och ytterligare ett världskrig. Sverige stod utanför händelsernas centrum, men röken låg ändå tung över landet. Under mellankrigstiden hade arbetarna den unga svenska demokratins öde i sina händer. Socialdemokrater, kommunister och nationalsocialister kämpade om deras röster. Kommunisterna och nazisterna ville avskaffa kapitalism och demokrati för att skapa helt nya samhällssystem och "den nya människan". Socialdemokraterna ville istället leda arbetarklassen in i det moderna Sverige genom att reformera det gamla systemet. I Reform eller revolt tecknar litteraturvetaren Jimmy Vulovic en bild av de tre rörelsernas litterära kamp om arbetarbarn och vuxna. Propaganda iklädd skönlitteraturens och kulturjournalistikens skepnad var viktig i den kampen. I boken visas bland annat på likheter och skillnader i den litterära propagandans ideologiska innehåll och form. Dessutom placeras tidigare ouppmärksammat arkivmaterial i ett politiskt och idéhistoriskt sammanhang präglat av våld och död.

Jimmy Vulovic är litteraturvetare och frilansjournalist. Han har tidigare skrivit bland annat doktorsavhandlingen Ensamhet och gemenskap i förvandling - Vägar genom Eyvind Johnsons och Rudolf Värnlunds mellankrigsromaner (2009) samt läroboken Narrativanalys (2013).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Reform eller revolt : litterär propaganda i socialdemokratisk, kommunistisk och nationalsocialistisk press
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 239 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jimmy Vulovic