Om falsk och äkta liberalism (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Liberal Idédebatt (del 4)
Antal sidor
202
Utgivningsdatum
2019-03-12
Upplaga
2
Förlag
Liberal Debatt/Bertil Ohlin Förlag
Medarbetare
Ehrling Perers, Gabriel (red.)
Dimensioner
200 x 135 x 15 mm
Vikt
348 g
SAB
Ocgc
ISBN
9789198166033
Om falsk och äkta liberalism (häftad)

Om falsk och äkta liberalism

(7 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2019-03-12
169
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
"Att vara liberal är att vara kluven", brukar det sägas. Är det alltså för att ingen vet vad som är rätt och sant som vi bör vara fria enligt liberalismen? I så fall lever friheten farligt. I denna skrift argumenterar jag för motsatsen. Friheten kommer av att vi någorlunda väl kan tänka oss fram till vad som är rätt och sant. Frihetens grund är inte tankens velighet, hos den finns inget lojt och sladdrigt. Friheten är tankens påle i köttet.
För vem finns människan till, för henne själv eller för något "högre" syfte? Hur mycket vi än flyr in i framtiden undkommer vi aldrig antiken och filosofins grundläggande frågor. Än i dag sliter de i samtiden. Från ena hållet drar en samhällssyn där tillväxt överordnas allt, från det andra identitetspolitiken. Hos bägge är friheten människan till låns och hennes bara så länge den uppfyller "samhällets" mål. De gör också anspråk på "frihet". De är skenliberala.
Lena Andersson menar att filosofin och det rationella tänkandet är liberalismens bästa försvar. Hon börjar, kanske något oväntat, med att sluta upp bakom Platon i kampen mot sofisterna. Hon jagar sedan deras efterföljare - in i dagens identitetsvänster, högernationalism och skenliberalismens andra nästen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Om falsk och äkta liberalism
 2. +
 3. Det som förloras utåt ska vinnas inåt - Danmark från Kierkegaard till Kjærsgaard

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det som förloras utåt ska vinnas inåt - Danmark... av Susanna Birgersson (häftad).

Köp båda 2 för 278 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Om falsk och äkta liberalism. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Tveksam analys
  Lennart Eriksson, 3 januari 2020

  Lena utelämnar tyvärr en hel del av vad äkta liberalism skulle kunna vara, t. ex. Hayeks bidrag. Lena talar om tolerans, men inte om toleransparadoxen.

 2. Dagsaktuell
  Anna-Maria Kessler, 10 maj 2019

  Boken ger en god filosofisk och politisk överblick över den högaktuella liberalismens utveckling ända från antiken till idag. Att läsa Lena Andersson är dessutom en njutning.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Lena Andersson