Om falsk och äkta liberalism (inbunden)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Liberal Idédebatt (del 4)
Antal sidor
202
Utgivningsdatum
2019-03-12
Upplaga
2
Förlag
Liberal Debatt/Bertil Ohlin Förlag
Dimensioner
200 x 135 x 15 mm
Vikt
348 g
SAB
Ocgc
ISBN
9789198166033

Om falsk och äkta liberalism

(9 röster)  |   Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2019-03-12
161
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Att vara liberal är att vara kluven", brukar det sägas. Är det alltså för att ingen vet vad som är rätt och sant som vi bör vara fria enligt liberalismen? I så fall lever friheten farligt. I denna skrift argumenterar jag för motsatsen. Friheten kommer av att vi någorlunda väl kan tänka oss fram till vad som är rätt och sant. Frihetens grund är inte tankens velighet, hos den finns inget lojt och sladdrigt. Friheten är tankens påle i köttet. För vem finns människan till, för henne själv eller för något "högre" syfte? Hur mycket vi än flyr in i framtiden undkommer vi aldrig antiken och filosofins grundläggande frågor. Än i dag sliter de i samtiden. Från ena hållet drar en samhällssyn där tillväxt överordnas allt, från det andra identitetspolitiken. Hos bägge är friheten människan till låns och hennes bara så länge den uppfyller "samhällets" mål. De gör också anspråk på "frihet". De är skenliberala. Lena Andersson menar att filosofin och det rationella tänkandet är liberalismens bästa försvar. Hon börjar, kanske något oväntat, med att sluta upp bakom Platon i kampen mot sofisterna. Hon jagar sedan deras efterföljare - in i dagens identitetsvänster, högernationalism och skenliberalismens andra nästen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Om falsk och äkta liberalism
  2. +
  3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (pocket).

Köp båda 2 för 250 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Om falsk och äkta liberalism. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Otroligt tankeväckande!
    Läraren, 3 maj 2022

    Jag hörde Lena Andersson uttrycka idén om att de flesta tankeriktningar redan har tänkts av de gamla grekerna. Nya teorier om hur världen är beskaffad bygger egentligen på Aristoteles, Platon och Sokrates å ena sidan och sofismen å andra sidan.
    I denna bok så beskriver författaren skillnaden mellan de två och översätter tankemönstren till modern kontext.
    Otroligt bra och intressant, tycker jag.

  2. Med tänkandet i fokus
    Dick Holmgren, 10 mars 2022

    Lena Andersson tar sig an frågeställningar som är svåra att reda ut och där svaren är krångliga att förmedla. Hon gör det på ett intellektuellt hederligt sätt utan avkall på tänkandet. Boken är värd att läsas noggrant.

  3. Tveksam analys
    Lennart Eriksson, 3 januari 2020

    Lena utelämnar tyvärr en hel del av vad äkta liberalism skulle kunna vara, t. ex. Hayeks bidrag. Lena talar om tolerans, men inte om toleransparadoxen.

  4. Dagsaktuell
    Anna-Maria Kessler, 10 maj 2019

    Boken ger en god filosofisk och politisk överblick över den högaktuella liberalismens utveckling ända från antiken till idag. Att läsa Lena Andersson är dessutom en njutning.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Lena Andersson