Nyfiken på vad författarna själva tänker ge bort i jul? Här berättar Pascal Engman, Andrev Walden, Henrik Wiman och många andra aktuella författare vad de tänker lägga under granen i år. Missa inte denna möjlighet att hitta nya favoriter att lägga i julklappssäcken!
Kampanjpriser och erbjudanden gäller t.o.m. 2023-12-21 om inget annat anges, eller så långt lagret räcker.
Anders de la Motte är aktuell med deckaren Glasmannen, den andra delen Askerserien. Här är hans bästa julklappstips:
The Edgar Allan Poe collection av Edgar Allan Poe
Poe skrev inte bara skräck, utan räknas även som detektivromanens fader och hans detektiv Auguste Dupin utgjorde inspiration till bland andra Sherlock Holmes. I den här vackra samlingsboken får du förutom detektivberättelserna skräckklassiker som den svarta katten och det skvallrande hjärtat, dessutom. Netflixaktuella berättelsen om Huset Ushers undergång och såklart - Morden på rue Morgue. Ett måste för varje spänningsälskare.
Skärvorna av Bret Easton Ellis
Efter tretton år är Ellis äntligen tillbaka med en ny roman, och självklart med alla hans typiska och oemotståndliga ingredienser. 1980-tal, seriemördare, popkultur, paranoia hysterisk märkes- och namedroppning, drogöverflöd, ungdomar som konfronteras med vuxenvärldens hyckleri och en värld stadd i kaotisk förändring. Alltihop berättat med Ellis oerhört drivna språk. Vi som älskade American Psycho blir inte besvikna.
Dancing Queen av Denise Rudberg
Denise börjar i höst på en ny serie, den här gången utspelad i svenskt sjuttiotal. En klassisk, men ändå modern snutroman om två kvinnliga poliser i en på samma gång oskuldsfull som djupt korrumperad tidsepok där stat och parti tvinnats samman och konspirationer lurar kring varje hörn. IB-affären, kungabröllopet, maten, modet, musiken - Denise har som vanligt gjort enormt grundlig research och bjuder på en mycket spännande tidsresa. Läs och njut!
Andrev Walden är aktuell med den Augustnominerade romanen Jävla karlar. Här är hans tips på böcker att lägga under granen i jul:
Väggen av Marlen Haushofer
Det har möjligen med bristande koncentrationsförmåga att göra men jag är svag för berättelser som utspelar sig i små och slutna universum där man lätt kan hålla reda på karaktärer och geografi. Jag är inte ens särskilt intresserad av de många bottnarna som sägs finnas i Marlene Haushofers (1920-1970) fängslande klassiker. Jag bara trivs med att vistas i hennes bubbla av okrossbart glas i alperna och brottas med romanens stora men lättöverskådliga gåta.
Lapvona av Ottessa Moshfegh
Inför en långflygning stod jag och trampade i en pocketbutik på Arlanda. Kvinnan i kassan frågade vad jag sökte och jag sade som det var, att jag egentligen bara ville ha Cormac McCarthys Blood meridian oläst, och vi enades om att det jag sökte var något mörkt och groteskt med inslag av karg humor. Och så gav hon mig den här. När planet landade på andra sidan havet hade jag läst ut den. Den bara smälte i munnen. En underbar saga att äcklas av och fnittra åt.
Boktjuven av Markus Zusak
Om du bara ska läsa en kapitelbok för dina barn – varför någon nu skulle vilja begränsa det bästa med föräldraskapet på det sättet – så ska du läsa Martin Zusaks lekfullt berättade mästerverk om flickan Liesel och vänskap och död i ett sönderfallande Tyskland under krigsåren. Eller Bröderna Lejonhjärta. Eller den här. Det är tur att du inte måste välja!
Annika Norlin är aktuell med romanen Stacken. Här är hennes julklappstips:
Väggen av Marlen Haushofer
En kvinna är på semester i Alperna. När hon vaknar har en osynlig glasvägg rest sig kring huset. Ensam måste hon överleva på vad gården har att ge. På baksidan av boken står det ”Det sägs att den som har läst Marlen Haushofers Väggen aldrig mer blir densamma”. Jag tycker det stämmer. Det är den här, Den stora skrivboken av Agota Kristof och några till som förändrat mitt sätt att se på litteratur. Jag ska inte säga att jag njöt av att läsa den. Det är mer att jag tänker på den hela tiden. Tempot är så långsamt, känns som att den utspelar sig liksom i realtid. Det ger en märklig känsla av att jag ibland glömmer jag bort om jag läste den eller om det var jag som upplevde den.
Ett litet liv av Hanya Yanagihara
Fyra vänner i New York och deras liv. Jag var en sådan bokslukare som barn. Som vuxen finner jag ibland mig själv läsa liksom pliktskyldigt, god och intressant litteratur men att det finns ett litet motstånd, som en uppförsbacke inom mig innan jag kommit in i den. Det är då underbart att läsa en bok man bara kastar sig över. Jag grät oavbrutet och blev även kär i en karaktär. Eftersom han är homosexuell och även påhittad blev det tyvärr inget mellan oss. Obs varning för mycket tunga scener ibland.
Barndomsbrunnen av Göran Greider
Jag tror ibland att vi inte uppskattar Göran Greider nog, bara för att han är så produktiv. Vi tar honom liksom för givet. Barndomsbrunnen hamnade hos mig av en slump, när många runt mig var sjuka. I den här diktsamlingen gifter Greider ihop sin cancerbehandling med barndomsminnen. Den är skriven med lätt handlag, men efteråt känns det som att man levt ett helt liv.
Ovetenskapliga studier: Nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt av Emma Karinsdotter
Det här är en novellsamling för barn, men en helt skruvad sådan. I en novell förvandlas exempelvis en pappa till mat, och så äter hela familjen upp honom. Man blir dessutom hungrig. Boken är otroligt rolig och bilderna av Marcus-Gunnar Pettersson är en fest i sig. Om jag ska vara helt transparent är författaren en vän till mig, men det har inget med tipsandet att göra, den är så bra. Mer att efter den här boken har jag blivit rädd för henne.
Denise Rudberg är aktuell med Dancing Queen, den första delen i en ny spänningsserie. Här är hennes julklappstips:
Vemod undercover av Jan Gradvall
En fantastisk biografi om vår tids största popfenomen, ABBA. Jan Gradvall har fått den unika möjligheten att intervjua de fyra medlemmarna var för sig vilket tydligt präglar denna biografi. Vi kommer dem alla fyra nära inpå kroppen men får samtidigt ta del av en initierad samtidsskildring.
Jag kommer att hitta nyckeln av Alex Ahndoril
Lars Kepler har bytt skepnad och dressat om till ännu en pseudonym. Detta är en klassisk pusseldeckare i en modern tappning, skapad av Sveriges främsta deckarduo.
Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson
Ingen skriver prosa som Lena. Den här boken är inget undantag. Köp den! Läs den!
Fredde Granberg är aktuell med barnboksserien om Familjen Rysberg. Han julklappstipsar om följande böcker:
Godnattstund med Markus av Markus Granseth
Barnprogramsidolen Markus Granseth släpper lös sin galna hjärna i en riktigt skojig crazy-sagobok som handlar om allt man inte trodde var möjligt. Sagorna är nedskrivna ordagrant efter Markus spontana improvisationer.
Sommarskuggan och vattenbuset av Tina Mackic
Tina Mackic är tillbaka med en ny gastkramande och kul story om barnens favoritfigur ”Sommarskuggan!” Den här gången dyker skuggan upp på ett vattenland. Är det bara för att skrämmas eller kanske för att skuggan också vill ta ett dopp?
Varning för människor! av Pelle Forshed
Det finns för lite monster i litteraturen! Därför är det glädjande att Pelle Forshed bjussar på en riktigt rolig omvända-världen-story där zombier är dom normala och människorna dom läskiga (precis som det ju faktiskt är på riktigt)!
Henrik Berggren är aktuell med boken Landet utanför: Sverige och kriget 1943-1945. Henrik ger följande julklappstips:
Minnet och rädslan - en biografi över Gunnar Ekelöf av Jesper Högström
Att vilja träffa en författare för att man gillar hans böcker är som att vilja träffa en gås för att man gillar gåslever, menade Arthur Koestler. Lyckligtvis finns det ett mellanläge där man kan få reda på hur gåsen har levt utan att direkt behöva trampa omkring på lagårdsbacken. Jesper Högström ger oss ett så levande och fullödigt porträtt av Gunnar Ekelöf att man nästan tycker sig ha känt honom i verkligheten. Allt det mörka finns med - den plågsamma barndomen, alkoholen, de trassliga kvinnoaffärerna - men också den mirakulösa omvandlingen av ett komplicerat liv till Sveriges kanske största diktargärning under 1900-talet.
Marionetterna. En berättelse om världen som politisk teater av Ingrid Carlberg
Marionetterna är en fascinerande berättelse om en ofta dold sida av 1900-talets historia: de hemliga påverkansoperationer som olika stormakter ägnat sig åt för att vinna anhängare och förvirra fienden. Från de sovjetiska bolsjevikerna över det kalla krigets CIA-operationer till dagens ryska trollfabriker spårar Ingrid Carlberg människorna och metoderna bakom propagandan och desinformationen. Vi möter karismatiska personer som Willi Munzensberger, mellankrigstidens stora pr-geni i Kominterns tjänst, men också ett förvånande antal svenskar som gått andra länders ärenden. Kan läsas som en spänningsroman men utgör också en banbrytande forskningsinsats som vägleder läsaren i en hemlig värld som påverkar oss mer än vi vill tro.
Hemma av Judith Hermann
En sammanfattning av Judith Hermanns Hemma låter lite som en konventionell glesbygdsroman. En frånskild kvinna flyttar till en dyster ort vid den tyska Östersjökusten där hennes bror driver en krog. Hon blir god vän med en konstnärinna, inleder en affär med konstnärinnans bror som är grisbonde samt oroar sig för sin dotter som är på vift i världen. Men det finns inget klichéartat över Hermanns språk. Det är sparsamt och stramt, men ändå explosivt på ett sätt som gör det svårt att lägga boken ifrån sig.
Henrik Wiman är aktuell med boken Det ska inte vara krångligt att må bättre. Henrik tipsar om följande julklappsböcker:
Brandmannen av Ulf Kvensler
Ulf har en förmåga att från första sida håva in en med denna intrikata och spännande berättelse. Den här grep tag i mig direkt. Listig, smart och jordnära. Perfekt bok för den som gillar när en bok får en att verkligen känna.
Hitta Uffe av Meme Lord Jeki
Jag älskar trams. Trams är det som får oss att glömma bort tid och rum, fnittra och skratta tillsammans oavsett hur ens övriga liv ser ut. Och den här boken är så väldigt tramsig. Den är en Where's Waldo för både vuxna och barn. En underbar bok att dela med varandra på jul.
Till dig som famlar av Pia Eriksson
Den största lögnen som våra tankar intalar oss är den om att vi är de enda som mår som vi gör. Med Till dig som famlar slår Pia hål på lögnen med besked. Jag har länge följt Pia på hennes Instagramkonto @korsdragspoesi och det man känner från såväl kontot som hennes bok är att man inte är ensam om att må dåligt. För det är vi verkligen inte. Tröstande, stärkande och värmande ord i ett vackert paket.
Jan Gradvall är aktuell med Vemod undercover: Boken om Abba. Här är hans julklappstips:
Mjölkat av Sanna Samuelsson
En sällsynt gripande skildring av att växa upp som barn till mjölkbönder i Östergötland. När jag gick på högstadiet i Linköping såg vi ned på de elever som bussandes in till stan från gårdarna och åkrarna. Sanna Samuelsson var en av dem och beskriver skam, utanförskap, kärleken till kor och en värld som går under. Språket närmare poesi än prosa.
En ond tid av Deepti Kapoor
Brutal och sensationellt spännande thriller om indisk maffia. Deepti Kapoor är en indisk journalist som följt den här världen med egna ögon. Man lär sig massor av det moderna Indien och landets historia. När hon skriver rinner blodet över hennes laptop.
Skärvorna av Bret Eston Ellis
Los Angeles 1981. Bret Easton Ellis beskriver sin egen uppväxt: att se tre nya filmer på raken i en shopping mall, att lyssna på Psychedelic Furs och The Go-Go’s, klä sig i Ralph Lauren och att ligga vid swimming pools hög på droger. Man tror det är autofiktion. Ända tills författaren använde samma grepp som i ”American Psycho”: en seriemördare introduceras.
Häng City av Michael Yvesand
Luleå sommaren 1999. Några 13-åringar som just gått ut sjätte klass. Vuxna finns i princip inte i berättelsen. Stephen Kings filmade novell Stand by me skulle kunna vara en influens. Magiskt språk med insmugna referenser som man inte behöver uppfatta med förhöjer upplevelsen. Andra stycket i boken börjar med en blinkning till en låt av REM: ”Det där är jag i hörnet, belyst av en spotlight, i stort sett helt berövad min religion”.
Jennifer Eriksson är aktuell med Gottigheter: en kokbok. Jennifer tipsar om följande julklappsböcker:
Det slutar med oss av Colleen Hoover
En kärlek som verkar helt perfekt utifrån och som stundtals också är det. Men huvudpersonen Lily tvingas ifrågasätta sitt förhållande med Ryle, samtidigt som känslor från förr och hennes förflutna kommer i kapp. Det här är en berättelse som blir omöjlig att sluta tänka på och en bok som är lika omöjlig att lägga ifrån sig. Hur lämnar man någon man älskar? När förlåter man? Vart går min gräns? Din gräns? Jag är avis på er alla som inte har läst den och har en så otrolig bok framför er!
Grönsaker A-Ö: recept och bruksanvisning av Paul Svensson
En grönsaksbibel som alla borde ha hemma! Utöver över 500 recept så finns all info du behöver om alla grönsaker – allt ifrån hur man tillagar dom bäst till bra smakkompisar och när de är i säsong. Boken har gett mig väldigt mycket bra kunskap, men framför allt inspiration till att variera min matlagning och användning av grönsakerna! En sjukt genomarbetad bok som aldrig går ur tiden!
Hjärtskärande om att hitta sig själv och att förlikas med sitt förflutna.Lily har inte alltid haft det lätt och varit tvungen att jobba hårt för det liv hon vill ha. Det har varit en lång resa från uppväxten i Maine - hon har gått ut college, flyttat till Boston och fullföljt sin dröm om att öppna en egen blomsterhandel. Så när hon och den ursnygge neurokirurgen Ryle förälskar sig i varandra verkar Lilys liv nästan för bra för att vara sant.Ryle är känslig, intelligent och väldigt svag för Lily. Men han är också självsäker, envis och kanske till och med lite arrogant. När Lily tvingas ifrågasätta sitt förhållande med Ryle börjar hon också tänka på Atlas. Han var hennes första kärlek och en viktig länk till hennes förflutna. När han plötsligt dyker upp i hennes liv igen, hotas allt Lily byggt upp med Ryle.
Äntligen kommer vår främsta gröna kock, Paul Svensson, med sin stora bok om grönsaker! Med över 500 recept fördelade på 32 kapitel är det här en riktig grönsaksbibel där du får lära dig allt som är värt att veta om grönsaker och hur du tillagar dem.Grönsak för grönsak, från A till Ö, presenteras i intressanta och lärorika texter kryddade med unika råvarufakta. Här möter klassiska rätter det moderna gröna köket. Hållbarhet och närodlat är ledorden liksom vikten av att minska matsvinnet och därmed använda grönsakens alla delar. Zero waste i köket är en självklarhet, så ingen blast i soptunnan mer!Boken är för alla som älskar grönsaker utan att man för den skull behöver vara vegetarian. Här lär du dig att få ut maximal smak ur varje grönsak och introduceras också för en del oväntade, spännande smakkombinationer.Tendensen i dag är mer grönt och mindre kött och då fyller en gedigen kokbok som den här ett viktigt behov, lika användbar till vardag som till fest.
Hur skriver man en kokbok då? Du måste skriva en matsked smör. Så man vet exakt. Jag tittar på min bästis.Det blir en klick , säger jag och ler.För mig är det inte så himla noga. Det är måttenheter som en klick, en näve och en nypa.Recepten i boken innehåller givetvis ordentliga mått, men jag tycker om att låta rätterna få bli lite som det blir. Att tillsätta lite mer citron, låta en vardagsmiddag bli till en festlig helgmåltid, byta ut ris till nudlar, fritera fetaost i stället för kyckling, veva ihop en egen majo ibland samtidigt som Hellmans färdiga är toppen. Lägg till, ta bort, byt ut. Du fattar grejen! Jag hoppas kunna ge dig en stor dos inspiration och vägleda dig i matlagningen, men jag vägrar uppmuntra till att recept är den enda rätta vägen.Bara gottigheter! Här är kokboken för dig som älskar allt som är gött, enkelt va? Vad sägs om kanderade jalapeños, öppen kantarellasagne med bränd grädde eller chili cheese-churros? I Gottigheter har matkreatören Jennifer Eriksson samlat sina allra godaste recept, allt från smått till stort, salt till sött, mat till dryck. Hon bjuder in till att testa lite av allt, dela eller inte dela, låta maträtterna komma in lite pö om pö eller sätta ihop en riktigt go, hederlig trerättersmeny.Man kan så lätt få för sig att god mat måste vara svår att laga, men här motbevisas det. Under helgen äter du kanske grillad tonfisktacos och skålar i egengjord fläderchampagne tillsammans med dina vänner, och på tisdagenskvällen vill du i stället ro ihop en snabb bearnaisepasta och slänga dig på soffan. Recepten passar för alla tillfällen, för såväl nybörjaren som gourmanden, vardag som fest, vegetarianen som köttätaren. I Gottigheter finns något för alla. Här ligger fokus på att mat är mat. Och mat är gött!Jennifer Eriksson och hennes Instagramkonto @gottigheter inspirerar tiotusentals människor dagligen med matglädje, kul recept, upplägg med steg för steg-bilder och spännande smakkombinationer.
Kristina Ohlsson är aktuell med Eldhjulet, den första boken i en ny serie för alla bokslukare. Här är Kristinas julklappstips:
Ragnarök i Stockholm city av Martin Olczak
Jag älskar böckerna om Jack! Olczak skriver riktigt spännande och stundtals läskiga bladvändare, men utan att berättelserna tappar sin värme. Det är vemodigt och sorgligt samtidigt som det är hög puls i berättandet, och som läsare kan man knappt få nog. Ragnarök är den fjärde och sista delen i serien Jacks öde, men går att läsa fristående. Berättelsen vimlar av hemska monster från vikingatiden och en kamp mot klockan. Ska Jack lyckas rädda alla igen?
En ö i havet av Annika Thor
Vissa böcker är lika bra som de är viktiga. Detta är en sådan bok. Systrarna Nelli och Steffi skickas från sitt hemland Österrike till Göteborgs skärgård för att räddas undan judeförföljelserna. Ensamma hamnar de på en plats där de inte förstår språket och där livet känns hårt och kallt. För mig var läsupplevelsen omskakande, särskilt i ljuset av att ämnet för boken alltid är lika plågsamt aktuellt. Snabbt sugs man som läsare in i handlingen. Hur ska det gå för systrarna? Ska de någonsin få åka hem?
Jack och hans familj sitter i kökssoffan och spejar ut över Gamla stan. Det ser ut som en alldeles vanlig sommardag. Turister fotar med sina mobiltelefoner och barnfamiljer äter mjukglass i solskenet. Men det är ingen vanlig dag. Ragnarök har ju börjat! Alla hemska berättelser från vikingatiden kommer att hända - på riktigt. Jättar och blodtörstiga odjur kommer att klampa fram genom Gamla Stan. Precis utanför brödrostverkstan! När som helst...Ragnarök i Stockholm city är fjärde och avslutande delen i serien Jacks öde. Det är ett spännande äventyr där Jack får ge sig i kast med urgammal och livsfarlig magi från Vikingatiden!Böckerna om Jack är perfekta att läsa själv med korta kapitel, högt tempo och cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare! Anna Sandlers bilder ger liv åt fantastiska väsen och spännande miljöer.Tidigare delar i serien Jacks öde är: Vargar på T-centralen, Havsmonster på Finlandsfärjan och Hammaren på Hötorget.
Systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de skickas till en ö i Göteborgs skärgård för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De har skilts från sin mamma och pappa, och Steffi som är tolv år har lovat att ta hand om sin lillasyster.Ombord på båten som ska föra dem till deras nya hem beskriver Steffi för sin lillasyster Nelli vad som väntar dem. En semesterort med palmer längs strandpromenaden, sandstränder med solstolar och glassförsäljare, ett piano och en hund. De drömmer om ett paradis, men möts av en karg verklighet.På ön i Göteborgs skärgård är ingenting som de väntat sig. Här finns bara hav och sten, fiskebåtar och sjöbodar. Det luktar fisk och ingen talar deras språk.En ö i havet är en gripande och osentimental skildring av två livsöden i skuggan av andra världskriget. Berättelsen om Steffi och Nelli fortsätter i böckerna Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. I böckerna skildras systrarnas livsöden - skolgång, vänskap, förälskelse, mognad - i skuggan av kriget, gripande, men osentimentalt.
Det händer märkliga saker hos Heidi på Hovenäset. En snickare har rivit hennes ena sovrumsvägg och under golvet hittas en gammal barnsko och en leksak. Natt efter natt rasar ett förfärligt oväder, och samtidigt hör Heidi hur någon smyger omkring i rummet bredvid hennes när hon ska sova.Det enda som känns riktigt roligt är att det kommit ett pariserhjul till Hovenäset över sommaren. Hjulet ägs av den snälle Bill som snabbt flyttar in i ett gästrum hos Heidi. Men det är någonting som inte stämmer. Pappas gravida flickvän blir bara tröttare och tröttare. Och Heidis förvirrade farmor verkar livrädd för pariserhjulet och vill ha bort både hjulet och Bill. Snart förstår Heidi att något mycket otäckt hänt i huset där hon bor. Något som är på väg att hända igen..."Eldhjulet" är den första boken i trilogin "Barnen på Hovenäset". Om kompisarna Heidi, Alva och Harry - och ett sommarlov med mörka hemligheter och grymma händelser i det förflutna.Kristina Ohlsson är en av Sveriges främsta författare av spänningsromaner och barnböcker. Här är hon aktuell med en ny serie rysare för barn i mellanstadieåldern som utspelar sig i västkustidyllen Hovenäset, samma plats där några av hennes mest älskade vuxenromaner äger rum. Hon har sedan barnboksdebuten med "Glasbarnen" en central plats i barnens bokvärld. Med ett osvikligt barnperspektiv, en fingertoppskänsla för det otäcka och läskiga, skriver hon spännande och högklassiga bladvändare för bokslukarna.
Mats Strandberg är aktuell med ungdomsboken Pestblommor. Här är hans tre bästa tips på julklappsböcker:
Mizeria Deluxe av Melody Farshin
Älskar den här trilogin, som nu är samlad i en volym.
Säg inget av Patrick Radden Keefe
En reportagebok om IRA och Nordirlands mörka historia. Spännande som en thriller.
Aftonflykter av Helen MacDonald
En samling essäer, fulla av förundran, om relationen mellan människor och djur.
Pascal Engman är aktuell med boken Bestseller. Här är hans julklappstips:
Ett ord för blod av av Faysa Idle
En av de starkaste böcker som jag någonsin läst om de svenska gängkrigen. Dessutom en uppväxtskildring som skakar om och inte lämnar någon oberörd. Måsteläsning, för alla.
Fräls oss ifrån ondo av Johannes Selåker
En väldigt spännande kriminalroman i sektmiljö. En av årets bästa bladvändare som är omöjlig att lägga ifrån sig.
Döda kvinnor förlåter inte av Katarina Wennstam
Katarina Wennstam är tillbaka med en ny serie, Sekelskiftesmorden. Och den första boken är otroligt spännande och välresearchad. Hatten av!
Stina Jackson är aktuell med romanen Förinta världen ikväll. Hon ger följande julklappstips:
Septologin av Jon Fosse
Den här vidunderliga romansviten är en skatt för alla litteraturälskare. Fosses säregna och musikaliska prosa är som gjord för lugna vinterkvällar framför brasan. Berättelsen om konstnären Asle och hans namne Asle, som givetvis också är konstnär, är en berättelse om livet, döden, konsten, meningen. Allt som ryms i ett människoliv finns här i en skimrande textväv fylld av omkväden och upprepningar, av mörker och ljus, varsamt framskriven som en sorts bön, ett mantra, ett tillstånd att vila i.
Underlandet av Hanna Nordenhök
I den här skickligt komponerade romanen får vi möta lögnen och lögnarna i en rad oförglömliga skepnader. Det här är en bok för alla som fascineras av bedragare och människans skuggsidor. Det är intelligent, välskrivet och oavlåtligt spännande. En läsupplevelse som stannar kvar.
Nobelpriset i litteratur 2023Första boken i Jon Fosses storverk. Konstnären Asle bor själv på Dylgja norr om Björgvin. I Björgvin bor en annan Asle som även han är konstnär. De två männen är vänner och på ett vis dubbelgångare, två versioner av samma liv. Medan jagberättaren förbereder en utställning på ett galleri, hittar han vännen Asle liggande i snön. Han har kollapsat av alkoholmissbruk och blir inlagd på sjukhus. Detta första band av "Septologin" berättar historien om Asle och Asle genom tillbakablickar på barndomen. Det handlar om Asle och systern, fjorden och alla faror, men också om en grannpojke som försvann på havet. "Septologin" är en storslagen berättelse om konst, Gud, alkoholism, vänskap och tiden som går. Det handlar om döden, men också om vad det vill säga att vara i livet.
I Underlandet rör sig människor på olika platser genom en olycksbådande samtid fylld av övergivenhet och falska sken. Deras parallella liv har till synes ingenting med varandra att göra men de är alla lögnare eller bedragna, eller bådadera.En hemlös kvinna driver runt mellan städer och orter på den amerikanska västkusten där hon utger sig för att vara ett barn. På ett hotell i Aten blir två rivaliserande katalanska journalister indragna i ett högt spel om fakta och fiktion. I en överdådig villa på skånska slätten barrikaderar sig en hemmafru som väljer att ljuga på andras bekostnad för att få behålla det enda liv hon står ut med att leva. Runt deras öden tornar en spegelsal av opålitliga gestalter upp sig: bluffande barn, dopade kampsportare, spökskrivare och ekobrottslingar.Underlandet är en fängslande studie i bedrägeriets olika ansikten - med glasklar blick skildrar Hanna Nordenhök en kameleontisk tillvaro där sanning och lögn aldrig enkelt går att skilja åt.
"Här finns mycket som vägrar släppa taget efter läsningen och på samma gång vill jag vara kvar och vill bort. Kanske är det bästa betyget till en lysande roman." Skånska DagbladetI Skellefteå vaknar Ewa och öppnar rastlöst apparna. På andra sidan jorden i västra USA vandrar hennes hjärta, dottern Matilda, dit fötterna tar henne. Dagarna kommer och går, kickarna och relationerna avlöser varandra. Äventyret väntar i nästa möte, i nästa flaska vin, och bakom sig har hon lämnat det trygga livet hemma i Västerbotten. Lämnat Ewa. När Matilda slutar svara i telefon driver den nya ensamheten Ewa ut i sommarnatten, där hon blir en annan, någon som vågar.I skuggan av Klippiga bergen börjar Tyler ännu ett skift på det nedgångna motell som blivit hans värld. Varje kväll är densamma, tills han möter henne - Matilda. Tillsammans ger de sig ut på vägarna, mot Los Angeles, drömmarnas stad. Det blir en resa som ekar hela vägen över Atlanten och till den bleka svenska sommaren där Ewa befinner sig."Förinta världen ikväll" är en roman om en mamma och en dotter, om längtan efter bekräftelse och kärlek, och om att våga leva det liv man drömmer om.