Lars Kepler

Lars Kepler är aktuell med deckaren Lazarus. Kepler ger följande julklappstips: 

Lugnet - En djupt originell berättelse om ensamhet, ånger och besatthet.

Slumrande minnen - Modiano strövar runt i ett förflutet Paris där minnena aldrig slumrar på riktigt.

Kärlekens Antarktis - Sorglig, brännande och stark gestaltning av ett av alla dessa offer för män som hatar kvinnor.

Keplers julklappstips & aktuella bok

Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri är aktuell med den hyllade romanen Pappaklausulen. Jonas ger följande julklappstips:

Våldets historia - Inte ett ord är överflödigt i denna korta roman om omöjligheten att skriva sig fri från sin historia. En litterär käftsmäll.

Brother - Fantastisk roman om två bröder och en mamma i ett fattigt område i Kanada. Musikminnen och polisvåld. Snart i svensk översättning.  

Americanah - Om tre romaner får hon Nobelpriset. Läs henne nu.

Jonas Hassen Khemiris julklappstips & aktuella bok

Liza Marklund

Liza Marklund är aktuell med Pärlfarmen. Liza ger följande julklappstips:

Genius - I år ger jag bort Leopoldo Gouts triologi Genius – The Game, The Con och The Revolution. Egentligen riktar sig böckerna till unga vuxna, men de är spännande och välskrivna och passar alla åldrar. De finns tyvärr inte översatta till svenska, men går att köpa på engelska på bokus.com.

Dödsbädden - Själv önskar jag mig Felicia Feldts Dödsbädden, en roman om hur människor dör. Författaren Felicia Feldt är ju sjuksköterska också, och hon har jobbat flera år på hospice och hjälpt människor att släppa taget om livet. Jag är jättenyfiken på den boken.

Liza Marklunds julklappstips & aktuella bok

Björn Ranelid

Björn Ranelid är aktuell med Fantastiska kvinnor i vattentornet. Björn ger följande julklappstips:

Gubbas Hage - Ordet uppstår från döden när du läser det. Kerstin Ekman besitter förmågan att göra döda ting levande. Dessutom uppfinner hon landskap som finns i verkligheten. Det är ett av litteraturens under. Så är det när hon ger språk och liv åt naturen där hon levt och vandrat i så många år. Hon inte blott upptäcker dolda tecken i skog och mark, utan hon framställer dem som den första gången för läsaren.

Slaget om Troja - Det är sannerligen en bragd av Kallifatides att han behärskar det svenska språket som en litterär konstform bättre än alla andra författare som är födda i Sverige. I denna roman gestaltar han kriget när grekerna belägrade Troja. Homeros har fått en jämlike i en grek som flyttade till Sverige när han var tjugosex år. Kallifatides skildrar krigets fasor där alla är förlorare förutom han själv som skapat det litterära mästerverket i vår tid från antiken till Sverige i dag. 

Mannen i skogen - Vilhelm Moberg talade och skrev så att han hördes och blev läst i hela Sverige. Han var sällsynt modig när han avtäckte rättsrötan som letat sig in i den svenska regeringen och berörde det heligaste av allt i landet, själva kungahuset, men framför allt skrev han en litteratur som fick ett blodomlopp i hela det svenska folket som utvandrat till Amerika och som stannat kvar i fosterlandet.

Jens Liljestrand har skrivit en bok om Vilhelm Moberg och den kan inte överträffas av någon annan.

Björn Ranelids julklappstips & aktuella bok

Alex Schulman

Alex Schulman är aktuell med Bränn alla mina brev. Alex ger följande julklappstips:

Arv och Miljö - Sällan har jag blivit så golvad av en berättelse som denna, sanna, om en kvinna som blir utsatt för ett sexuellt övergrepp av sin far när hon är barn och senare i livet väljer att göra upp med den familj som hela tiden tittat åt andra hållet. Gastkramande av norska Vigdis Hjorth, och bländande välskrivet. Årets bok.

Eldslandet Boken börjar med ett inbrott i en lyxklockbutik, där tjuvarna inte tar en enda klocka, utan bara en lista med namn och adresser till personer som köpt de dyraste klockorna. Och så börjar den ena efter den andra att rånas i sina hem. Det här är så välberättat och nervkittlande att man blir lycklig. 

Samlade dikter och prosa 1954-2004 - Finns i pocket för typ 50 kronor, men kanske ändå värt att lägga en hundring till för att få den inbunden, för jag tänker att alla som köper den kommer att ha den som kaninbibel i livet sen, kanske kommer den ligga där på nattygsbordet och vara en tröst eller förströelse, en snabb lycka eller sorg, en liten stund varje kväll, för den här samlingen av dikter är så komplett, ingenting kan säga mer om livet än den här boken. 

Alex Schulmans julklappstips & aktuella bok

Josefine Sundström

Josefine Sundström är aktuell med varma och roliga Bananbus, finskor och en superjobbig superhjälteJosefine ger följande julklappstips:

Silvervägen - Välskriven deckare. 

Ett hållbart Liv - En bok med 365 smarta och ibland roliga tips som vår planet mår bra av. 

Bränn alla mina brev - Varsam kärleksberättelse om Karin Stolpe som levde sitt liv i skuggan av maken Sven. 

Ylvania - De stulna skuggornas tid - Storslaget äventyr för låg- och mellanstadiebarn. 

Linda Skugge

Linda Skugge är aktuell med Ett spöke på lägret. Linda ger följande julklappstips:

Haj-Jenny - Om rätten att få vara som man är, även om man pratar tyst och tänker högt. Äntligen en barnbok där den blyga huvudpersonen slipper förändra sig för att få vara med, utan där blygheten snarare blir till en tillgång.

Inuti huvudet är jag kul - Om en gymnasietjejs vardag med panikångest och psykisk ohälsa som yttrar sig i blyghet och rädsla och om hur det kan gå när en lärare äntligen ser en och man hittar rätt vänner. 

Den tysta kraften: en bok för unga introverta - Om hur barn och unga ska göra för att slippa känna sig utanför och fel bara för att man är introvert och/eller blyg.

Comedy queen - Om sorgen och ångesten efter att mamma tagit livet av sig. Vansinnigt starkt av Sveriges absolut bästa barnboksförfattare.

Linda Skugges julklappstips

Jonas Gardell

Jonas Gardell är aktuell med Till minne av en villkorslös kärlek. Jonas ger följande julklappstips:

Det som tillhör dig - Greenwells lilla pärla till roman som utspelar sig i Bulgarien och handlar om den trasiga kärlekshistorien mellan en ung amerikan som arbetar som engelsklärare och en lika ung bulgarisk prostituerad. Boken har tyvärr gått spårlöst förbi i Sverige. Jag kan bara rekommendera den.

Selamlik - Jag upptäckte Alesmael när han skrev arslet av mig i en text om det dolda gaylivet i Damaskus badhus och parker. Han påminner mig om Jean Genet, lika brutal som hjälplöst romantisk. Selamlik är hans första roman.

Totalskada - Den här boken är på min egen önskelista. Jag har inte hunnit läsa den ännu men är imponerad över hur min gamla spanarkollega i roman efter roman finslipar sin till synes anspråkslösa litterära stil till mästerskap.

Jonas Gardells julklappstips & aktuella bok

Martin Widmark

Martin Widmark är bland annat aktuell med Halvdan och Meia. Martin ger följande julklappstips:

Lisbet och Sambakungen - En riktig Loranga och Masarin-värld med mycket humor men även ett allvar som fördjupar läsupplevelsen.

Athena. Grattis världen! Jag är här nu! - Vardagsäventyr och stark vänskap som jag tyckte väldigt mycket om. Girlpower!

Så funkar Sverige - En grundkurs i hur demokratin fungerar. Kanske tar vi vårt samhällsskick alltför självklart. Borde finnas i varje skola och hem.

Agnes Lidbeck

Agnes Lidbeck är aktuell med Förlåten. Agnes ger följande julklappstips:

My absolute darling - En nagelbitare - ett hisnande och skräckfyllt porträtt av en utlämnad flicka och hennes dominante far. 

A spool of Blue thread - En fantastiskt enkel, men ack så träffsäker, familjesaga. Tre generationer och mamman som står mitt i allt. Behagligt bladvändande och perfekt som spegel till de egna familjemiddagarna.

Buddenbrooks -Tysk klassisk tegelsten om en familj i upplösning. Miljöer och moral är kanske daterade - men relationerna är evigt aktuella.

Agnes Lidbecks julklappstips & aktuella bok

Caroline Ringskog Ferrada Noli

Caroline Ringskog Ferrada Noli är aktuell med Rich boy. Caroline ger följande julklappstips:

Arv och miljö - Närstudier i en familj och en borgarklass i förfall. Stilig!

My name is Lucy Barton Romanen som innehåller både New York och en dålig mor-dotter-relation.

Bright Lights, Big city - Manhattan, 80-tal, mörker, stad, begär och festa. Fucking älskar denna.

Aednan - Imponerande och vacker och suggestiv om ett dolt arv. Hoppas hon vinner August.

Älskaren Fuktigt liv i alla bemärkelser i den gamla världen. Lolitor, pedofila begär och sexuellt mörker i estetisk kuliss. Och allt är sant.

Caroline Ringskog Ferrada Nolis julklappstips & aktuella bok

Karin Smirnoff

Karin Smirnoff är aktuell med Jag for ner till bror. Karin ger följande julklappstips:

Korparna - Gripande berättelse om 13-årige Klas som växer upp i en jordbrukarfamilj på 70-talet. När pappans psykiska sjukdom eskalerar flyr han in i fågelskådning och dagdrömmeri. Vemodigt, poetiskt, mörkt och mycket läsvärt. Fick Augustpriset 2011.

The Painted Bird - Våldsam, sorglig och bitvis outhärdlig berättelse om en (förmodat) judisk pojke som skickas ut på landsbygden "någonstans i Östeuropa" för att undkomma nazismen. När fostermamman dör börjar en dystopisk vandring mellan isolerade byar i jakt på mat och värme. Kom ursprungligen ut 1965. Lite bortglömd författare som skrivit många läsvärda böcker.

Generation Loss (även den svenska titeln) - Första boken av tre om Cass Neary, som under New Yorks punk-era gjort sig ett namn på att fota döda eller döende missbrukare. 30 år senare - 50+ och nedgången på det mesta i drogväg får hon i uppdrag att intervjua en fotograf på en ö utanför Maine och hamnar i en olöst mordgåta.Annorlunda spänningsroman där även Hands bakgrund som fantasyförfattare skymtar igenom.

Att skriva, En hantverkares memoarer - Intressant första del om Kings liv, från mobbat barn i Portland till framgångsrik skräckförfattare. Ännu mer intressant är del två om själva skrivandet och hantverket bakom böckerna. På ett underhållande sätt beskriver han sin egen process och delar frikostigt med sig av allt från intrigers uppbyggnad till adverb-allergi. Klockren bok för skrivintresserade.

Karin Smirnoffs julklappstips & aktuella bok

Elin Ek

Elin Ek är aktuell med Athena. Grattis världen! Jag är här nu!. Elin ger följande julklappstips:

Dumma teckning - En fantastisk bilderbok som jag tror att alla kan känna igen sig i, när man vill rita men inte vet vad man ska rita. Och hur vansinnigt irriterande det är att ha en tre år äldre brorsa vars penna flödar medan han håller armen för så man inte ska härmas... Den sätter fingret på hur otroligt svårt livet som kreatör kan vara, oavsett om man är barn eller vuxen. Älskar texten, älskar bilderna!

Vända hem - En smärtsam skildring av en släktkrönika som startar med att två flickor kidnappas för att blir slavar i 1700-talets Ghana och förs sen till Amerika. En brutal beskrivning av den fruktansvärda behandlingen som deras kommande generationer tvingas genomlida, ända fram till nutid. Ger många nycklar till att förstå dagens USA.

Elin Eks julklappstips & aktuella bok

 • Dumma teckning!

  Johanna Thydell, Emma Adbåge

  Nominerad till Augustpriset 2017! Storebror är så bra på att rita. Mint vill vara lika bra, fast helst bättre. Det är bara det att hon inte ens vet vad hon ska rita. Till slut kommer hon på det: snö får det bli. Det är ju en jättebra idé - tills allt går fel. Helt fel.Dumma teckning är en humoristisk berättelse om att vara ett yngre syskon som vill vara stort och duktigt, om ilskan när det inte blir som man tänkt sig - och om glädjen när man lyckas!Johanna Thydell har skrivit ungdomsromanerna I taket lyser stjärnorna, Det fattas en tärning, Ursäkta att man vill bli lite älskad och Mornitologen. Det är en gris på dagis (illustrerad av Charlotte Ramel) var hennes första bilderbok. Den har blivit en stor succé med närmare 50 000 exemplar sålda i Sverige och som givits ut i 15 länder.Emma AdBåge har på Alfabeta bland annat gett ut Sven käkar mat, samt illustrerat Rally och Lyra och Rally och Lyra och Limpa, med text av Marie Norin."Dumma teckning! är en av årets bästa bilderböcker, där det uppstår en irriterad, rasande magi mellan text och bild, en studsande upptrappning som lika mycket handlar om skaparvånda som om ett småsyskon med mindervärdeskomplex. Upplösningen är lika enkel som genial." Lotta Olsson, Dagens Nyheter"Världens finaste, tryggaste, mest kärleksfulla bok. (...) Den är så fin!" Victoria Hansén, Malou efter tio "Åh, vilken underbar, härlig bilderbok - en av årets absolut bästa, både när det gäller text och bild!" Belinda Graham, Tidningen Kulturen"En av årets mest självklara Augustnomineringar är bilderboken Dumma teckning!, som är en osedvanligt lyckad kombination av text, bild och form." Lotta Olsson, Dagens Nyheter (för andra gången)

 • Vända hem

  Yaa Gyasi

  Yaa Gyasi skildrar med sin imponerande debutroman slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Frågan som ställs är om människans jakt på identitet och hemfärd också kan bli hennes väg till försoning.Vända hem inleds med två unga systrar ovetande om varandras existens. Effia har av sin framgångsrika stam gifts bort med den engelske guvernören. Esi sitter fängslad i väntan på att säljas som slav, trots en privilegierad uppväxt. Nu befinner de sig både nära och långt ifrån varandra: en bland härskarna och en i de grymma fängelsehålorna.

 • Athena. Grattis världen! Jag är här nu!

  Elin Ek

  Athena är tolv år och tar ingen skit. Hon tycker inte heller att jorden ska ta någon skit, så för att rädda allt (någon måste ju!) har hon startat aktivistgruppen Rädda-Jorden-Klubben med sina kompisar. En rolig, smart och engagerad bok för alla tweenies av fenomenalt tonsäkra Elin Ek, som här gör sin skönlitterära debut.Rädda-Jorden-Klubben startades när de gick i femman och såg en hemsk film om polarisarna, deras viktigaste arbetsmaterial är post-it-lappar och den viktigaste mötesregeln är att det måste bjudas på kladdkaka. I klubben finns kompisarna Ronja, Love, Aicha och Yousef. Yousef är Athenas nästbästis efter Ronja. Han har brunt lockigt hår, gröna ögon och är världens snällaste människa och han säger att Athena är den roligaste personen han någonsin träffat. Eventuellt är Athena något kär i honom.Athena tycker själv att hon är ovanligt smart och påhittig, och det hjälper rätt bra just nu när livet är svårare än vanligt. Hennes mamma ligger på sjukhus med det kommande bebissyskonet i magen, och Athena och hennes två bröder måste bo hemma hos sin farmor och farfar. Ka-ta-strof! - och än värre blir det när hon av misstag råkar ställa till det alldeles förfärligt för sin bästis! Athena som vanligtvis brukar klara allt och lite till måste nu försöka rädda Ronjas heder och ställa allt tillrätta innan någon märker vad hon gjort. Men hennes fiffiga plan leder till något ännu värre, och när Yousef upptäcker att Athena är en BROTTSLING kan livet lika gärna vara slut. Hur ska hon klara sig ur det här?!

Helena Von Zweigbergk

Helena Von Zweigbergk är aktuell med Totalskada. Helena ger följande julklappstips:

Trosbekännelser - En alldeles ljuvlig, smärtsam, rolig, sexig  och omistlig roman om förälskelse, åldrande och kärlekens sötma och beskhet.

Den oändliga familjen - En sorglig bok att bli glad av eftersom den är så svindlande snyggt utförd.

Till minne av en villkorslös kärlek - En skamlöst fräck och rolig komposition och ett bultande ömsint modersporträtt. 

Helena Von Zweigbergks julklappstips & aktuella bok

Dick Harrisson

Dick Harrisson är aktuell med Englands historia. Del 2, Från 1600 till idag. Dick ger följande julklappstips:

Svälten: hungeråren som formade Sverige - En av årets bästa svenska populärvetenskapliga böcker. Magnus Västerbro visar oss en tid då Fattig-Sverige fortfarande var en bister realitet och då rubbningar i väderlek och skörd kunde leda till massdöd.

Ett blodigt verk: dokument rörande mördaren Roderick Macrae - Det ser ut som en historisk källtext, en brutal historia om en fruktansvärd familjetragedi, men i själva verket är nästan allt påhittat. Ett blodigt verk är en av de senaste årens mest överraskande brittiska romaner, och den förtjänar en stor läsekrets också i Sverige.

Den stora utställningen En lika snabbläst som rolig skröna om hur Albert Einstein nästan blev mördad när han skulle åka till Liseberg. Det tidiga 1920-talets Göteborg fångas kongenialt, och man har inte tråkigt en sekund.

Josefin Dahlberg

Josefin Dahlberg är aktuell med Idag är jag fri och Livsstilsbibeln. Josefin ger följande julklappstips:

The life changing magic of not giving a fuck - En befriande bok som hjälp oss att inte leva utifrån vad andra tycker och tänker utan istället göra det som vi vill. En bra julklapp som ger möjligheter till att starta nästa är på bästa sätt, nämligen med att skita i vad andra tycker och tänker. Något jag själv slutat med och kan garantera är otroligt härligt!

Yoga och meditation: Lär dig lyssna på din kropp Min härliga vän och magiska yogalärare Josefines bok om yoga och meditation är en perfekt bok till någon som älskar yoga eller som är nyfiken på det. Med den här boken kan du fördjupa din yoga eller få bra tips och knep för att komma igång. En härlig och fin julklapp som gör gott på insidan!

Livsstilsbibeln - så skapar du din drömvardag! - Vill ju gärna tipsa om min och Vanjas bok också som är den OPTIMALA julklappen. En perfekt julklapp till sig själv eller någon man bryr sig om för vi alla förtjänar att skapa den vardag vi drömmar om. Och med denna bok du får du tips, råd och konkreta övningar för hur Du skapar Din drömvardag!


Stina Wollter

Stina Wollter är aktuell med Kring denna kropp. Stina ger följande julklappstips:

Ett litet liv - En tjock bok som fyllde mina dagar och som jag längtade efter så fort jag lade den ifrån mig. Jag önskar att den fortsatt som en lång vänskap, för alltid. Persongalleriet flyttade in i mig, jag levde med dom! Kände dom! Åh! Så engagerande!!! 

Sommaren utan män - En bok som gör att man pratar, skrattar, hummar och ahaar ute bland folk, en bok som liksom frejdigt rör sig mellan makakhonors orgasmer, kvinnohistoria och inre kris. Underbart sällskap som man lämnar lite rakare i ryggen.

Stina Wollters julklappstips & aktuella bok

 • Ett litet liv

  Hanya Yanagihara

  Skoningslös och oförglömligEn roman för den som vill bli uppslukad av den stora berättelsen - djupt gripande, skoningslös och oförglömlig.Berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude - Jude St Francis, som förblir en gåta även för dem som står honom närmast.Jude är framgångsrik advokat med ett traumatiskt förflutet som präglar hela hans liv på ett oåterkalleligt sätt. Som kontrast till hans mörka uppväxt står vänskapen till framför allt skådespelaren Willem, vars trofasthet och kärlek håller honom vid liv. Genom åren kommer Jude att slitas mellan självföraktet som styr hans tillvaro och kärleken han inte kan tillåta sig.En av årets bästa böcker enligtThe New York Times * The Washington Post * The Wall Street Journal * NPR * Vanity Fair * Vogue * Minneapolis Star Tribune * St. Louis Post-Dispatch * The Guardian * O, The Oprah Magazine * Slate * Newsday * Buzzfeed * The Economist * Newsweek * People * Kansas City Star * Shelf Awareness * Time Out New York * Huffington Post * Book Riot * Refinery29 * Bookpage * Publishers Weekly * KirkusVinnare av THE KIRKUS PRIZE, nominerad till MAN BOOKER PRIZE och NATIONAL BOOK AWARDNominerad till Årets bok 2017."En fantastisk, drabbande roman som följer fyra vänner från att de möts som studenter på ett prestigefullt universitet i nordöstra USA, in i vuxenlivet och vidare till medelåldern. [...] Boken rör sig från ett porträtt av en generation till något mörkare och mer ömsint: en undersökning av den djupaste mänskliga grymhet och dess motvikt: vänskapens helande kraft. [...] Yanagiharas roman kan göra dig arg, uppsluka dig, ta över ditt liv." The New Yorker

 • Sommaren utan män

  Siri Hustvedt

  "En tid efter det att han hade yttrat ordet paus blev jag galen och hamnade på sjukhus. Han sa inte Jag vill aldrig se dig mer eller Det är slut, men efter trettio års äktenskap räckte det med paus för att förvandla mig till en galning vars tankar exploderade, rikoschetterade och krockade mot varandra likt popcorn i en mikrovågsugn." När Mia Fredricksens make Boris meddelar att han behöver tid för sig själv rasar hennes tillvaro samman. I själva verket har han förälskat sig i en tjugo år yngre arbetskollega. Mia beslutar sig för att återvända till sin hemstad för att hålla en poesikurs för tonåringar under sommaren. I mötet med de sju flickorna - i den mödosamma brytpunkten mellan barn och vuxen - och med sin egen åttiosjuåriga mor och hennes väninnor De Fem Svanarna på äldreboendet får Mia nya perspektiv på kvinnors historia i allmänhet och sin egen i synnerhet. Dessutom dyker en viss Mr Nobody upp under dessa omtumlande sommarveckor.Sommaren utan män är en ny roman av Siri Hustvedt, som fick sitt genombrott med Vad jag älskade. Med humor, ilska och sorg ger hon sig i kast med vad som skiljer människor och råttor åt, vad som skiljer kvinnor och män åt, vem som egentligen "upptäckte" klitoris och varför den kvinnliga orgasmen har setts som ett problem.

 • Kring denna kropp

  Stina Wollter

  Med vidöppen blick och personlig röst berättar Stina Wollter om människor, möten och händelser som påverkat henne.Hon ger sig ut på en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia. Vad har berört, invaderat, påverkat, lyft och sänkt den?Det handlar om nygamla ideal, om motstånd, frihetskänslor, förändring - och om vägen fram till försoning.Genom att ta tillbaka bilderna av oss själva kan vi bestämma villkoren och skapa nya, mänskligare, normer.För att de gamla är livsfarliga.

Mats Strandberg

Mats Strandberg är aktuell med Slutet. Mats ger följande julklappstips:

Comedy queen - En barnbok om en förälder som tagit sitt liv, går det? Ja, när ett geni som Jenny Jägerfeld ligger bakom den! Sorgligt förstås, men också oerhört roligt, och med stor respekt för ämnet och de fantastiska karaktärerna. 

Innanför murarna - Gotiskt mysrys - vad är spöken och vad är hjärnspöken? Påminner om Rebecca av Daphne du Maurier (också ett bra tips!)

Oskuldens tid - Klassiker om förbjuden kärlek och rädslan för skandaler i 1870-talets New York. 

Vei - Riktigt maffig nordisk fantasy. Som att se en matinéfilm av bästa sort. Snart kommer del 2! 

Mats Strandbergs julklappstips & aktuella bok

Carin Gerhardsen

Carin Gerhardsen är aktuell med deckaren Det som göms i snö. Carin ger följande julklappstips:  

Ett litet liv - Hanya Yanagiharas rosade Ett litet liv var en av årets största läsupplevelser. Författaren imponerar med både bildning och språk. Värmen som genomsyrar hela historien väger någorlunda upp feel bad-faktorn som är av gigantiska mått: näsduk anbefalles.

Falco av författarparet Mons Kallentoft och Anna Karolina, den femte actionthrillern i Herkulesserien. Den dekadente polisen Zack, med starka kopplingar till den mytomspunne Herkules, ger sig återigen ut på ett kamikazeuppdrag i Stockholms undre värld. Nagelbitarspänning från första till sista sidan!

Jag kan inte nog lovorda Karl Ove Knausgård och hans sex böcker långa Min kamp. Hans röst är enligt min mening helt unik, och han kommer att få nobelpriset en dag, tro mig.

Jovan Radomirs Balkan ­– mat, människor och minnen är en färgsprakande skildring av det forna Jugoslavien i kulinariskt hänseende. Nostalgi, härliga recept och vackra bilder gör den till en liten pärla i floden av kokböcker.

Carin Gerhardsens julklappstips & aktuella bok

Dag Öhrlund

Dag Öhrlund är aktuell med Domaren. Dag ger följande julklappstips:

Kollektivt självmord - Allt av den tragiskt nyligen avlidne Arto Paasilinna, men framför allt storverket ”Kollektivt självmord”. Få tecknar med så mycken värme och kärlek underbara porträtt av vilsna, karga, finska själar som vi snabbt lär oss älska. Tack för alla underbara böcker du gav oss, Arto!

The president is missing av Bill Clinton och mästerdeckarförfattaren James Patterson. En spännande story och här får vi inblick i en del av Vita Husets hemligheter. Klart läsvärd!

Trump – miljarderna, medierna och makten - Jag har själv läst in Svenska Dagbladets korrespondent Karin Henrikssons biografi över Donald Trump som ljudbok. Och – jag lärde mig vad det är som gjort USA:s och en av världens mäktigaste män till den han är. Läs!

Min favoritförfattare Lee Child har skrivit den långa serien om Jack Reacher, den tidigt pensionerade militärpolisen som med bara en tandborste och ett kreditkort i fickan vandrar genom det ändlösa USA, alltid hamnar i trubbel och hjälper den lokala sheriffen eller polisen. Jag har läst de drygt tjugo böckerna och får aldrig nog.

Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt är aktuell med Niklas jul och Happy food 2.0. Niklas ger följande julklappstips: 

The Noma Guide to Fermentation - Fermentering höjer nästan varje rätt. Man kan enkelt minska på saltet och göra en medioker rätt till något fullkomligt lysande.  

21 tankar om det 21:a århundradet - Efter Sapiens och Homo deus intresserar sig Yuval Noah Harari för samtidens 21 största utmaningar, bland dem terrorism, miljö, övervakning, ojämlikhet, globalisering och arbetslöshet. En tänkvärd och väldigt läsvärd bok.

Rekordskolan - bok 1 - vägen dit! - Om du inte redan har hört talas om succén Rekordskolan så har jag ett perfekt julklappstips för ålder 6-10 år. Boken handlar om Silje, Rurik och Kostas som alla har olika unika rekord och alla tre ansöker till internatskolan Rekordskolan, där vad som helst verkar kunna hända. Bok 2 och 3 i serien kommer redan nästa år.

Elisabeth Åsbrink

Elisabeth Åsbrink är aktuell med Orden som formade Sverige. Elisabeth ger följande julklappstips:

Vargattacken - Vad hände egentligen när Kolmårdens vargar dödade en kvinnlig djurskötare, och vem bär ansvaret? Lars Berges undersökning är oavbrutet intressant, oroande och häpnadsväckande.

Vid glömskans rand - En ung man spårar upp det förflutna som en detektiv. Vacker, förvånande och poetisk skildring av arvet efter Sovjet. Jag tror Lebedev får nobelpriset en dag.

Höst - En både drömsk och realistisk roman om en ung kvinna i post-brexit-england. Den skotska författaren Ali Smith skriver enkelt och djupt på ett sätt som gör mig både lycklig och lite avundsjuk.

Elisabeth Åsbrinks julklappstips & aktuella bok

Tomas Bannerhed

Tomas Bannerhed är aktuell med Lugnet. Tomas ger följande julklappstips:

Kjell Askildsens Noveller En av vår tids bästa novellister, här i ett urval av författaren själv. Fåordigt, förtätat och helt enkelt fruktansvärt bra om familjeförhållanden och andra vardagligheter. Ironin och humorn är subtil, insikten om mellanmänskliga svårigheter djup. Nobelpriset nästa om jag finge råda! 

Gubbas hage - Hon kan som ingen annan göra en landskapsvandring i Roslagen till rena folkbildningsfesten. En hel bok fylld av smittande nyfikenhet och lust inför det mirakel vi kallar naturen, allt med utgångspunkt i det halva tunnland hagmark som fått namnet Gubbas hage. 

Nedstörtad ängel - Kan vara den rikaste bok jag läst, sitt ringa omfång till trots. Fyra sammanvävda berättelser om människans livsvillkor och kärlekens oändliga mysterium. Monstret Pasqual Pinon har två huvuden, varav det ena är kvinnligt och har vuxit ut ”som en knopp ur hans panna”. Han kallar henne Maria och hör hennes sång i sitt inre. 

Jag går och lever - En av få författare med en alldeles egen, helt omisskännlig röst. Om femtonåriga Tove och hennes farsa och syrra i en by på vischan. Det är tungt och mörkt och fult och smutsigt, men med sin språkliga intensitet, med sitt flödande, drabbande driv får Mirja Unge även svärtan att gnistra, Toves livsnerv att glöda. 


Tomas Bannerheds julklappstips & aktuella bok

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson är aktuell med Mumiens gåta. Kristina ger följande julklappstips:

Tårar i havet - En makalös skildring av historiens största fartygskatastrof och ett ofta bortglömt kapitel av andra världskrigets sista månader. Jag trollbands av berättelsen och de starka karaktärerna. Läs, det blir en magisk lässtund!

Dvalan - Knivskarp och otäck spänningsroman med inslag av både skräck och tragedi. Camilla Grebe skriver med värme och stor omsorg om sina karaktärer. Jag satt som på nålar under läsningen och ville bara komma vidare i berättelsen!

Kristina Ohlssons julklappstips & aktuella bok

 • Tårar i havet

  Ruta Sepetys

  Angeläget om en bortglömd tragedi Historiens största fartygskatastrof är nästan helt okänd, trots att den krävde över 9000 liv och inträffade bara 15 mil från den svenska kusten. Ruta Sepetys skildrar händelsen i en omistlig roman.I januari 1945 står det klart att Tyskland håller på att förlora andra världskriget. Tusentals människor i Ostpreussen är på flykt undan sovjetiska trupper och för många av dem går den enda vägen till tryggheten över havet. Bland dessa flyktingar finns ungdomarna Joana, Emilia och Florian. De har helt olika bakgrund och bär alla på hemligheter, men deras vägar korsas och så småningom finner de mod och styrka hos varandra. Tillsammans försöker de ta sig till Wilhelm Gustloff - ett fartyg som kan föra dem västerut över Östersjön. Katastrofen inträffar precis när de tror sig ha friheten inom räckhåll och då spelar varken nationalitet eller klasstillhörighet längre någon roll. De tio tusen passagerarna ombord på fartyget kämpar för samma sak - sin överlevnad. Ruta Sepetys har ägnat tre år åt arbetet med Tårar i havet. Resultatet är en gripande skildring av den okända katastrofen, skriven med stor omsorg om de historiska detaljerna.

 • Dvalan

  Camilla Grebe

  Artonårige Samuel råkar sabotera en drogaffär och tvingas till en desperat flykt undan narkotikabossen Igor. Efter att ha gått under jorden svarar han på en annons: en familj i skärgården söker en assistent till sin hjärnskadade son.Men ingenting blir som Samuel har tänkt sig när han flyttar in hos den vackra Rakel och hennes son Jonas i det avsides belägna huset vid havet. Inte heller har Samuel räknat med att hans kärleksfulla, men kontrollerande mamma - den frireligiösa Pernilla - handgripligen ska försöka hjälpa honom att få ordning på sitt liv.Kriminalinspektör Manfred Olsson är plågad av en familjetragedi. Han utreder två till synes drogrelaterade mord när hans väg korsar Samuels och Pernillas.Utredningen blir komplicerad och Manfred bestämmer sig för att söka hjälp hos profileraren Hanne som är bosatt i Ormberg.Camilla Grebes Dvalan är en skrämmande och andlöst spännande berättelse om en samtid präglad av narcissism och gränslöshet. Men det är också en skildring av kärlek stark nog att övervinna mörkret.Dvalan är en fristående fortsättning på Husdjuret (som utsågs till bästa svenska kriminalroman 2017 av Svenska deckarakademin och 2018 belönades med Glasnyckeln för bästa skandinaviska dito) och Älskaren från huvudkontoret (2015).

 • Mumiens gåta

  Kristina Ohlsson

  "Kristina Ohlsson fortsätter att skriva utmärkt mellanåldersskräck för 9- till 12-åringar.... Det är kusligt, spännande och medryckande. Läsare som tidigare har slukat Zombiefeber och Varulvens hemlighet kommer inte att bli besvikna."Fia Idegård, BTJ"Kristina Ohlsson skriver lättläst och på ett sätt som bör fungera väl för målgruppen, de som lärt sig läsa på egen hand. Kapitlen är korta och spänningen hålls uppe genom hela berättelsen. Men som i all spänningslitteratur så är egentligen relationerna mellan huvudpersonerna det verkligt bärande. För att fullt ut förstå komplikationerna bör man nog läsa all tre böckerna och i rätt ordning. Jag rekommenderar den som har ett barn i slukaråldern att skaffa/låna dem. De kommer att bli uppskattade."Siri Reuterstrand, Alba.nuKvinnan låg på mage med ena handen knuten. Hon rörde sig inte, men det syntes att hon andades. Herbert satte sig bredvid Sally. - Hallå? sa han tyst. Sakta öppnade kvinnan ¿ögonen. Och så väste hon. - Akta er, barn. Akta er för monstret!En regnig natt bildas ett stort slukhål på ängen i Eldsala. Hålet avslöjar en gammal källare, men Herbert kan inte minnas att det någonsin funnits ett hus där. Samtidigt sprids en obehaglig stank i den lilla staden, och på kyrkogården hittas två kistor tomma i en av gravarna. Vart har de döda tagit vägen? Och vad är det för hemskt som hänt i den gamla källaren? Herbert och kompisen Sally förstår snabbt att de är i stor fara. Ska de lyckas rädda Eldsala en sista gång, eller är det redan för sent?Mumiens gåta är Kristina Ohlssons tredje bok om Eldsala och vännerna Herbert och Sally. Såväl Zombiefeber som Varulvens hemlighet har blivit läsarfavoriter!

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla och Rolf Börjlind är aktuella med Kallbrand. De ger följande julklappstips:

Vredens druvor - Steinbeck är en favorit och Vredens druvor ett klassiskt mästerverk. Familjen Joad säljer allt de har hemma i Oklahoma för att resa till Kalifornien, där ett bättre liv hägrar. Deras umbäranden på vägen och hur de bemöts när de väl kommer fram, är lika aktuella idag med den ökade immigrationen och hur vi bemöter dem som flyr. Steinbecks tro på människans värdighet och solidaritet i de svåraste omständigheter ger dock hopp om mänskligheten i mörka tider och det kan vi behöva!

Ett jävla solsken - en biografi om Ester Blenda Nordström - En fängslande biografi om ett fantastiskt och samtidigt sorgligt kvinnoöde. Ester Blenda var den grävande reportern som wallraffade långt innan Wallraff själv. En Pippi Långstrump på motorcykel som begav sig ut i världen och trotsade alla normer om vad kvinnor fick föra på den tiden. Hon umgicks med alla den tidens celebriteter och var ständigt i centrum där hon befann sig, men det hade sitt pris... Att allt det hon åstadkom under sitt intensiva liv fallit i glömska under så lång tid är mycket märkligt.

Och natten viskade Annabel Lee - En lysande diktsamling av vår tids främste poet. Kristallklar och drabbande, med ett avskalat och vackert språk. Perfekt läsning för den som vill kliva ur julkommersen en stund.

Kallbrand Den femte boken i vår serie om Tom Stilton och Olivia Rönning. I Stockholm utplånas en familj av en bilbomb, dådet utreds av Olivia och Mette Olsäter. I Thailand får Stilton i uppgift att leta reda på en man som gömmer sig på en flodbåt uppe i Opiumbergen. Boken handlar om utsatthet och övergrepp, och människors kamp för ett värdigt liv. Dessutom satsar Minken på närodlat tillsammans med sin sambo Bettan Botox.

Elias och Agnes Våhlund

Elias och Agnes Våhlund är aktuella med Handbok för superhjältar. Vargen kommer. De ger följande julklappstips:

Jakten på Jack Samlingsvolym (6-9 år). Spännande och mystiska äventyr på verkliga platser i Stockholm.  Samlingsvolymen innehåller de fyra första böckerna och är på hela 339 sidor! En perfekt julklappsbok!

Pax  Draugen (9-12 år) - Hela serien är fantastiskt men den sista boken slår det mesta. En riktig nagelbitare som bara måste läsas!

När hundarna kommer (Unga vuxna) -  Tragisk, spännande och mycket gripande berättelse om kärlek och dödsmisshandel! Det här är en av de där böckerna som du bara inte kan lägga ifrån dig när du väl börjat läsa.

Elias och Agnes Våhlunds julklappstips & aktuella bok

Anton Berg

Anton Berg är aktuell med deckaren De aderton. Anton ger följande julklappstips:  

Steglitsan Jag älskar den här historien om en pojke som överlever en fruktansvärd olycka där hans mamma dör. En tröst blir en mycket märklig liten målning som tar honom med på överraskande och allt mer olycksbådande äventyr genom både USA och Europa. Mästerlig intrig, långsam suggestiv spänning som sakta skruvas åt. Lysande karaktärer.

Fallet Thomas Quick - En journalistisk bragd och en modern klassiker som kommer ingå i journaliststudenters obligatoriska litteraturlista under lång tid framöver. Råstam avslöjar med oerhörd noggrannhet vidden av rättsskandalen kring den påstådda seriemördaren Thomas Quick. Vi kommer nära detaljer men också gåtan Sture Bergwall som äntligen blir mänsklig.

Under the dome - En fantastisk tegelsten av skräckens mästare. Här excellerar King med den psykologiska thrillerns nervpåfrestande spänning. En mystisk kupol, ogenomtränglig, isolerar en liten stad i Maine. Sakta går det upp för olika delar av befolkningen vad det innebär om ingen utanför kan lägga sig i. Vem drar mest fördel av detta? Goda krafter. Eller onda? Över 1100 sidor och den blir bara bättre ju längre man läser.

Före Fallet - En av skaparna bakom tv-serien Fargo (som jag älskar), Noah Hawley, berättar en fascinerande historia om Scott Burroughs som lyckas överleva en flygkrasch långt ute till havs. Dessutom räddar mannen en liten pojke. Men vad låg egentligen bakom olyckan? Och vem är Scott? Snygg storytelling, en bladvändare som känns modern och influerad av den guldålder tv-serierna just nu befinner sig i.

Anton Bergs julklappstips & aktuella bok

Jonas Moström

Jonas Moström är aktuell med Skuggorna ruva. Jonas ger följande julklappstips:

Francesca - En suggestiv och vemodig kriminalroman med rafflande handling och utmärkta personporträtt. Årets tips till alla deckarälskare.

Vardagar - Landets mest angelägna författare har fått humorn tillbaka och skriver så det glöder om allt från fågelliv, till ensamhet, åldrande och de senaste nyhetsflasharna.

Liten svart hund i natten - Spännande och tankvärd barnbok från 6 år och uppåt som passar perfekt för högläsning. Vackra illustrationer av välkända Stockholmsmiljöer i snöskrud skapar en perfekt kontrast till värmen i texten om att vara vilse i världen.

Jonas Moströms julklappstips & aktuella bok