Nyfiken på vad författarna själva tänker ge bort i jul? Här berättar Jens Lapidus, Frida Ramstedt och många andra aktuella författare vad de tänker lägga under granen i år. Missa inte denna möjlighet att hitta nya favoriter att lägga i julklappssäcken!
Elias Våhlund är aktuell med Handbok för superhjältar 7 - Tillbaka. Han ger följande julklappstips:
Alfons Åberg av Gunilla Bergström
Vår snart tvååriga son har tre böcker som måste läsas varje kväll vid nattningen. Samtliga handlar om Alfons Åberg. Det här med högläsning vid nattningen är ju, som de flesta av oss är medvetna om, så himla viktigt för barnens språkutveckling. Det är också oftast väldigt mysigt och en bra avrundning på dagen. Samtidigt är det det ultimata testet för hur bra en bok faktiskt är. Håller den att läsas varje kväll under ett par månaders tid? Böckerna om Alfons Åberg gör det!
Jag är Gud av Malin Karim
Det här är en av årets riktiga fullträffar. Boken handlar om 46-åriga Hermine som revolterar mot sitt inrutade liv och sociala orättvisor genom att begå de sju dödssynderna. Jag älskar när böcker är både galet kul och samtidigt tänkvärda. Det här är en sån bok.
Slutet av Mats Strandberg
Ytterligare en berättelse som får en att tänka till. Det är nu drygt två år sen jag läste boken och jag kan fortfarande komma tillbaka till den är känslan och tankarna jag hade när jag läste den. En komet är på väg mot jorden och hela mänskligheten vet exakt vilken tid den kommer att utplåna allt liv. Vad vill du göra med din sista tid på jorden? En bok som får en att stanna upp och fundera över vad som är viktigt i livet.
Elisabeth Åsbrink är aktuell med Mitt stora vackra hat: en biografi över Victoria Benedictsson. Här är Elisabeths julklappstips:
Den stora skrivboken av Agota Kristof
En suggestiv och poetisk berättelse om två barn i en hård, skitig och våldsam värld, på landet under kriget. Är det en allegori, en skröna eller en verklighet som skildras? En fantastisk berättelse (som förresten blir dramatiserad av Jon Fosse på Dramaten i Stockholm till våren).
Statsministermordet av Hans-Gunnar Axberger
Genom sin skärpta granskning av den långa jakten på Olof Palmes mördare kan Axberger svara på frågan om varför ingen någonsin fällts för mordet. En ren utklassning av alla andra böcker på samma tema.
Februari 33: Litteraturens vinter av Uwe Wittstock
På exakt fyra veckor 1933 förvandlas Tyskland från demokrati till diktatur. Wittstock samlar våndan och chocken hos några av dåtidens största tyska författare och konstnärer genom deras brev och dagböcker. Välskrivet och omskakande.
Dikter 1945-2002 av Wislawa Szymborska
Nobelpristagaren betraktar världen med en oändligt sorgsen ömsinthet och humor. Hennes dikter är några av mina bästa vänner. Till exempel skriver hon: ”Mitt signalement är förtjusning och förtvivlan.” Jag håller med.
Frida Ramstedt är aktuell med Handbok i möblering. Frida tipsar om tre böcker som alla inredningsintresserade borde läsa:
Medborgarhuset i Eslöv av Mats Edström
En otroligt vacker men också intressant bok, inte bara om en unik byggnad i sitt slag utan också om en viktig del av vår designhistoria. Hans Asplund som ritade huset vid 26 års ålder var son till Gunnar Asplund som låg bakom funktionalismens framfart i Sverige och som också ritade Stadsbiblioteket i Stockholm (som många bokälskare säkert känner till).
Sittmöblers mått av Erik Berglund
Om man är nördigt intresserad av stolar och sittmöbler är detta en ovärderlig källa till kunskap. Tips till alla som jobbar med inredning, på något sätt. Oavsett om de är möbelformgivare, inredningsarkitekter, inköpare eller butikspersonal!
Byggnadsvård för lägenheter 1880-1980 av Stellan Ridderstrand och Vicki Wenander
Det pratas mycket om byggnadsvård för hus och fastigheter, samtidigt som en hel generation håller på att renovera bort vårt lägenhetsbestånd. Lägg den här boken i handen på den som står i färd med att renovera en äldre lägenhet, eller den som är intresserad av arkitekturhistoria.
Gunnar Wetterberg är aktuell med boken Prästerna. Gunnar julklappstipsar om följande böcker:
Naturen vi ärvde: en miljöresa från tyst vår till het sommar av Henrik Ekman
Henrik Ekman har skrivit en fascinerande bok om den miljöhistoria han följt som journalist i TV och andra media. Det är upplyftande hur många miljöhot som mänskligheten lyckats hantera – men nedslående att det så ofta är människan själv som ställt till det. Tydligare kan begreppet antropocen knappast åskådliggöras.
Mitten: en måttfull stridsskrift i polariseringens tid av Per Svensson och Svante Weyler
Årets valrörelse var inte upplyftande. Men Per Svensson och Svante Weyler har skrivit en bok full av hopp, en skiss hur politiken skulle kunna samlas och få kraft att möta allt det vi står inför de närmaste åren.
Monstret av Ismail Kadaré
Varje år hoppas jag att Nobelveckan ska avslutas med att Ismail Kadaré får litteraturpriset. Då ska jag vråla ”Äntligen!” här hemma. Monstret är en fascinerande omdiktning av Iliadens berättelse om den trojanska hästen. Börja där, och fortsätt in i den albanske författarens universum!
Jens Lapidus är aktuell med boken Mr Ett. Här är hans julklappstips:
Stad i brand av Don Winslow
Don Winslow är samtidens tyngsta kriminalförfattare. Han har en unik förmåga att göra karaktärerna så gripande att de skiner starkare än själva intrigen, och det vill inte säga lite när det gäller Winslows intrikata berättelser.
Girig-Sverige av Andreas Cervenka
Den här boken borde vara obligatorisk läsning för alla politiker. För mig var den en massiv aha-upplevelse som jag unnar alla.
Kan innehålla spår av Tommy Roos av Cecilia Klang
Som en hårdrocksballad och Bruce Springsteen-låt i ett, om kärlek, musik, kraften i vänskap och den lilla människans värdighet.
Andromeda av Therese Bohman
Denna relativt korta roman spänner över vida frågor. Vad är kärlek? Vad är det moderna projektet? En finstämd och gripande stor liten berättelse.
Johan Anderblad är ständigt aktuell med böckerna om Bojan, där Bojan och Tussan kör traktor är den senaste i raden. Johan tipsar om följande julklappsböcker:
Malma Station av Alex Schulman
Schulman blir bara bättre och bättre. I Malma station har han lämnat den självbiografiska formen och mejslar fram en lika drabbande som berörande familjeskildring över flera generationer där han i vanlig ordning solidariskt står på barnets sida. Detaljerna. Iakttagelserna ur ett barns perspektiv. De exakta liknelserna. Det är bara att lyfta på hatten och gratulera till årets bästa bok.
Skred av Sara Strömberg
Strömbergs lakoniska röst och lite råa berättarstil behövs i den svenska deckarvärlden. Efter debuten Sly är hennes vardagshjälte, eller antihjälte om man så vill, Vera Bergström tillbaka i trakterna kring Åre. Spännande drama i realistisk miljö med karaktärer att älska.
Hokus pokus. Till skogens hjärta av Fabian Göransson
Möt häxlitteraturens härligaste karaktär, läraren Greta Borg! Hon föreslår en utflykt till skogen med övernattning och den lilla häxan Ida med häxhatten och klassen ger sig av. Underbart humoristiskt äventyr i denna genomillustrerade bokserie som är en hybrid mellan seriealbum och bok, och som gör den perfekt för högläsning, men också för den som börjat läsa själv och vill ha bildstöd. Fabian Göransson är fenomenal på att blanda en spännande häxbrygd i vardagsmiljö.
Karin Bojs är aktuell med boken Europas mödrar: de senaste 43 000 åren. Här är Karin julklappstips:
Den lodande människan av Patrik Svensson är en favorit precis som hans tidigare Ålevangeliet. Boken består av ett antal fristående essäer med kunskap om havet som gemensamt tema. En av de mest gripande handlar om den skotske bagaren Robert Dick som på sin fritid påvisade den evolutionära bakgrunden till vårt sexliv.
Girig-Sverige av Andreas Cervenka har med all rätt blivit mycket uppmärksammad. Med stigande ilska får man läsa om hur somliga människor har gjort sig själva mycket rika på bekostnad av vårt samhälles stabilitet och välstånd.
Ett Dolt Universum av Alexandre Antonelli
Brasilienfödde Alexandre Antonelli är inte bara biologiprofessor knuten till Göteborgs universitet. Han har också blivit forskningschef vid världsledande Royal Botanical Gardens i Kew utanför London. I boken Ett Dolt Universum – jordens okända biologiska mångfald berättar han fascinerande om livets stora mångfald, och om de hot som många arter är utsatta för.
Karin Tidbeck är aktuell med romanen Minnesteatern. Karin ger följande julklappstips:
Finna av Nino Cipri
På ett enormt varuhus som absolut inte är IKEA försvinner en liten mormor in i ett maskhål. Två lågavlönade queers skickas iväg för att hitta henne. Utöver den fnissiga glädjen att läsa amerikansk surrealism om skandinavisk kommers, är det också en rörande berättelse om löneslaveri och kärlek.
Arvejord av Maria Turtschaninoff
Turtschaninoffs första vuxenroman är en lågmäld triumf. En berättelse om flera generationers liv i en österbottnisk by, där naturen har en egen roll. Man kan även ta chansen att lyssna på den, eftersom den är inläst av författaren själv, och hon har en underbar röst.
All Systems Red av Martha Wells
En robot har hackat sitt eget system och fått fri vilja. Allt den vill göra med sin frihet är att titta på teveserier, men till sin irritation måste den ha att göra med människor - som behöver räddas från saker hela tiden. Med syrlig berättarröst och en robot man inte kan låta bli att älska är det läsglädje hela vägen igenom. Dessutom finns det en massa uppföljare som är precis lika bra.
Kristina Ohlsson är aktuell med boken Skuggläge, del tre i Strindbergserien. Här är Kristinas julklappstips:
Fyrvaktarna av Emma Stonex
Denna mörka saga för vuxna blev jag utomordentligt förtjust i! Tre fyrvaktare försvinner från en fyr som byggts mitt i havet och som låsts från insidan. Mysteriet har jagat de anhöriga i decennier och medan dramat långsamt nystas upp, sitter man som läsare på helspänn.
Den lodande människan av Patrik Svensson
Havet, djupet och nyfikenheten av Patrik Svensson: Jag älskar Svenssons sätt att skriva! Han lyckas på något magiskt vis göra varje ämne som han själv brinner för till något som hans läsare automatiskt också börjar längta efter att få veta mer om. Denna gång skriver han om människans relation till havet och han gör det riktigt, riktigt bra.
Gangsterfarmor slår till igen! av David Walliams
Jag har sagt det förut och nu säger jag det igen: barnböcker är inte bara för barn. Walliams böcker är ett utmärkt bevis för detta. Så vansinnigt underhållande! I Gangsterfarmor slår till igen! återvänder han till den unge Ben som saknar sin gamla farmor och som nu får anledning att tro att hon kanske kommit tillbaka.
Lars Kepler är aktuell med Spindeln och ger följande julklappstips:
Otid av Erik Axl Sund
Författarduon bakom namnet Erik Axl Sund blickar med sin nya bok ner i avgrunden utan att falla för frestelsen att vika undan med blicken. I Otid kraschar det förflutna med nuet – och författarna levererar lustfyllt en kakafoni av hetsiga sidoberättelser inklusive en meta-värld där en författare skriver fram en av trådarna.
För vem talar jag framtidens språk av Göran Sonnevi
Att läsa Göran Sonnevis poesi är som att stiga in i ett rum där den mänskliga erfarenheten förmedlas som ett finkalibrerat instrument av känslor – han använder helt enkelt alfabetet till att tala om det osägbara. Vissa poeter kan göra detta: dikta om det närvarande så att det ekar i minnena hos oss alla som läser.
Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist
För att skriva en riktigt bra thriller behöver man egentligen bara lyckas med två saker: skapa karaktärer som läsaren bryr sig om samt förmedla en stegrande känsla av spänning. När John Ajvide Lindqvist ger sig in i deckargenren bär han med sig hela sitt kunnande från skräckskrivandet och den stora, underbara berättarlusten som är signifikant för hela hans författarskap.
Lina Wolff är aktuell med romanen Djävulsgreppet. Här är hennes julklappstips:
Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez
En ovärderlig pärla till någon man verkligen gillar. Den är helt tidlös och passar alla, ung som gammal. Helheten är klockren, episoderna hisnande. Vad sägs om en man som ordnar så att han efter sin död skickas som lik till sin dotter i en stekhet blykista, en kvinna som växt upp i villfarelsen att hon är drottning och därför bli odräglig för sin omgivning eller bara en by vid en flod i den colombianska djungeln där människorna tycks ta ut livets alla svängar till fullo? Det är i år exakt fyrtio år sedan García Márquez fick Nobelpriset, och därtill håller Netflix på att göra en serie baserad på boken. Helt klart dags att läsa den och få en livsomvälvande upplevelse på köpet.
Paradais av Fernanda Melchor
I den här mexikanska romanen går det snabbt och våldsamt fram. Något säger mig att man gillar den här boken om man också man gillar serier som Narcos, Breaking bad och Better call Saul. Så fruktansvärt smutsigt, intensivt och samtidigt hisnande vackert. Översatt av Hanna Nordenhök som gjort ett fantastiskt jobb med att återge den karga och råa mexikanska jargongen.
Kannibalernas maskerad av Alf Hornborg
En fackbok som utan mästrande pekpinnar ger ett helt nytt perspektiv på konsumtion. Om man betraktar varje sak man köper som ett resultat av alla ansträngningar som gjorts för att framställa den kan det hända att man inte alls blir särskilt köpsugen längre. Jag har i alla fall fått mig några rejäla tankeställare efter att ha läst Alf Hornborg, och jag känner mig numera extremt skeptisk mot alla eventuella nya föremål som ska in i mitt hem. Boken öppnar sinnet, vidgar perspektiven. Perfekt för vem som helst som är miljömedveten, eller som borde bli det.
Liza Marklund är aktuell med del två i Stenträsktrilogin, Kallmyren. Liza tipsar om följande julklappsböcker:
Den stora skrivboken ; Beviset ; Den tredje lögnen av Agota Kristof
Fullkomligt briljant romantriologi som finns utgiven i en och samma pocket. Obeskrivligt bra, det bästa jag läst på många år.
Slukhål av Tove Alsterdal
Ska man läsa en enda svensk kriminalroman i jul så ska man läsa Tove Alsterdal. Det blir inte bättre än så här.
Escape from camp 14 av Blaine Harden
Helt osannolik historia om Nordkoreas omänskliga fångläger, om en pojke som föds i fångenskap och slutligen lyckas fly. Allt är inte sant i boken, men inblicken i världens mest slutna, politiska system är hisnande.
Maggie O'Farrell är aktuell med den historiska romanen Lucrezias porträtt. Här är hennes julklappstips:
Haven by Emma Donaghue
An intriguing and unsettling tale about three monks who travel to a remote island to set up an early Christian community. Expect hardship, arguments and strange twists.
My Cousin Rachel by Daphne du Maurier
Best known for Rebecca - and rightly so - du Maurier also wrote this taut, intimate novel about the relationship between Philip, the young man who narrates the novel, and his guardian’s enigmatic widow. She may or may not be a murderess…
Queen of Dirt Island by Donal Ryan
Three generations of women in one household fall in and out with each other in this beauty of a book. The opening chapter, in which the man who links them all dies, is worth the cover price alone.
Martin Kragh är aktuell med boken Det fallna imperiet. Martin ger följande julklappstips:
Volga och inre Ryssland av Lena Jonson
Den 3 690 kilometer långa floden Volga ses ofta som en symbol för det ryska. Men medan Volgas övre lopp kan betraktas som en del av det ryska kärnlandet, har flodens mellersta och nedre lopp en helt annan historia. Lena Jonsson skildrar både en båttur längs Volga och en resa i historien, från de tidigaste stepprikena till de ättlingar till mongolerna som än idag är bosatta vid floden. Här framträder ett annat Ryssland, bortom de politiska makthavarnas allt starkare centraliseringsretorik.
Anfallskrigens argument av Ove Bring
Hur rättfärdigas anfallskrig? I Anfallskrigens argument gör Ove Bring en grundlig genomgång av anfallskrigens historia och visar att oavsett tid och regim har makthavare använt svepskäl och falska förevändningar, så kallade false flag-operationer, för att få anfall att se ut som försvar. Vladimir Putins fullständiga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 är det senaste exemplet.
Spin Dictators av Sergei Guriev och Daniel Treisman
Under de senaste årtiondena har en ny typ av auktoritära ledare trätt fram. Ledare som Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan och Viktor Orbán har blivit en sorts demokratins spinndoktorer: genom att simulera demokratiska processer och samtidigt kontrollera och förvränga informationsflöden hittar de nya sätt att behålla makten över sina folk.
Pascal Engman är aktuell med boken X.
Malma Station av Alex Schulman – Alex Schulmans bästa bok hittills. Fantastisk. Jag älskar på sättet han arbetar med tidslinjerna och det schulmanska språket.
Gökungen av Camilla Läckberg – Äntligen är Camilla Läckberg tillbaka i Fjällbacka. Och vilken comeback det är. Fullkomligt omöjlig att lägga ifrån sig.
I dina händer av Malin Persson Giolito – Jag är kanske sist på bollen i hela Sverige – men wow – vad otroligt bra och välskriven I dina händer är.
Patrik Svensson är aktuell med boken Den lodande människan. Här är hans julklappstips:
Europas mödrar: de senaste 43 000 åren av Karin Bojs
Jag älskar Karin Bojs sätt att sakligt och kunnigt öppna upp de mest svindlande perspektiven på människans historia. Europas mödrar är, precis som hennes tidigare böcker, den sortens bok du inte kan sluta berätta om för precis alla du möter.
Säg inget: en sann historia om mord och terror på Nordirland av Patrick Radden Keefe
Ett par år för sent läste jag den först i somras, och därmed blev den min överlägset största läsupplevelse i år. En makalöst skickligt komponerad berättelse om the Troubles som gör detta i både tid och rum så nära trauma både mer begripligt och fullständigt ofattbart.
Djävulsgreppet av Lina Wolff
Ingen kan som Lina Wolff skriva romaner om kärlek, lust, makt, manipulation och utsatthet utan att någonsin göra det enklare eller mindre komplext än det verkligen är.
Stefan Ekengren är aktuell med boken Potatis. Stefan ger följande julklappstips:
Eat a Peach av David Chang
En otrolig berättelse och bild av hur kocken, krögaren och tv-personligheten David Chang blivit den han är i dag. En rolig, insiktsfull, bitsk och lärorik bok som jag rekommenderar till alla som är intresserade av matlagning eller livet.
Just Kids av Patti Smith
Kan man skriva så här? Bara låta orden flöda i en berättelse som börjar med första bokstaven och bara flyter på i en ständigt vacker rad av ord, meningar, kapitel och bok. Den är så vacker att det gör, på riktigt, ont. Garanterad sträckläsning under julen.
Ålevangeliet av Patrik Svensson
Ålen. Den mest mytomspunna varelsen i vatten, den fascinerar, skrämmer och lockar. Det är den godaste fisken jag som kock vet att tillaga men jag vill att den ska få leva. Och jag vill det ännu mer efter att ha läst den här boken. Och jag vill träffa min avlidna pappa igen efter att ha läst boken. Tiden går så jag saknar inte min far lika numera, men intensivt på ett skönt sätt efter boken.
Torbjörn Flygt är aktuell med Slugger, den tredje delen i romansviten om Johan Kraft. Här är Torbjörns julklappstips:
Mannen i den röda rocken av Julian Barnes
”Du måste läsa Julians senaste”, sa Ian McEwan till mig, ”det är hans bästa.” Han hade så klart rätt. Och nu finns denna fascinerande Belle Epoque-skildring med franske societetsläkaren Samuel Pozzi i centrum äntligen på svenska. En fröjd.
Romanens segertåg av Ingrid Elam
Litteraturhistoria på speed. Elam går raskt fram i sin genomgång av romanens historia, utan att vare sig detaljer eller nyanser går förlorade. Belyser samtidigt synen på samhälle och individ över tid. Eloge för att Elam särskilt lyfter kvinnliga författares betydelse.
En dramatikers dagbok 20192020 av Lars Norén
Bara en sida till, och en till… Natten blir lång. Det är omöjligt att lägga ifrån sig denna avslutande dagbok från Sveriges främsta författare det senaste halvseklet. På en klar, vacker prosa sugs man in i Noréns universum, får följa honom genom pandemins nedstängning och nästa ända fram till hans bortgång.
Ylva Hällen är aktuell med Lysande trädets hemlighet, del 5 i Ylvania-serien, och tipsar om de här julklappsböckerna:
Mitt ibland oss av Evin Cetin
Det här tycker jag är årets viktigaste bok! Vems pengar är det egentligen som betalar för morden i den gängkriminella världen? Och vilka är det vi sviker mest när vi bara tittar bort och pratar om högre straff? Evin Cetin, tidigare advokat har ovärderlig inblick i den här världen där mord blir allt vanligare och förövarna allt yngre. I den här boken intervjuar hon de som ligger bakom morden eller som har ett pris på sitt eget huvud. Vi får följa med i de unika samtalen om narkotikans makt, barnens utsatthet och drömmar som går i kras. Det är en modig bok som jag vill ge till alla jag känner.
Natten av Sara Gordan
Jag slukade den här romanen. Jag tror det var tonårsmamman i mig som inte kunde slita sig. Boken handlar om en mammas smärtsamma relation till sin tonårsdotter. Dottern sticker hemifrån och vi är kvar hos mamman. Med hennes skenande oro i natten och förtvivlade försök att få kontakt med sin dotter igen. Det är en vacker och stark skildring av den gränslösa kärleken mellan förälder och barn.
Hur blev dödsskjutningar bland unga män en del av vardagslunken i ett av världens rikaste länder?I sitt jobb som advokat har Evin Cetin mött såväl offren som förövarna i det gängvåld som skakat om vårt svenska samhälle. I Mitt ibland oss träffar hon huvudpersonerna själva: dem som beställer morden, dem som lever med ett pris på sitt huvud och dem som rekryterar narkotikans barnsoldater. Genom deras berättelser kastar Cetin nytt ljus på frågan ingen verkar kunna besvara: Vad är det som händer ¿ och går det att stoppa? Mitt ibland oss är skriven tillsammans med den prisade journalisten och författaren Jens Liljestrand.*Evin Cetin är jurist och har tidigare jobbat politiskt. Hon var verksam advokat fram till sommaren 2022. Jens Liljestrand är författare och journalist.*»Så blir också Mitt ibland oss mer än ett i raden av sorgliga vittnesmål från gängkriget. Den blir ett modigt debattinlägg.«Dagens Nyheter»En tät och viktig bok.«Svenska Dagbladet
"Det är en roman som alla som någon gång känt kärlekens närmast outhärdliga hetta dra igenom bröstet djupt kommer att känna igen sig i." Svenska Dagbladet "Sara Gordans nya roman är helt enkelt en brutalt ärlig roman om hur moderskapet känns, i din kropp såväl som i ditt hjärta." ETC "Jag vet bara att våren knappt börjat, och att jag nog ändå redan läst en av årets bästa svenska romaner." Expressen En mor söker sin försvunna tonårsdotter i natten. Flickan är sjuk och går inte att nå, mamman irrar på gatorna eller sitter hemma och ringer alla hon kan komma på. Är det hennes oro som drivit bort dottern, och är oron befogad? I "Natten" minns modern ett föräldraskap i evig upprepning, från vardag till akuta tillstånd. En berättelse om vad som kan ta vid efter småbarnsår och skilsmässa, om utmattning och oro men framför allt om kärlek. Sara Gordans "Natten" är en naken berättelse om en förälders kamp för sina barn.
Stj¿m¿aren har vaknat fr¿sin f¿rstening, Adrian har f¿ tillbaka sin trollstav och Masters drottning har flytt i panik. Men ¿¿kampen mot ondskan l¿t ifr¿¿ver. Magikernas rike ¿fortfarande bel¿at, Eldens tecken brinner allt starkare i skogen och n¿som helst kan Ondskans berg ¿ppnas och f¿rg¿ra hela Ylvania. De styrande i ¿dster¿t kan inte enas om vad som ska g¿ras ¿situationen i riket och v¿er att uppl¿sas. Pl¿tsligt ¿det helt upp till de fyra barnen i V¿arstj¿an att r¿a landet. F¿r att lyckas m¿e de s¿ka sig l¿t tillbaka i Ylvanias historia och de m¿rka hemligheter som d¿ljer sig d¿..Sista delen i Ylva H¿ens och Marcus Gunnar Petterssons ¿kade fantasyserie om de fyra barnen i V¿arstj¿an som m¿e vinna kampen mot ondskan i Ylvania. Ska de lyckas besegra Master en g¿ f¿r alla, och vilka offer m¿e de g¿ra f¿r att n¿¿t?
Zeina Mourtada är aktuell med Zeinas bröd: piroger, pajer, pizzor, börek, röror, soppor. Zeina ger följande julklappstips:
Kriget mot kroppen av Erik Hemmingsson och Stina Wollter
Mamusia: det ukrainska köket av Olia Hercules
Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst av David Sundin