Amanda Hellberg

Amanda Hellberg är aktuell med boken Jul i rubinrött. Amanda ger följande julklappstips:

Hildas drömmar och andra bullar av Hilda Kirkhoff
Hilda inspirerar mig med sina ljuvliga bilder som strålar av kärleken till bakning och jag gillar omsorgen och hantverksskickligheten hon lägger ner i sina recept. Här möts det rustikt lantliga med elegans, charm och kreativitet i en perfekt julklapp under granen.

Eld, snö och stjärnor av Helene Holmström
Jag var såld redan från första sidan. En ljuvligt mysig, romantisk och varm svensk julroman som utspelas i ett litet konditori i Västervik, och i TV-världen. Berättelsen har alla de ingredienser som man vill ha i en riktigt härlig julfilm eller -bok; lussekatter, glögg och kyssar!

Mord och ingen julefrid av Arne Dahl, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Lisa Förare Winbladh, Amanda Hellberg, Camilla Läckberg, Johan Theorin och Dag Öhrlund. 
Spännande noveller med jultema, skrivna av några av Sveriges deckar-elit. En gottepåse för den som finner julen lite väl sockersöt och vill ha något nervkittlande som kontrast. Här finns juldeckare av Arne Dahl, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Lisa Förare Winbladh, Camilla Läckberg, Johan Theorin, Dag Öhrlund - och jag själv medverkar med en nyskriven novell i 1800-talsmiljö.     

Amanda Hellbergs julklappstips & aktuella bok

Anders Hansen

Anders Hansen är aktuell med Depphjärnan. Anders ger följande julklappstips:  

Allt jag fått lära mig av Tara Westover
Fullständigt makalös självbiografi om en ung kvinnas uppbrott från en strikt religiös familj. Westovers bildningsresa passerar stationer som Harvard men tar henne allt längre från familjen. Beskrivningen av hennes kluvna känslor gör detta till en av de finaste böcker jag läst. 

Seven and a Half Lessons About the Brain av Lisa Feldman Barrett
Universums största mysterium sitter bakom ögonen och när det handlar om hjärnan kan ingen berätta så djupsinnigt och samtidigt tillgängligt som Feldman Barrett. Det finns klokskap i varenda mening, ändå är det en bladvändare. Vill du förstå din hjärna är det här du ska börja. 

Homo Deus av Yuval Noah Harari 
Harari tar ett helikopterperspektiv och kartlägger vägvalen i den värld vi just nu skapar för oss själva. Jag vet inte hur han gör för att vara så nytänkande och läser med en inte så liten portion avundsjuka. Frågan är om någon bok påverkat mitt sätt att tänka så mycket.

Anders Hansens julklappstips & aktuella bok

Ann-Helen Laestadius

Ann-Helen Laestadius är aktuell med boken . Ann-Helen ger följande julklappstips:

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson. 
Hon avslutar sin deckarserie om Rebecka Martinsson med ett mästerverk. Åsa Larsson skildrar människor, miljöer, samtal och Kirunaslang så autentiskt att jag får akut hemlängtan. Hon mejslar fram karaktärer som ingen annan och intrigen är oförutsägbar och spännande rakt igenom.

Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone
En fantastisk historia från Italien, om klassklyftor och en önskan om att få välja sitt eget liv. Sjuttonåriga gravida Adele växer upp i ett höghusområde och grubblar över om hon ska behålla eller adoptera bort barnet. Samtidigt kämpar akademikerparet Dora och Fabio för att lyckas bli gravida. Avallone har jämförts med Ferrante men hon är nog faktiskt bättre.

Inifrån Sápmi: vittnesmål från stulet land av Sofia Jannok, Ann-Helén Laestadius, Niillas Aslaksen Somby, Áilu Valle, Katarina Pirak Sikku
Jag är jävig eftersom jag är en av de 24 författarna som bidragit med en text, men den här boken måste läsas av alla som vill ha de personliga innerliga berättelserna från Sápmi. Om hur det är att bli ifrågasatt som same eller att tvivla över sin identitet och vad statens övergrepp orsakat för den enskilda individen, inte bara förr utan generationer senare. 

Ann-Helene Laestadius julklappstips & aktuella bok

Åsa Hellberg

Åsa Hellberg är aktuell med boken Nya tider på Flanagans. Åsa ger följande julklappstips:   

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser av Klas Östergren
Jag är ju en jultok och läser dessutom gärna noveller, så detta är en perfekt bok för mig. Här finns komedi och vemod, granförsäljare och julklappsönskningar och jag smälter för alltihop.

Kring denna konst av Stina Wollter
Jag var över 50 när jag först såg jag statyer som talade till mig och tavlor som hade fångat en känsla som jag helt och hållet begrep. Och sedan såg jag Stinas konst och förstod alltihop. Nu har hon släppt en bok om konsten och livet däromkring, och jag läser den långsamt, vill inte att den ska ta slut. Perfekt julklapp.

Nattens Drottning av Simona Ahrnstedt
Det finns så mycket jag tycker om med den här boken. Och huvudkaraktärerna faller jag som en fura för. Båda är underbara. Kate, som är nattens drottning, har den där skarpa blicken och snabba tungan som jag tycker att Ahrnstedt är så otroligt bra på att gestalta, och som roar mig ofantligt.  Det är drama, puls och stor underhållning i Stockholmsnatten. LÄS!

Åsa Hellbergs julklappstips & aktuella bok

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm är tillsammans med Ingrid Lindgren aktuell med boken Om att aldrig ge upp. Barbro ger följande julklappstips:

Tintin av Hergé
Det var min make Peter som förde in mig in på Hergés böcker. Peter hade under gymnasietiden, vi skriver 1950-talets början,  slukat hans böcker och lärde sig därmed det franska talspråket. I skolan var det ju då  grammatik som gällde. Jag behövde som riksdagsledamot förbättra min talfranska. Och det kan verkligen TIN-Tinböckerna åstadkomma. Det har det lett till att våra fyra barnbarn fått läsa böckerna på båda språken,  fått se de videor som tagits fram och sett dem jag vet inte hur många gånger. Böckerna har lästs så att de faller sönder och samman och nu för, barnbarnsbarnen, måste det köpas nya. Jag är så glad över att Tintin av Hergé fortsätter att leva vidare.

Poirots jul av Agatha Christie 
När jag gick på gymnasiet  och åren därefter slukade jag vad jag trodde alla Agatha Christies böcker med Miss Marple och  Hercule Poirot Att det fanns en bok till om Poirots jul visste jag inte. Nu vet jag och nu vill jag rekommendera alla denna läsupplevelse under de kommande helgerna.

Barbro Westerholms aktuella bok & julklappstips

 • Tintin i Kongo

  Hergé

  Tintin i Kongo publicerades första gången för drygt 90 år sedan. Den dåvarande belgiska kolonin var det andra landet som den unge reportern Tintin reste till efter besöket i bolsjevikernas Sovjet 1929. Att skicka Tintin till Kongo var ett beställningsuppdrag som Hergé ganska motvilligt åtog sig (han hade helst låtit Tintin resa till Amerika), och äventyret är en ren fantasiprodukt, som inte föregicks av den noggranna research som Hergé kom att göra inför senare äventyr. Tintins upplevelser i Kongo säger därför betydligt mer om kolonialtidens europeiska fördomar och föreställningar om "den mörka kontinenten" än om hur den tidens Kongo faktiskt tedde sig, vilket gjort detta till det mest kontroversiella och omdebatterade Tintinalbumet.Den här versionen av äventyret är daterad till 1946, då Hergé tecknade om albumet helt och hållet inför att det skulle ges ut i färg. Det är en lätt moderniserad version av färgalbumet som denna och tidigare svenska utgåvor har baserats på.

 • Poirots jul

  Agatha Christie

  ATT DEN GAMLE MANNEN HADE SÅ MYCKET BLOD I SIG!Den åldrade miljonären Simeon Lee har tre vuxna söner. Alla lika försummade som fyllda av hat mot varandra och sin far. Väl medveten om detta finner Simeon en sadistisk tillfredsställelse i att samla den dysfunktionella familjen för att fira jul tillsammans. Fast i sin rullstol ägnar han högtiden åt att utdela trakasserier och det råder ingen brist på konflikter i familjen. Men när Simeon hittas ihjälslagen går ändå ingenting ihop.Från sitt stilla julfirande kallas Hercule Poirot till familjen Lees gods. Allt efter som han lägger ihop bitarna i mysteriet nystas fler mörka hemligheter upp än vad familjen skulle önska.Poirots jul utkom år 1938 och mottogs med mycket fina recensioner. I Sverige har boken oförtjänt hamnat i skymundan trots att den anses vara en av Agatha Christies främsta romaner. Agatha Christies romaner har sedan flera år varit out-of-print. Med start hösten 2014 kommer nyöversättningar ut av den stora deckarförfattarinnans verk. I nyöversättning av Helen Ljungmark har Agatha Christies romaner fått en enhetlighet som spänner över författarskapet. Förlegade begrepp har moderniserats utan att böckerna har förlorat en språklig förankring till den tid då de skrevs. Samtidigt har en brittisk underfundighet som tidigare förbisetts lyfts fram. Först ut är: Mordet på Orientexpressen och Huset på udden i september 2014 följt av Och så var de bara en i november, Poirots jul i december och Döden på Nilen, Badortsmysteriet, Fem små grisar och Miss Marples mysterier under 2015.Serien är formgiven av Sara R. Acedo och ges ut av Bookmark Förlag.Agatha Christie (1890-1976) är känd över hela världen som kriminalromanernas drottning. Hennes böcker har sålts i mer än tre miljarder exemplar över hela världen vilket ingen annan författare i modern tid kommer i närheten av. Totalt har Christie skrivit åttio kriminalromaner och novellsamlingar, nitton dramer samt sex romaner under pseudonymen Mary Westmacott.

 • Om att aldrig ge upp

  Barbro Westerholm, Ingrid Kinne Lindgren

  "Sällan har så många så mycket att tacka enda människa för... I alla sina roller har hon använt sin makt för att undanröja hinder så att människor ska kunna leva sina liv som de själva vill. En imponerande livsgärning av en orädd, kontroversiell kvinna med en energi som kan flytta berg." Ingalill Mosander, AftonbladetFör första gången berättar den outtröttliga Barbro Westerholm om sitt liv som kvinna, läkare, ämbetsman och liberal riksdagsledamot. Under mer än fem decennier har hon påverkat och förändrat det svenska samhället i en mängd sociala frågor, från vaggan till graven. Hon brinner för att undanröja hinder så att människor kan leva sina liv som de vill så länge det inte skadar någon annan.Som generaldirektör för Socialstyrelsen var Barbro den som 1979 drev igenom att homosexualitet inte längre skulle räknas som en psykisk sjukdom. Efter detta har hon varit engagerad i andra frågor kring homosexuellas rätt och fortsatt att arbeta för HBTQ-frågor och homo-, bi- och transpersoners rättigheter. I riksdagen har hon lyft frågor om sex och samlevnad, genus, alkohol, tobak, narkotika, åldersdiskriminering och dödshjälp. Ibland går hon i mål, ibland inte men hon ger aldrig upp.

Bianca Kronlöf

Bianca Kronlöf är aktuell med boken Brev till mannen. Här är Biancas julklappstips:

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri
Den här boken sträckläste jag förra sommaren, den är MAGISK! Du vet en sån där bok när man måste läsa högt för personen som råkar vara bredvid för att man vill dela med sig till ALLA omvald man just varit med om. Den är sjukt rolig och samtidigt gör den lite ont. REKOMMENDERAR! 

Maria av Mia Skäringer
Den här boken är som ett jävla knytnävslag. Ett knytnävslag jag välkomnar. Jag är full av beundran för hur Mia Skäringer skrivit denna bok. Och att hon står på benen efter. 

Vem har sagt något om kärlek av Elaf Ali
Det här är så en tillgänglig bok om något svårt. Det personliga och det politiska. Jag kommer på mig själv med att ryckas med i historien ”hur kommer det gå för den unga tjejen” och sen kommer klumpen i magen: ”helvete det här är inte fiktion” men det är en bok som Inger hopp! Ducka inte för det här ämnet, läs, tänk, diskutera!

Bianca Kronlöfs julklappstips & aktuella bok

Camilla Brinck

Camilla Brinck är aktuell med boken Musse & Helium. Den hemlighetsfulla världen.

Magkänslans intelligens av Alexander Norén 
En väldigt intressant bok där man lär sig både vetenskap och nya saker om sig själv och andra i sin omgivning. En viktig insikt - Vifta inte bort dina egna magkänsla. Våga lyssna mer på vad du egentligen känner.  

Du har rätt! av Jason Timbuktu Diakité och Matilda Westerman
Detta är en viktig bok. Perfekt present att ge till någon 9-12 åring. Det är inte alltid enkelt att vara barn och därför är det extra viktigt att veta vad du som barn faktiskt har rätt till. Du har rätt till vuxna som lyssnar på dig. Jag tycker om författarna Jason och Matildas enkla språk när de pratar och förklarar svåra saker. I denna bok lär man sig saker som man kommer ha nytta av resten av sitt liv. Även intressant för vuxna att läsa. Kunskap kan man aldrig få nog av. 

Camilla Brincks julklappstips & aktuella bok

 • Magkänslans intelligens : vetenskapen bakom bra beslut

  Alexander Norén

  Magkänslans intelligens är en mycket intressant bok med härlig energi som blandar vetenskapliga studier och logik med författarens egna erfarenheter och referenser till såväl historia som politik. BTJ, som ger Magkänslans intelligens 4 av 5 i betyg NÄR KAN DU LITA PÅ DIG SJÄLV? NÄR KAN DU LITA PÅ ANDRA? NÄR FUNGERAR MAGKÄNSLANS INTELLIGENS? Alexander Norén har skrivit den kompletta guiden till vetenskapen om hur vi beter oss och påverkas när vi står inför olika beslut. I kortfattade kapitel med tydliga slutsatser och praktiska tips sammanställer han de senaste årtiondenas viktigaste forskning. Konsumera lyckligt och stäng vissa dörrar. Håll koll på börsflocken och akta dig för experter. Sov på saken och lita på minnet ibland. Förstå spelteori, grupptänkande och förankringseffekten och när det är lönt med belöningar. Vi fattar över 30 000 beslut varje dag. Förstår vi mekanismerna bakom dem kan vi uppnå en smartare vardag och bättre värld. En knuff i taget. Ekonomijournalisten Alexander Norén står här på Ekonomipristagarnas axlar. Han har intervjuat fler av dem än någon annan svensk journalist. I Magkänslans intelligens samlas kunskapen och råden från forskare som Esther Duflo, Daniel Kahneman, Gary Klein, Herbert Simon, Richard Thaler och många fler.

 • Du har rätt!

  Jason Timbuktu Diakité, Matilda Westerman

  Det här är en handbok att ha med sig i fickan, om de livsviktiga rättigheter som alla under 18 år har enligt Barnkonventionen.Boken innehåller gripande berättelser, konkreta råd och frågeställningar som på olika sätt belyser värdet av att behandla varandra rättvist och jämlikt. Berättelserna i boken berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och föräldrar som lägger näsan i blöt.Jason Diakité och Matilda Westerman skriver personligt, engagerat och pedagogiskt om en av FNs absolut viktigaste konventioner.Med boken vill författarna skapa en känsla av hopp och delaktighet, men också ge dig som läsare verktyg för att själv påverka din vardag och engagera dig.MATILDA WESTERMAN har arbetat som stabschef på Utbildningsdepartementet och gick redan som sjuåring med i sitt första elevråd. Under flera år satt hon i BRIS förbundsstyrelse.JASON DIAKITÉ har tagit emot pris för sitt engagemang mot främlingsfientlighet, och i över tjugo år skrivit samhällskommenterande musik under sitt artistnamn TIMBUKTU.

 • Musse & Helium. Den hemlighetsfulla världen

  Camilla Brinck

  Böckerna om Musse och Helium har trollbundit barn och vuxna över hela landet. Äntligen har mössen funnit Guldosten och räddat Djurriket undan de elaka Duvjägarna. Men var är Musse och Heliums föräldrar? Doftspåret har upphört och föräldrarna är fortfarande spårlöst försvunna, och det verkar som om spåren leder till Människovärlden! Våra vänner måste än en gång ge sig ut på en farlig resa. Nu börjar ett nytt magiskt uppdrag för Musse och Helium!En bok för hela familjen! Vänder sig främst till barn mellan 6 och 10 år, men passar även utmärkt som högläsningsbok för barn från 4 år. Camilla Brinck har skapat en unik och myllrande fantasivärld fylld av humor, spänning och färgsprakande miljöer. De första äventyren om Musse och Helium producerades ursprungligen som ljudsaga och nominerades till bästa ljudbok för barn 2017.

Caroline Säfstrand

Caroline Säfstrand är aktuell med Vingården för vilda drömmar. Caroline ger följande julklappstips:  

Änglaträdet av Lucinda Riley
Åh, vem älskar inte fängslande romaner om familjehemligheter, bortträngda trauman och levnadsöden som vävs ihop? Författaren till De sju systrarna-serien är fenomenal på dessa historier och det går bara inte att sluta läsa. Julklapp till alla som vill krypa upp i soffan med en kopp te och bara mysa.

Som ett surr mellan brösten av Marianne Mörck och Stina Jofs
Hela denna bok ger mig ett surr mellan brösten – ett litet lyckorus. Marianne tar läsaren med på en resa genom sitt liv och bjuder på både hjärtskärande och hjärtevärmande anekdoter. Man vill liksom bara sitta där, tillsammans med henne i sängen, öppna Kinderägg, höra mer och lära sig mer – om livet.

Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor av Mia Ingelström och Veronica Linarfve
Jag börjar alltid gäspa när någon pratar ekonomi med mig. Och det har inte bara med ointresse att göra - snarare ekonomifobi. Denna bok är enkel, konkret, peppande och full av övningar med syftet att göra läsaren ekonomiskt starkare, tryggare och friare. Passar lika bra till den yngre kvinnan på väg in i vuxenlivet – som den äldre som alltid låtit någon annan sköta ekonomin.

Caroline Säfstrands julklappstips & aktuella bok

Christoffer Holst

Christoffer Holst är aktuell med Kalla, vita vinternätter. Christoffer ger följande julklappstips:  

Eld, snö och stjärnor av Heléne Holmström
En underbar julpralin, där ett kämpande bageri i Västervik får en ny chans när ett populärt tv-program kommer dit för att filma en populär serie om bakning. Sötsaker, kärlek och mysiga miljöer gör det här till perfekt eskapism för julhelgen. Men en historisk parallellhistoria ger ett fint djup åt romanen också.

Dragoner av Gertrud Hellbrand
Mysrys är en rätt träffande beskrivning för denna bok, där en kvinna beger sig hem till sin morfars hus i Östergötland. Morfadern har avlidit, men ligger någon bakom hans död? Ett framgångsrikt par som driver en hästgård en bit bort verkar väldigt mystiska ... Jag slukade den här spänningsromanen, och ville direkt besöka Vikbolandet!

Konsten att laga ett hjärta av Ella Carey
En charmig historisk feelgood-roman där Lily Rose får ta ett kliv upp i rangordningen på restaurangen hon jobbar på. Det är 40-tal, och andra världskriget har vänt upp och ner på världen, och likaså New Yorks krogvärld. Lily gör succé i köket, men vad händer när männen återvänder? Den här boken, som är första delen i serien Manhattans kvinnor, är fylld av kärlek till italiensk mat och Manhattan.

Christoffer Holst julklappstips & aktuella bok

David Lagercrantz

David Lagercrantz är aktuell med boken Obscuritas. David ger följande julklappstips: 

Depphjärnan av Anders Hansen
Anders Hansen är vår främste och skickligaste folkbildare. Med en glasklar och enkel prosa utan att ett ögonblick väja för de svåra frågorna, skriver om han evolution och hjärnan, och varför många av oss mår så dåligt.  Briljant, tycker jag. Och lärorikt.  

Alla ljugerSkuggjägarenHusdjuret av Camilla Grebe
Det är kanske är att ta i att säga att Camilla Grebe är underskattad, hon är trots allt läst i stora delar av världen och har blivit belönad med fina priser. Men hon är verkligen fantastisk, och förtjänar ännu mer uppmärksamhet , inte alls bara för att hon skriver deckare på hög nivå, utan för att hon är en  stor författare i alla bemärkelser med en sådan säker och mogen blick på livet.

Brus av Daniel Kahnema, Olivis Sibony, Cass R. Sunsteins
Inte riktigt kanske skriven med Anders Hansens klara penna, men ändå djupt fascinerande läsning om varför vi hela tiden tar fel beslut, och varför vi ständigt störs av brus och bias. En rik, bildande bok som får oss att se lite klarare. 

David Lagercrantz julklappstips & aktuella bok

David Sundin

David Sundin är aktuell med boken Boken som verkligen inte ville bli läst och Bäst i test. 

Torsdagsmordklubben av Richard Osman
Som en liten pendelsvängning till noir, mörka thrillers och bestialiska seriemördare vill jag slå ett slag för Richard Osmans ’Torsdagsmordklubben' och den efterföljande 'Mannen som dog två gånger'. Ett trivsamt gäng pensionärer på ett äldreboende i brittisk landsbygd tar sig an fall och - får man förmoda - löser dom.

Familjen Knyckertz av Anders Sparring
Årets julkalender är baserad på böckerna om Familjen Knyckertz av Anders Sparring och Per Gustavsson. Historierna rör sig i nån slags upp och ner-värld där familjen brottas med problembarnet Ture som till allas förtret vill leva ett normalt och laglydigt liv. Massor med mysig humor och spänning! OBS: Det här tyckte jag långt innan jag visste att jag skulle få spela pappa Bove i serien!

Hasseåtage av Kalle Lind
Varje kväll innan jag ska släcka lampan tar jag en stund och tackar de eventuella högre makterna för att vi har Kalle Lind. Han fortsätter att på detaljnivå dokumentera, referera och berätta om personer och företeelser från förr. Trots att ingen direkt bett om det.

Dick Harrison

Dick Harrison är aktuell med Sveriges stormaktstid. Dick ger följande julklappstips:

Börshuset av Fredric Bedoire
Jag har en faiblesse för påkostade storverk om kulturföreteelser som gamla hus, parker, slott och institutioner, eftersom böckerna – om de är välgjorda – öppnar så många portar till det förflutna: arkitekturen och konsten, mentaliteten och smaken och inte minst de skapande människorna själva. Fredric Bedoires Börshuset är därvidlag en pärla i årets svenska bokflora och ett måste för envar med ett minimum av intresse för vår huvudstad och dess förflutna.

Tyrannens tid av Magnus Västerbro
Sveriges historia under stora nordiska kriget har skrivits många gånger, men nästan alltid med fokus på krigshändelserna i sig. I Magnus Västerbros skildring förskjuts perspektivet till det hemmavarande svenska folket – de män och kvinnor som tvingades lida under regimens ok medan arméerna marscherade till slagfälten vid Narva och Poltava. Parallellerna till dagens diktaturer är åtskilliga. Karl XII må ha haft en och annan god sida, men för svenska folket var han först och främst en obeveklig tyrann, vars autokrati skördade hundratusentals liv och vållade oändligt lidande.

Nordiska gudasagor av Katarina Harrison Lindbergh
Jag vet att jag är jävig – synnerligen så, eftersom jag är gift med författarinnan – men jag rekommenderar den här boken i alla fall. Orsaken är att det inte rör sig om återberättande av gamla myter utan om kreativt nyskapande i enlighet med hur de här historierna behandlades förr, innan de stelnade i ett fastslaget narrativ på 1800-talet. I Nordiska gudasagor vidareutvecklas de gamla asarna, i synnerhet Loke, på sätt som läsarna kommer att finna både överraskande och uppfriskande.

Dick Harrissons julklappstips & aktuella bok

Emma Hamberg

Emma Hamberg är aktuell med boken Je m'apelle Agneta. Här är Emmas julklappstips:

Tintin av Hergé
Det var tack vare Tintin som jag började läsa, skriva själv och teckna. Som jag slukat Tintin och kapten Haddocks alla äventyr.  Och nu sitter jag med näsan i dessa Tintinalbum igen. Men den här gången för att lära mig franska. För om Tintin nu lärde mig allt det där andra, borde han väl kunna lära mig franska också? Så jag tragglar mig igenom de franska versionerna av albumen och inser, att ÅH, som jag saknat Tintin! Det finns en halv kvinna presenterad i varje historia, men de fantastiska teckningarna och rysningen av spänning får mig att blunda för just den detaljen. Gör någon lycklig - ge dem Tintin i jul. Minst fem stycken. Annars bli abstinensen för svår när de tar slut (jag har dammat av min svenska Tintinalbum för jag kan inte hålla mig. Mitt franska tragglande går för långsamt).

Inne i Spegelsalen av Liv Strömquist
För att kompensera den extremt mansdominerade serien Tintin vill jag även packa ner Livs senaste album. Och jag slår in det paketet till mig själv. För den här serien står överst på min önskelista. Att läsa liv är som att få lektioner i historia, filosofi, psykologi och livet - av världens roligaste lärare! Jag skrattar ihjäl mig samtidigt som mina ögon öppnas och min kunskapstörst väcks.

Emma Hambergs julklappstips & aktuella bok

 • Tintin i Tibet

  Hergé

  Haddock, Kalkyl och Tintin är på semester i den fiktiva orten Vargése i de franska Alperna. Under ett lugnt parti schack på hotellet somnar Tintin och drömmer att hans vän Tchang Tchong-Jen, som han lärde känna i äventyret Blå Lotus, behöver hjälp. När han sedan läser i en tidning att ett flygplan störtat över Tibet misstänker han att Tchang är i fara. Tintin bestämmer sig för att resa till Tibet för att försöka hjälpa honom, trots att Kapten Haddock försöker övertyga honom hur orealistisk en sådan expedition skulle vara. När Tintin envisas följer Haddock motvilligt med sin vän på resan. Väl framme i Nepal tar sig Tintin och Haddock med hjälp av en sherpa, Tharkey, till flygplansvraket i de snötäckta delarna av Tibet. Där finns inga spår av Tchang, förutom en gul halsduk högt uppe på en klippavsats. Mot sherpans inrådan klättrar Tintin dit upp, och finner då också rester efter en måltid och Tchangs namn inristat i bergväggen. Tintin i Tibet brukar framhållas både som ett av Hergés mest fulländade äventyr och samtidigt hans mest personliga album, bland annat med tanke på Tchangs återkomst.

 • Inne i spegelsalen

  Liv Strömquist

  Vi lever i en tid besatt av fysisk skönhet. Fotografier - hur vi ser ut på bild - har blivit allt viktigare och kommit att uppta allt större plats i vårt medvetande. Vi kommunicerar genom bilder, dejtar genom bilder, följer andras liv och berättar om vårt eget genom bilder. Alla går runt med en kamera i handen. Vi har alla förvandlats till voyeurer, fast det vi betraktar är oss själva. Sexighet har förvandlats en diffus form av status och kompetens.Samtidigt som kvinnlig fysisk skönhet är mer spridd och dyrkad än någonsin, genom miljarder fotografier och selfies, är skönheten hotad, eftersom den approprierats av kapitalismen och gjorts till ett konsumtionsobjekt.Med hjälp av av filosofiska och sociologiska teorier speglar Liv Strömquist vår tids upptagenhet av att vara snygg, och berättar om några kvinnor genom historien vars liv styrts av deras yttre. Gamla Testamentets Rakel, som Josef gifte sig med eftersom hon var vackrare än sin syster. Kejsarinnorna Sisi och Eugénie som tävlade i vem som hade den smalaste midjan och fick hela Europas adelsdamer att följa efter. Snövits mamma som försöker hitta ett sätt att förhålla sig till den fysiska skönhetens förgänglighet. Marilyn Monroe som blev fotograferad naken sex veckor innan sin död, Kim Kardashian som fotograferar sig själv och bysten av drottning Nefertiti som fyller alla som tittar på henne med en känsla av ett gåtfullt, meningslöst begär.Som ingen annan sätter Liv Strömquist fingret på vår samtid. Det är roligt, insiktsfullt - och allt annat än smickrande.

 • Je m'appelle Agneta

  Emma Hamberg

  Slutsåld

  Je m'appelle Agneta är en fantastiskt rolig, sorglig och rebellisk feelgoodroman om att ta kontrollen över sitt liv och våga vara den man är. Den är sprängfylld med värme, känslor och dråpliga dialoger. Kulturkrockarna och känslan av att hitta hem är underbart skildrade och romankaraktärerna så kärleksfullt tecknade i all sin mänsklighet att man inte kan annat än älska dem.... en höjdare i sin genre. Helhetsbetyg: 5. BibliotekstjänstAlla människor kan tydligen delas in i färggrupper efter personlighetstyp numera. Min färggrupp är genomskinlig.Agneta är fyrtionio år och har bleknat in i tapeten. De utflugna barnen hör bara av sig när de vill att hon ska swisha pengar, och arbetskamraterna har absolut noll intresse för vad Agneta gör, tycker eller vill.Hennes man Magnus, fågelskådare och frisksportare, anser att din kropp är ditt tempel och att templet inte ska besudlas med till exempel rödvin eller aprikosmarmelad. Nej, granatäppelkärnor och quinoa är det som gäller. Lyckligtvis finns ett utrymme bakom frysen i källaren där Agneta kan ha sin marmelad. Att ligga i sängen, dricka vin i smyg och se på tv-serier där folk renoverar franska gårdar är hennes enda, hemliga njutning.Men när Agneta får syn på en radannons i tidningen vaknar något inom henne.Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestor hus. Mycket viktig varje fredagar 17.00 sitt på bar. Måste prata svenskan! Pojken bor Saint Carelle, Provence, Frankrike. Svar till bar-fabien@gmail.comNågra dagar senare står Agneta till sin egen och alla andras förvåning på ett ödsligt torg i en liten by i Provence. Där ingenting är som i annonsen. Äventyret kan sannerligen börja.Je m appelle Agneta är en roman om att våga kliva ur sig själv, om att inse att livet är kort och att vi borde dansa mer på borden. En roman där Emma Hambergs karaktäristiska livsglädje och människokärlek syns på varje sida.

Engström & Richert

Thomas Engström och Margit Richert är aktuella med boken Armasjärvi : roman i katastrofernas tid. Engström och Richert ger följande julklappstips:

Tyrannens tid av Magnus Västerbro
Det är alltid en fröjd att läsa Västerbro när han skriver sig bortom historiens allfarvägar. Genom att följa ”vanligt folk” under Karl XII:s terrorregim får vi syn på krigets fasor, och hur de slet sönder landet inifrån. Väl värt att läsa i dessa tider då en del tyckare har börjat tala om krig som någonting uppbyggligt. Det är det förstås inte.

De obesuttna av Ursula K Le Guin
Den enda riktigt läsvärda ... utopin! Jodå, här möter vi en framtid som frikostigt avviker från de dystopier vi är vana vid. På månen Anarres har en grupp anarkister skapat ett mönstersamhälle. Eller ...?

Tills alla dör av Diamant Salihu
Det talas mycket om gängkriminaliteten, men desto tystare är det om de som drabbas: unga män, deras familjer och deras grannar. Vill man verkligen förstå vad som händer i Sverige gör man klokt i att läsa Salihus inkännade och välresearchade skildring av unga, desperata män vars förtvivlade familjer står maktlösa när det aldrig slutar skjutas. 

Engströms & Richerts julklappstips & aktuella bok

Fredrik Backman

Fredrik Backman är aktuell med romanen Vinnarna. Fredrik ger följande julklappstips:

Singulariteten av Balsam Karam
Jag vet ingen som skriver som Balsam Karam. Hon berättar så att man får ont i huden. Jag blir galen av hur bra det är. Alla borde läsa henne.

De kom från öar av Malin Haawind
När min mamma ringer mig är det uteslutande för att prata om barnbarnen och böcker. När hon ringde om den här glömde hon prata om barnbarnen, så uppe i varv var hon. En glimrande liten kärlekshistoria, är det. Kan inte tänka mig en bättre roman för mellandagarna.

Hockeyns heraldik av Leonard Jägerskiöld
Ska man ge julklappstips måste de ju täcka in hela familjen, och har du en familjemedlem som är ens det minsta lilla hockeyintresserad är du hemma här. En Coffee Table-bok för den som skriker i soffan.

Fredrik Backmans julklappstips & aktuella bok

Helena Lyth

Helena Lyth är aktuell med boken Julprassel och decembermys. Helena ger följande julklappstips:

Poirots jul av Agatha Christie
Agatha Christie var författaren som fick mig att börja läsa på riktigt oh jag slukade alla hennes böcker och drömde mig bort i Miss Marpels och Hercule Poirots dramatiska världar. Att jag missat att det fanns en bok med Poirot som utspelar sig i jultid var en stor upptäckt nu i höstas. Så himla passande! Koka en kopp te, tänd ett ljus och res in i Christies fantastiska spännande värld för julmys!

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld
Det är högläsning varje kväll hemma för barnen vid läggning och då önskar man som förälder gärna ha en bok som både de vuxna och barnen ska gilla. Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld är helt underbar och vi alla längtade till kvällen för att läsa vidare. Bra pakettips för både stora och små alltså!

Som man sår av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt 
Följetongen om Sebastian Bergman och Riksmord av succéduon Hjorth och Rosenfeldt är en av de bästa krimserierna och den som ännu inte gett sig in i dem ha hela 7 fantastiska böcker att plöja i jul! Som man sår är den den näst sista vilket får mig att sitta på nålar och vänta med iver på slutklämmen.

Helena Lyths julklappstips & aktuella bok

Helene Holmström

Helene Holmström är aktuell med boken Eld, snö och stjärnor. Helene ger följande julklappstips:   

Det slutar med oss av Colleen Hoover
En bok om förkrossande och farlig kärlek. Colleen Hoover kan verkligen skriva om mörker och svåra ämnen utan att göra allt nattsvart. Dessutom en TikTok-snackis så kanske något för den trendmedvetna.

Vinnarna av Fredrik Backman 
Den här ska jag köpa till mig själv i julklapp. Jag längtar efter att få ta del av sista berättelsen om människorna i Björnstad. Njuta av ljudet av skridskoskär och puckar mot ishockeyrinkar som man riktigt kan höra när man läser. Känna Björnstadsbornas smärta och glädje som Backman alltid lyckas förmedla så starktatt man sitter där och fulgråter till sista sidan.

Ödesmark av Stina Jackson
En bok som totalt knockade mig! Jag var rädd för att den skulle vara för mörk men det jag älskar med Ödesmark är ljuset i den och den respekt som Stina Jackson har för sina karaktärer. Hon skriver vackert om mörkret i den norrländska byn med ett tempo som fick mig att läsa hela natten.

Helene Holmströms julklappstips & aktuella bok

Jan Guillou

Jan Guillou är aktuell med Att skriva i onda tider. Jan ger följande julklappstips:

Polcirkeln av Liza Marklund
I sin återkomst till spänningsromanen i mycket norrländsk miljö har Liza kanske skrivit sin hittills bästa bok.

Fjärilarnas skärgård av Fredrik Sjöberg
Det är inte ofta jag använder ordet förtjusande. När jag läste den här kåserande och humoristiska boken om fjärilar blev jag faktiskt förtjust.

Jan Guillous julklappstips & aktuella bok

 • Polcirkeln

  Liza Marklund

  Nominerad till årets bästa kriminalroman av Svenska DeckarakademinPolcirkeln" är första delen i en planerad trilogi, och den inleds andlöst bra. Lotta Olsson, Dagens NyheterLiza Marklunds nya kriminalroman är en storartad återkomst i den genre hon skakade om och förnyade så radikalt i slutet av 1990-talet.Nu bryter hon återigen ny mark med en mångfacetterad historia som spänner över fyra decennier.Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980.Fyrtio år senare hittas hon, mördad. Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande.Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick. Liza Marklund är en av våra mest framgångsrika författare. Hon har mottagit ett 20-tal priser och utmärkelser, både i Sverige och internationellt. Sammanlagt har hon sålt över 23 miljoner böcker, och är den enda skandinaviska kvinna som legat etta på New York Times bestsellerlista. Hon är född 1962 och uppvuxen i Pålmark i Norrbotten, cirka tolv mil söder om Polcirkeln. Texten tar ett stadigt grepp om läsaren från början och Marklunds sätt att bygga historien imponerar. Tummen upp för en driven författare och en bra och välskriven deckare. Helhetsbetyg 5, Karin Flygare, Bibliotekstjänst

 • Fjärilarnas skärgård

  Fredrik Sjöberg

  Ingen annan plats i Sverige har en rikare fjärilsfauna än Stockholms skärgård. Författaren och entomologen Fredrik Sjöberg har i arbetet med denna essäsamling räknat dem alla."Enligt mina efterforskningar har totalt 78 dagfjärilsarter siktats i Stockholms skärgård. Rikedom kan mätas på många sätt. Detta är ett av de bästa."Trots att boken skildrar alla de dagfjärilar som finns i skärgården så är den inte en fältguide, utan en samling personliga berättelser som lockar, lär och förvånar. Boken är rikt illustrerad med utsökta akvareller från tidigt 1800-tal.

 • Att skriva i onda tider : skriftställning 2005-2021

  Jan Guillou

  "Även när han har fel blir läsaren mentalt stimulerad eller uppiggat rosenrasande. Men många gånger har han ju rätt," Margit Richert, Dagens nyheter.Under mer än 30 år har Jan Guillou varit Sveriges mest läste, kanske också mest kontroversielle, kolumnist.Hans texter i Aftonbladet har handlat om allt från föreställningen att de fattiga får det bättre om man sänker skatterna för de rika, till hot och hat mot framför allt kvinnliga skribenter, om tilltron till hårdare straff och utbyggda fängelser och till och med om vargfrågan. Men allra mest om terroristlagstiftningen och frågan om likhet inför lagen. Under senare år har texterna förskjutits mot den växande högerextremismen som det största hotet mot Sveriges demokrati sedan andra världskriget.Det har gått 16 år sedan han samlade sina kolumner i en volym. Det har blivit hög tid på nytt. Vad kan man skriva om Jan Guillou, förutom: han är helt enkelt den bästa av oss. Det som imponerar på mig är inte bara att han är Sveriges främste kolumnist, utan att han har varit det under så enormt lång tid. Det är en stor sak för mig att vara samtida med honom! Alex Schulman Jan Guillou har intagit den roll som Vilhelm Moberg en gång hade, alltid aktuell, ständigt kontroversiell, konsekvent med starka grundprinciper. Åsa Lindeborg

Johan Anderblad

Johan Anderblad är aktuell med boken Bojan och bilarna. Johan ger följande julklappstips:

Nattkorpen av Johan Rundberg
En rå och stark skildring av 1800-talets barnhems-Sverige som är något av det bästa jag läst i år. En bok avsedd för 9-12 år, men som är perfekt för högläsning eftersom den har lika mycket att ge oss vuxna. En brutalt realistisk berättelse och en klurig deckargåta därtill. Nu har även Tjuvdrottningen och Dödsängeln kommit vilket gör trilogin om barnhemsflickan Mika komplett. För första gången var vi i juryn på Crimetime Award helt eniga. Här har vi årets barndeckare!

Dungen av Rachel Mohlin
Jag älskar när författare hittar sin stil, sin egen röst. Rachel Molhin lyckas med det redan i sin debut. Barndomsminnen och hemligheter i en bok som blandar humor och svärta på ett underfundigt och personligt sätt.

Glöm allt men inte mig av Philomène Grandin
En annan författare som debuterade i år med en alldeles egen ton är Philomène Grandin. Glöm allt men inte mig är en gripande berättelse om Grandins relation till sin pappa, från barndomen fram till pappans alltmer tilltagande demens. Grandin skriver varmt och varsamt med en lätt och luftig stil som är en fröjd att läsa.

Johan Anderblads julklappstips & aktuella bok

Julia Tuvesson

Julia Tuvesson är aktuell med boken Brynt smör. Julia ger följande julklappstips:

Barndom och Ungdom av Tove Ditlevsen
Förra året tipsade jag om Gift av den danska författaren Tove Ditlevsen. Nu har även de två första delarna i Köpenhamnstriologin, Barndom och Ungdom, blivit översatta till svenska. En väldigt fin skildring av ett dåtida Köpenhamn, på så många olika sätt. Passa på att skaffa Gift också om du inte ännu har den. 

Dessert Person av Claire Saffitz
Claire Saffitz känner många genom det populära matmagasinet Bon Appetit. Förra året släppte hon sin debutkokbok Dessert Person - som även tilltalar den som vanligtvis tycker att bakning är något av tråkigaste som finns. Otroliga bakverk som körsbärspaj, mandelbostock och tahinichallah presenteras på ett ovanligt pedagogisk sätt. 

Glaskupan av Sylvia Plath 
Slutligen vill jag passa på att tipsa om en klassiker: Glaskupan av Sylvia Plath. Glaskupan är utan tvekan en av mina favoritböcker, jag rekommenderar den till alla. En bok som borde finnas i alla hem, om du frågar mig. 

Julia Tuvessons julklappstips & aktuella böcker

Karin Wallén

Karin Wallén är aktuell med boken I befintligt skick. Karin ger följande julklappstips: 

Jag borde sagt det först av Annika Wall
Rapp och underhållande skilsmässodrama i villaförort. Annika Wall kastar in oss i en avklädd historia om förlorad kärlek och bitterljuv hämnd. Jag älskar språket, närvaron och känslorna som skaver så där så man måste fortsätta titta, fast man samtidigt vill titta bort.

Säg inget om Lydia av Celeste Ng
En välskriven roman om hur föräldrars bagage och förväntningar på livet kan tynga nästa generation. Celeste Ng sätter skärpan på både rasism och feminism – och lite av en krock dem emellan. Och där i mitten står Lydia, som ska försöka bli en egen person.

Sanningen kommer om natten av Mhairi McFarlane
Min absoluta favorit av McFarlane är ”Det kommer aldrig vara över för mig”, men den här senaste är uppe och nosar på samma nivå. Tragik i botten, humor i dialog och språk. Vänskapsvendettor och brittisk wit av bästa sort!

Karin Walléns julklappstips & aktuella bok

Magnus Västerbro

Magnus Västerbro är aktuell med boken Tyrannens tid : om Sverige under Karl XII. Magnus ger följande julklappstips:

Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström
Detta är en av de bästa svenska sakprosaböcker jag läst på länge! Jesper Högström använder på ett lysande sätt författaren Tora Dahls dagböcker för att berätta om hennes kamp för att hitta sin egen röst, men läsaren ges också en kritisk och genomskådande skildring av sådana som Gunnar Ekelöf, Erik Lindegren och Artur Lundkvist – några av 1900-talets kulturgiganter som man aldrig kommer att kunna läsa på samma sätt igen.  

Klara och solen av Kazuo Ishiguro
Att tipsa om en roman av en Nobelpristagare kanske inte känns så överraskande, men jag kan inte låta bli. Jag blev nämligen helt uppslukad och gripen av denna fina och sorgliga skildring av världen sedd genom den självuppoffrande "artificiella vännen” Klaras ögon.

Dagar utan slut av Sebastian Barry
En lysande historisk roman om två mäns kamp för att ta sig fram i den amerikanska vilda västern, först som revyartister utklädda till kvinnor, sedan som militärer under inbördeskriget. Oerhört fängslande och drabbande!

Magnus Västerbros julklappstips & aktuella bok

Marie Lok Björk

Marie Lok Björk är aktuell med böckerna Att välja ett liv och Handbok i jämställt äktenskap. Marie ger följande julklappstips:

Kring denna konst av Stina Wollter
Jag kan inte tänka mig någon som inte skulle bli glad av att få detta praktverk. För den som älskar konst är bildmaterialet en ren njutning. Men det är också en slags självbiografi där vi får komma Stina nära i hennes skapande och hur hon upptäckte konsten som sitt uttryck. Stark upplevelse i både text och bild!

Eufori av Elin Cullhed
Denna roman är välförtjänt Augustprisnominerad. En viktig berättelse om Sylvia Plath, men det är också en aktuell berättelse om att vara en skapande kvinna och samtidigt en duglig mamma som sköter familjelivet väl. De olika krav som ställs på män/pappor och kvinnor/mammor speglas fint här.

Djävulens advokat av Katarina Wennstam
Jag älskar böcker som kan läsas som avkopplande bladvändare, men som samtidigt har något viktigt att berätta. Och där är Katarina Wennstam fenomenal. Jag läser snabbt, för att det är så spännande, men hennes berättelser stannar alltid kvar länge. Ge boken till någon som annars inte läser feministiska böcker, men som här får viktiga samhällsfrågor på köpet!

Marie Lok Björks julklappstips & aktuella böcker

Mian Lodalen

Mian Lodalen är aktuell med boken Lesbiska ligan: En sann kriminalhistoriaMian ger följande julklappstips:

Ljudet av fötter av Sara Lövestam.
Barnlöshet och barnlängtan är egentligen ett ämne så långt ifrån mig själv som jag kan komma just nu och ändå sugs jag snabbt in i berättelsen. Inte bara för det ljuvliga språket och drivet i berättelsen utan också för det existentiella som rör identitet, arv och hur mycket vi påverkas av var vi kommer ifrån. Ser mycket fram emot att läsa den nyss utkomna Bära och Brista som är del två i Monikaserien.

Samlade verk av Lydia Sandgren
Det var länge sedan jag upplevde en närmast total närhet till huvudkaraktärerna i en roman. Så mycket text och ändå känns inte en enda mening överflödig i detta mastodontverk. Jag brukar ha svårt för böcker på nära sjuhundra sidor men här vill man aldrig att det ska slut.Sandgren har också lyckats fånga 80-talet med explicit skärpa. Perfekt långläsning i jul.

Djävulens advokat av Katarina Wennstam
Lagom till jul kommer en spänningsroman som krokar fast mig redan i första kapitlet. I Djävulens advokat (bra titel också) är det lagen själv som blir anklagad. Sin vana trogen förser Wennstam läsaren med fakta och driver idogt tesen om hur kryphålet i lagen friar män som mördar kvinnor. Lyckas de gömma undan avgörande delar av kroppen så kan de komma undan med brott mot griftefriden. Wennstam berättar sakligt och väcker ilskan i mig över denna orättfärdiga lag, men detta utan att ”ärendet” för ett ögonblick står i vägen för spänningen i romanen.

Mian Lodalens julklappstips & aktuella bok

Olle Lönnaeus

Olle Lönnaeus är aktuell med boken Gamen. Olle ger följande julklappstips:

av Steve Sem Sandberg.
Läste den först i somras och blev helt knockad. En fantastisk berättelse om Woyzeck, en ensam man som i det tidiga 1800-talet tar värvning för att fly misären och kastas runt i den tidens meningslösa krig i norra Europa. En historisk roman som också berättar en hel del om vår samtid.

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson
Den bästa av de kriminalromaner jag läst i år. Mord i Halland i skuggan av Palmemordet 1986. Mer än bara en deckargåta. Fint gestaltade karaktärer och fina skildringar av tidsandan – då och nu.

Clara av Jens Lönnaeus
Okej, jag erkänner att jag är jävig. Men Clara är ett fantastiskt psykologiskt drama om unga människor på jakt efter sin identitet runt Möllevångstorget i Malmö. Spänning på hög nivå, utan onödig blodsutgjutelse. Nominerades till bästa debut av Svenska deckarakademin i fjor.

Olle Lönnaeus julklappstips & aktuella bok

Olof Lundh

Olof Lundh är aktuell med boken Sporten och livet enligt Lundh. Olof ger följande julklappstips:

Tills alla dör av Diamant Salihu
En stark skildring av om hur en konflikt växer ut till ett veritabelt krig kring Järvafältet och där en förlorad generation unga män tappar respekten för allt. Diamant Salihu har varit där och pratat med de inblandade. Han fick Stora Journalistpriset i slutet av november för boken och det var han väl värd.

Korthuset av Jonas Eriksson
Ger inblickar i en annars stängd fotbollsvärld där jakt på makt och förmåner inte sällan påverkar beslut och utnämningar. Det går att förstå hur en tystnadskultur får grepp om organisationer och där hot om uteslutning är ett effektivt sätt att få hålla alla i schack. Det är på sitt sätt talande att Eriksson inte släppte en bok om det här förrän tre år efter att han fått kicken som VM-domare.

Benny: drevet, döden av Lotta Fristorp.
Om Benny Fredriksson som tog livet av sig efter att ha blivit felaktigt hårt ansatt och utpekad #Metoo-hösten 2017. Här skildrat av Fristorp som var presschef och medierådgivare på Stadsteatern där Fredriksson var chef fram till i början av december 2018 då Aftonbladet publicerar en granskning av hans chefsskap. Jobbig och sorglig läsning för alla som är intresserade av journalistik.

Olof Lundhs julklappstips & aktuella bok

Sara Bergmark Elfgren

Sara Bergmark Elfgren är aktuell med Grim. Sara ger följande julklappstips:

Asynja av Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam
Spännande vikingaberättelse genomsyrad av mörk magi. För läsare från och med ca nio år. 

Smuts av Elise Karlsson
Skarpt och stilfullt om vad känslan av att vara utvald kan göra med människor. 

The Memory Theater av Karin Tidbeck
Det förunderliga och det grymma går hand i hand i Tidbecks egenartade fantasyroman. 

The Odyssey av Homer
Emily Wilsons nyöversättning är hisnande, det är bara att åka med. 

Piranesi av Susanna Clarke
Ju mindre man vet om denna roman innan man börjar läsa desto bättre, men det är en fördel om man gillar labyrinter och mysterier.

Sara Bergmark Elfgrens julklappstips & aktuella bok

 • Kungens grav

  Elisabeth Östnäs

  "Kungens grav" är en spännande, rå och magisk vikingahistoria och den första delen i Asynja-serien. När Disa tar sin brors namn och kämpar sig till en plats i Alsnökungens hird har hon allt att bevisa och siktet inställt på hämnd. Men livet hos Rävungarna, de yngsta krigarna, är hårdare än hon trott. När hon en natt tvingas vaka vid en gravkulle upptäcker hon att uråldriga krafter kallar på henne. Och att något inom henne svarar. Elisabeth Östnäs är författaren till den hyllade ungdomstrilogin "Sagan om Turid" som belönades med Slangbellan för bästa ungdomsroman. Serietecknaren Lina Neidestam bjuder läsaren på både suggestivt och effektivt bildberättande med mycket action och svärta. Tillsammans har Östnäs och Neidestam skapat en episk berättelse om hämnd och vänskap bland barnsoldater i ett ogästvänligt Birka.

 • Smuts

  Elise Karlsson

  Hélène har nyligen avslutat en relation när hon får en förfrågan. Egentligen har hon sedan länge lämnat den värld som nu söker hennes närvaro, hon lever ett annat liv idag. Ändå är det något som drar. Något med hennes egen historia, kanske frågor som pockar på svar.I Underjorden härskar Serner och Mikaela. De leder ett exklusivt teatersällskap och är mittpunkter i en krets där människor med kultur och bildning är fria att utforska och ställa sig över konventioner. Benhårda hierarkier strukturerar samtidigt de sociala relationerna. Dramatikern Mikaela syns sällan till men det är hennes texter man spelar, hennes ord man uttalar. Och hennes make, den yvige Serner, vilken är hans roll?Nu ska sällskapet sätta upp En midsommarnattsdröm och Hélène dras in i produktionen, nyfiken, motvillig; ambivalent. In i trollkretsen igen, in i en förvirrande tillvaro av gränsupplösning, speglingar och grumliga begär, liv som blir text och text som blir liv. Allting bygger mot en premiär och en kokpunkt. Saker börjar obönhörligen glida åt fel håll. Precis som sist.

 • The Odyssey

  Homer

  The first great adventure story in the Western canon, The Odyssey is a poem about violence and the aftermath of war; about wealth, poverty and power; about marriage, family and identity; and about travellers, hospitality and the changing meanings of home in a strange world. This vivid new translation-the first by a woman-matches the number of lines in the Greek original, striding at Homer's sprightly pace. Emily Wilson employs elemental, resonant language and an iambic pentameter to produce a translation with an enchanting "rhythm and rumble" that avoids proclaiming its own grandeur. An engrossing tale told in a compelling new voice that allows contemporary readers to luxuriate in Homer's descriptions and similes and to thrill at the tension and excitement of its hero's adventures, Wilson recaptures what is "epic" about this wellspring of world literature. Specially bound paperback edition, with deckle-edging (rough-cut) pages and French flaps.

 • Piranesi

  Susanna Clarke

  Winner of the 2021 Women's Prize for Fiction A SUNDAY TIMES & NEW YORK TIMES BESTSELLER The spectacular new novel from the bestselling author of JONATHAN STRANGE & MR NORRELL, 'one of our greatest living authors' NEW YORK MAGAZINE __________________________________ Piranesi lives in the House. Perhaps he always has. In his notebooks, day after day, he makes a clear and careful record of its wonders: the labyrinth of halls, the thousands upon thousands of statues, the tides that thunder up staircases, the clouds that move in slow procession through the upper halls. On Tuesdays and Fridays Piranesi sees his friend, the Other. At other times he brings tributes of food to the Dead. But mostly, he is alone. Messages begin to appear, scratched out in chalk on the pavements. There is someone new in the House. But who are they and what do they want? Are they a friend or do they bring destruction and madness as the Other claims? Lost texts must be found; secrets must be uncovered. The world that Piranesi thought he knew is becoming strange and dangerous. The Beauty of the House is immeasurable; its Kindness infinite. __________________________________ 'What a world Susanna Clarke conjures into being... Piranesi is an exquisite puzzle-box' DAVID MITCHELL 'It subverts expectations throughout... Utterly otherworldly' GUARDIAN 'Piranesi astonished me. It is a miraculous and luminous feat of storytelling' MADELINE MILLER 'Brilliantly singular' SUNDAY TIMES 'A gorgeous, spellbinding mystery... This book is a treasure, washed up upon a forgotten shore, waiting to be discovered' ERIN MORGENSTERN 'Head-spinning... Fully imagined and richly evoked' TELEGRAPH

 • Grim

  Sara Bergmark Elfgren

  Kanske är det sÃ¥ att spöken föds ur hemligheter.ArtonÃ¥riga Kasper har gÃ¥tt igenom en svÃ¥r tid, men nu har han fÃ¥tt sitt drömjobb pÃ¥ nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare.Trettio Ã¥r tidigare, i Ã¥ttiotalets Stockholm, förändras livet för sextonÃ¥riga HÃ¥kan när han lär känna Grim. De lever och andas musik och har stora planer för sitt death metal-band. Allt gÃ¥r i kras när Grim dör, och HÃ¥kan lägger ner bandet.Vad var det egentligen som hände? Kasper, som är HÃ¥kans son, försöker ta reda pÃ¥ det. Tillsammans med Iris nystar han i de myter som omger bandet och hans pappas bästa vän. Grim, som dog sÃ¥ ung, helt oförklarligt. Vem var han? Och varför visar han sig i Kaspers drömmar?Grim är en gotisk spänningsroman som utspelar sig i samma Stockholm som den hyllade Norra Latin (2017). Det är en berättelse om ensamhet och gemenskap, vänskap och familj, och konstens livsomvälvande krafter.Sara Bergmark Elfgren debuterade med Cirkeln (2011) och är även dramatiker och manusförfattare. Hennes verk har översatts till ett tjugotal sprÃ¥k, samt nominerats till Augustpriset, Nordiska RÃ¥dets Barn-och Ungdomslitteraturpris och Prix Europa. Bland hennes övriga verk finns poddserien De dödas röster och teveserien Deg."Sara Bergmark Elfgren regisserar effekterna med mästarhand. /â¿|/ Det är en sällsynt välkomponerad roman utan lÃ¥ngsamma partier: allt finns där av en anledning. Till och med ett paketsnöre."Lotta Olsson, Dagens Nyheter"Grim är en labyrint byggd med mästarhand: En ond saga bräddfull av empati, en lovsÃ¥ng till svunnen tid och till ungdomens feberrus, där de skuggor som skrämmer mest springer ur det mörker som ruvar inom oss alla. När du väl gÃ¥tt vilse önskar du att du aldrig hittar ut."Niklas Natt och Dag, författare"Grim är ett häpnadsväckande verk! För mig, som var en del av den svenska dödsmetallscenen i slutet av Ã¥ttiotalet, var det nästan lite kusligt hur texten förflyttade mig till den tiden. Berättelsen är förhäxande och fungerar pÃ¥ flera nivÃ¥er. Den griper omedelbart tag i dig och du har inget annat val än att sluka boken. Den mÃ¥lar upp en väldigt autentisk bild av hur scenen fungerade med tapetrading, fanzine och sÃ¥ vidare, och jag gillar verkligen hur Sara bygger vidare pÃ¥ den världen och skapar ett verk som jag tycker närmar sig den magiska realismen. Jag rekommenderar verkligen denna bok! Fängslande och rysansvärd!"Tomas Lindberg, At the Gates, Disfear, Grotesque

Simona Ahrnstedt

Simona Ahrnstedt är aktuell med boken Nattens drottning. Simona ger följande julklappstips:

Som i en dröm och En natt som denna av Julia Quinn.
Från författaren till Netflix-succén Bridgerton, kommer den här serien om den ofattbart omusikaliska familjen Smith-Smythe som envisas med att framför musik offentligt. Frossa i 1800-talsglamour, humor och omöjlig kärlek.

Ljudet av fötter och Bära och brista av Sara Lövestam
Detta är en helt enastående släktkrönika av en av mina absoluta favoritförfattare. Sara Lövestam har ett lätt och tilltalande och alldeles fantastiskt språk. En både stor- och småslagen berättelse som stannar kvar länge. Svår och lätt och rolig. Ge Sara ett August-pris NU, det är allt jag har att säga.

Trilogin om Hotellet Flanagans av Åsa Hellberg
Herrskap och tjänstefolk under tre skilda decennier på lyxhotellet Flanagans i London. Maffigt och underhållande och berörande om de mest skilda levnadsöden. Via glitter och glamour utforskar Åsa vad det innebär att vara kvinna och vad friheten egentligen får kosta.

Simona Ahrnstedts julklappstips & aktuella bok

Viveca Sten

Viveca Sten är aktuell med Dalsskuggan. Viveca ger följande julklappstips:

Stöld av Ann-Helén Laestadius 
Stöld - som utsågs till Årets bok 2021 - grep verkligen tag i mig. Den är en både vild och vacker berättelse om samekulturen som samtidigt är lika spännande som en kriminalroman. Berättarperspektivet är dessutom djupt gripande.

Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg 
Je m'apelle Agneta är en fullständigt oemotståndlig feelgood-roman om Agneta som rymmer till Provence för att börja leva igen. En perfekt bok att ge bort för att sprida livsglädje.

Du är inte längre min dotter av Frida Boisen och Munkavle av Sofie Sarenbrant
Två självbiografiska berättelser om övergrepp som går rätt in i hjärtat. Tårarna rinner fritt under läsningen och orden stannar länge kvar i minnet.

Viveca Stens julklappstips & aktuella bok