Camilla Läckberg

Camillas julklappstips

 • Häxan

  Camilla Läckberg

  När fyraåriga Linnea försvinner från en gård utanför Fjällbacka väcks tragiska minnen till liv. Trettio år tidigare försvann en liten flicka från exakt samma gård och hittades senare mördad. Den gången anklagades två trettonåriga flickor för att ha fört bort och dödat flickan. De befanns skyldiga i domstol men slapp fängelse på grund av sin ålder. Den ena av dem har efter det levt ett stilla liv i Fjällbacka. Den andra har just återvänt för första gången sedan händelsen, nu som firad skådespelare för att porträttera Ingrid Bergman i en film som ska spelas in i trakten.Fjällbackaborna ställer mangrant upp i sökandet efter Linnea, och till slut finner man henne. Naken, invid samma skogstjärn där den första flickan hittades. Skräcken sprider sig i det lilla samhället. Kan fler flickor vara i fara? Trots att Patrik Hedström tycker att det verkar långsökt börjar han och hans kolleger vid Tanumshedepolisen utreda om det finns något samband mellan de två fallen. Till sin hjälp får de Erica Falck, som sedan länge arbetar med en bok om det gamla mordet. Utredningen river upp många sår, drevet går och invånarnas rädsla för det okända får fruktansvärda konsekvenser.

 • Patrioterna

  Pascal Engman

  Oron sprider sig på Stockholms nyhetsredaktioner efter mordet på en kvinnlig journalist. Medarbetare som vant sig vid att dagligen få ta emot hot fruktar nu för sina liv.Den unga Madeleine Winther på Nyhetsbladet har dock siktet inställt på något helt annat. Hon vet precis hur hon ska ta sig framåt i karriären och nu är hon på väg att göra ett rejält scoop.Carl Cederhielm har lovat dyrt och heligt att skydda landet mot fiender. Han och hans båda medsvurna har satt samman en lista med tio namn. De ska hämnas dem som inte själva kan hämnas.I ett land långt bort längtar en man hem till Sverige. Invånarna i den lilla staden är rädda för honom, han som arbetar som livvakt åt den vapen- och narkotikasmugglande ryssen.Snart kommer deras liv att vävas samman och Sverige vakna upp till en ny, skoningslös verklighet. För Carl Cederhielm är dock uppdraget långt ifrån slutfört. Det är dags att eliminera nästa person på listan.Patrioterna är en högaktuell thriller och journalisten Pascal Engmans debutroman. Med sin roman förnyar han den samhällsengagerade spänningslitteraturen. Med stort patos, på samma sätt som Sjöwall & Wahlöö och Mankell, tar han oss in i den brutalare nutiden.

Alex & Sigge

Lovisa "Lofsan" Sandström

Lovisas julklappstips

 • Lofsans underverk : starkare bäckenbotten, snyggare hållning och bättre sex

  Lovisa Sandström

  Många kvinnor lider i det tysta av problem med bäckenbotten. Sällan lyfts den delen av kroppen fram, annat än i samband med graviditet och förlossning.Men kvinnans bäckenbotten är en nyckelmuskel till ökad livskvalitet inom många områden i livet. I Lofsans underverk får du veta hur du kan träna upp din bäckenbotten och de inre magmusklerna - för bättre välmående och hälsa. Och bäckenbotten är något som alla kan och bör träna dagligen, oavsett om du har problem eller inte.Boken ger konkreta tekniker för hur du kan träna upp din bäckenbotten på ett effektivt och lättförståeligt sätt. Den ger kunskap, träningsprogram och inspiration i en och samma bok. Genom träningen kan du få plattare mage, ökad sexuell njutning, bättre hållning samt åtgärda inkontinens.Boken är uppdelad flera delar; Bål och bäckenbotten i vardagen, När något ger bekymmer, i gymmet och vid konditionsträning. Den innehåller ett stärkande bootcamp för bäckenbotten och de inre magmusklerna; ett tolv veckors träningsprogram som gör dig stark inifrån och ut!

 • Maten bakom resultaten : motivation, kunskap, recept

  Linda Bakkman

  Sverige idrottar som aldrig förr. Det vardagliga motionerandet ökar och startplatserna till Vasaloppet och Vätternrundan säljer slut på nolltid. De flesta idrottare inser kostens betydelse för en snabbare, starkare och mer explosiv kropp, men många saknar verktyg för vad, när och hur mycket de bör äta. Linda Bakkman, kostrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté, presenterar här den senaste forskningen om hur vi ska äta för att få ut maximal effekt av vår träning. Pedagogiskt och lättillgängligt beskriver hon idrottarens näringsmässiga utmaningar. Teorin varvas med inspirerande recept och tips på vad du kan ta med i träningsväskan. Här finns de viktiga uppladdnings- och återhämtningsmålen, näringsberäknade luncher och kreativa tips.Det här är kokboken för en aktiv livsstil, ett liv i spåret, i hallen, på gymmet eller planen. Oavsett om du siktar på världstopp, just anmält dig till ditt första Maraton eller behöver få din hårt tränande tonåring att äta mer - här är maten bakom resultaten.

Malou von Sivers

Malous julklappstips

 • Mitt hjärtas oro

  Malou Von Sivers

  Axel och Sara möts i början av 1900-talet. Han en gift välbärgad gift man med ett mörkt förflutet och ett sår som han döljer. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter något som ger livet en djupare mening. Hon attraheras av hans mörker och sårbarhet. Han ser möjligheten att komma loss från ett kvävande äktenskap, och kanske också från sig själv.Deras kärlekshistoria utspelar sig i sekelskiftets Stockholm och Uppsala, idylliska villaområden och stenpalats gömmer bultande hjärtan och en oro som aldrig tycks stillna.Malou von Sivers första roman har sin utgångspunkt i hennes familjehistoria och sommarprat från 2016. Hon sitter vid sin fars dödsbädd och försöker förstå hur ett sår kan ärvas från generation till generation, ett arv som har format henne som människa.Kärleksromanen, Mitt hjärtas oro, är första delen i en trilogi, en berättelse med personligt avstamp som sträcker sig från förra seklets början fram till idag.

 • Blonde

  Joyce Carol Oates

  Marilyn Monroe (1926-1962), av Hollywood lanserad som den amerikanska Drömflickan, är förmodligen en av 1900-talets mest omskrivna kvinnor: ett resultat av hennes skönhet, sexuella utstrålning, talang som komedienn och sångerska, hennes trassliga privatliv, hennes nyckfulla personlighet. Och inte minst på grund av de oklara omständigheterna kring hennes tragiska död den 3 augusti 1962. Det blev årets nyhet, större än Kuba-krisen några veckor senare. Under de snart fyrtio år som gått sedan dess har många försök gjorts att teckna hennes levnadsöde: ett övergivet och ensamt barn utan fotfäste i livet, psykiskt labil mor, okänd far, fosterhem, trevande start som modell, en kanske alltför snabb filmkarriär - "Herrar föredrar blondiner", "Flickan ovanpå", "I hetaste laget", "Låt oss älska", "De missanpassade" - drogmissbruk, olyckliga kärleksaffärer och äktenskap, aborter och förtal. Den här boken är något helt annat. Den ger sig inte ut för att vara en biografi. Det är en storslagen och inlevelsefull roman på 862 sidor, där Joyce Carol Oates ger röst åt barnet Norma Jean, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande sätt. Isande inblickar ges i en filmindustri som både när och förtär sina offer, liksom långt ifrån smickrande bilder av de mäktiga männen i Monroes liv: f d baseballstjärnan Joe DiMaggio, dramatikern Arthur Miller, John F Kennedy och många andra.Om romanen Blonde säger Jeanne Moreau: "Joyce Carol Oates exakta och inspirerande skrivande ligger häxkonsten nära. Hon nystar mästerligt upp en mytisk blondins historia, den oerhört beundrade och föraktade Marilyn Monroe. Andlöst följde jag de tilltrasslade och passionerade känslor som omgav den ljuvliga och komplexa Norma Jean, vars bländande aura spred sig över hela världen och skrämde de män som älskade henne mest."

Mia Clase & Lina Nertby Aurell

Mia och Linas julklappstips

 • Food pharmacy : en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat

  Mia Clase, Lina Nertby Aurell

  Vad har goda bakterier, Platon, gröna bananer, vetenskapliga studier, kärlek och gurkmeja gemensamt?Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Nu kommer också boken om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor.Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat - dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket - som du snart inte kommer att kunna vara utan.All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak - ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt. Det kommer du också vilja.

 • Food Pharmacy : kokboken

  Mia Clase, Lina Nertby Aurell

  En antiinflammatorisk kokbok framtagen i nära samarbete med tarmfloranFörra årets succébok Food Pharmacy lärde oss allt om antiinflammatorisk mat, bakterier, hjältar i köket, antioxidanter och vetenskapliga studier (och så var det något om Star Wars också).Nu kommer kokboken som förenklar din vardag. Här vänder sig Lina och Mia till alla som vill börja jaga näring och äta mat som gör tarmfloran gott och håller inflammationen (och många sjukdomar) borta.Recepten innehåller mängder med grönsaker, en del nötter och kryddor för smak och antiinflammatorisk boost, tillagade på ett så skonsamt sätt som möjligt för att bevara så mycket näring som möjligt. Rätterna är gluten-, mjölk- och sockerfria och noga provlagade för att smaka riktigt gott.Här finns måltider för alla tillfällen: snabba vardagsrätter, lyxigare fine dining-rätter och närande smoothies. Vad sägs om recept på den optimala middagssmoothien, idévärldens lasagne och världens godaste brownie?Det här är ingen diet utan hälsosam mat för alla. Och den bygger på exakt de råd alla experter faktiskt är överens om - ät mycket grönsaker och skippa sockret!Lina Nertby Aurell och Mia Clase driver den välbesökta och omtyckta hälsobloggen Food Pharmacy. År 2016 utkom den omåttligt populära boken med samma namn.

 • The new green salad

  Therese Elgquist

  Vegetariska allt i ett-sallader med härlig smakHär är boken som introducerar den nya salladen - en hel måltid gjord på gröna hälsosamma råvaror med kontraster i smak och textur. Vegetariska allt i ett-sallader som är fria från raffinerat socker och i många fall även glutenfria och veganska. Lyxiga, rejäla sallader som alla enkelt kan laga och som mättar alla sinnen. Här finns både varma och kalla sallader, gröna tillbehör, krämiga dressingar och fröknäcken - alla med häftiga smaker, konsistenser och texturer. Ett enkelt sätt att få in mer grön, ren och hälsosam mat såväl i vardagen som till helgen.Vad sägs om till exempel Primörsallad med bovete, snabbsyrad zucchini och jordgubbsdressing; Pumpabowl med quinoa, rödbetsbollar och chevrèkräm; Nudelsallad med tamarifräst tofu, syrad gurka och jordnötsdressing; Sötpotatissallad med kantareller, kål och koriandermajonnäs; Grönkålspesto med rostade mandlar och Basilika- och pecorinokräm?"The new green salad är en växtbaserad och matig blandning av härligt näringsrika, hälsosamma och läckra gröna råvaror i olika färger, smaker och texturer."

Emelie Schepp

Emelies julklappstips

 • Pappas pojke

  Emelie Schepp

  En varm sommarkväll ringer en sexårig pojke till sin pappa. Skräck- slagen berättar han att någon har tagit sig in i familjens hus i Norr- köping. Det är det sista som hörs från pojken innan han försvinner spårlöst.Åklagare Jana Berzelius leder förundersökningen av det komplicerade fallet. Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminal- inspektör Mia Bolander försöker hon ta reda på vad som ligger bakom försvinnandet. Och ju närmare sanningen de kommer, desto mer pers- onlig blir utredningen för Jana. Hon inser att det är bråttom, mycket bråttom, att hitta pojken.Samtidigt begär den skoningslöse Danilo Peña att Jana ska besöka honom i häktet. När hon till slut går med på att träffa honom kastas hon in i en fruktansvärd kamp på liv och död, där allt sätts på spel och ingen går säker.Pappas pojke är den fjärde delen i Emelie Schepps serie om åklagare Jana Berzelius. Serien har på kort tid blivit en internationell succé och är idag såld till 30-talet länder. Emelie Schepp utsågs till Årets Deckarförfattare

 • Story: Style, Structure, Substance, and the Principles of Screenwriting

  Robert McKee

  Robert McKee's screenwriting workshops have earned him an international reputation for inspiring novices, refining works in progress, and putting major screenwriting careers back on track. In "Story", McKee expands on the concepts he teaches in his seminars, providing readers with the most comprehensive, integrated explanation of the craft of writing for the screen. Photos.

 • Story Engineering

  Larry Brooks

  What makes a good story or a screenplay great? The vast majority of writers begin the storytelling process with only a partial understanding where to begin. Some labor their entire lives without ever learning that successful stories are as dependent upon good engineering as they are artistry. But the truth is, unless you are master of the form, function and criteria of successful storytelling, sitting down and pounding out a first draft without planning is an ineffective way to begin. Story Engineering starts with the criteria and the architecture of storytelling, the engineering and design of a story--and uses it as the basis for narrative. The greatest potential of any story is found in the way six specific aspects of storytelling combine and empower each other on the page. When rendered artfully, they become a sum in excess of their parts. You'll learn to wrap your head around the big pictures of storytelling at a professional level through a new approach that shows how to combine these six core competencies which include:* Four elemental competencies of concept, character, theme, and story structure (plot) * Two executional competencies of scene construction and writing voice The true magic of storytelling happens when these six core competencies work together in perfect harmony. And the best part? Anyone can do it!

Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolitos Störst av allt blev en riktigt storsuccé. Malin ger följande julklappstips:

Det var vi - Jag kommer att packa in den här boken i vackra paket till så många som möjligt. Mamma, min äldsta dotter, min syster. För att det är årets bästa svenska bok och för att det är omöjligt att värja sig emot Nahids röst. En döende kvinna, fylld av bitterhet över hur livet blev, på barnen som inte förstår, på orättvisan i att vara sjuk. Tycker man som jag att julen är högtiden då vi ska påminnas om hur viktigt livet och familjen är, då är det här helt enkelt årets julklapp.

Kåda - Den här prisbelönta romanen börjar med mordet på Livs farmor. Ändå är detta motsatsen till en vanlig deckare. Liv är en flicka som bor på en ö, lite avsides, med sin udda familj. Det är en poetisk saga, ibland så vackert berättad att det svider i hjärtat, mot slutet outhärdligt spännande och på varje enskild sida en enastående roman. Jag ger den till pappa.

Ett blodigt verk - 1869 sker ett brutalt trippelmord i Skottland. Mördaren är en försynt 17-årig torparpojke. Den här romanen utger sig för att vara en redogörelse för den berättelse som mördaren skrivit ner på uppmaning av sin advokat och den varvas med dokument hämtade från den fiktiva utredningen. Resultatet blir en fängslande psykologisk thriller. Jag ger den till mammas man, han gillar bra romaner.

Malin Persson Giolitos julklappstips

 • Det var vi

  Golnaz Hashemzadeh Bonde

  Jag är inte död änNahid träffar Masood den kväll de firar att hon kommit in på universitetets läkarlinje. De är båda 18 år. Han berättar om sin tro på frihet och om övertygelsen att gamla strukturer måste rivas ner. För Nahid blir frihetskampen som en barnslig dröm. Revolutionen kommer över dem som ett stjärnregn. De smyger runt i staden och delar ut flygblad, sprider sitt budskap. De vet att de riskerar allt, men det är roligt, kittlande, skrämmande. De är odödliga. Ett folk av sten. Men det är innan de tvingas leva under jorden.Den dagen allt förändras har Nahid fallit för lillasyster Noorahs tjat och låtit henne följa med dem. En demonstration pågår och tusentals människor skriker slagord på gatorna. Men allt blir långt mer allvarligt och våldsamt än de kunnat föreställa sig och för ett ögonblick släpper hon sin systers hand. Allt som händer efteråt bär färg av det.För lånade pengar flyr de till Sverige med falska pass. Det gör det för sin egen skull, och för att dottern ska få en framtid. I Sverige skapar hon sig en ny tillvaro, men tryggheten här har en mörk baksida.30 år senare är Nahid arg - på sjukdomen, på sjukhuspersonalen, på livet, på sina vuxna barn. Allt det där ingen förstår i Sverige fast de vet så mycket. Allt som har med förlust och kamp att göra. Men ett barnbarn är på väg och ett hopp tänds. Kanske var inte allt förgäves ändå? "Om jag får det här vill jag inte ha någonting mer." Men det visar sig bli en kamp mot klockan.Det var vi är en roman som vibrerar av både sorg och livsglädje, ett känslomässigt knytnävsslag som angår oss alla."... håller läsaren i ett stadig grepp från romanens första sida." Svenska Dagbladet

 • Kåda

  Ane Riel

  Vinnare av Glasnyckeln 2016 för »Årets bästa skandinaviska kriminalroman«»Lika bra att säga det med en gång: Kåda är en av årets bästa spänningsromaner.« Betyg 5 av 5| Kent Lidman, BTJDet är inte alltid så lätt för Liv att förstå sin omvärld. Då är det tur att hon har en pappa som Jens, som är så duktig på att förklara allting: Varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet, varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt varför man måste döda farmor...Kåda är en mångbottnad spänningsroman. Men det är samtidigt en roman om lojalitet och om rädslan för att förlora det man har. Ane Riel berättar genom flera röster om en familj i sönderfall och om tragedin som fått livet att börja krackelera.ANE RIEL är en dansk författare som fått stor uppmärksamhet för sin andra roman, Kåda [Harpiks]. Boken vann Glasnyckeln 2016 för »Nordens bästa spänningsroman«. Innan dess tilldelades den även Harald Mogensen-priset för »Bästa danska spänningsroman« och hamnade på andra plats vid Dansk Radios Romanpris 2016. »Ane Riel skildrar Liv och hennes känslor på ett mästerligt sätt. Romanen ger också en trovärdig skildring av människor som sakta driver mot galenskapens avgrund. Här har Riel mycket gemensamt med Karin Fossum. Den mörka och råa skildringen av en familj på gränsen gör det också naturligt att dra paralleller till Gillian Flynn.« | Verdens Gang»En anmärkningsvärd roman. Fängslande och vacker i all sin fasa. En av de danska romaner jag läst med störst njutning på länge.« | Weekendavisen

 • Ett blodigt verk : dokument rörande mördaren Roderick Macrae

  Graeme MacRae Burnet

  Nominerad till Bookerpriset. 'Fängslande, gäckande, mörk och intelligent.' Times 1869 skedde ett kallblodigt trippelmord i de skotska högländerna. Mördaren, en 17-årig pojke, skrev ner sin historia som här varvas med vittnesmål, polisförhör, frenologisk rapport m.m. En författare som släktforskar upptäcker ett blodigt drama. Vid sidan av domstolsprotokoll, vittnesmål och polisens utredningar finner han dessutom något helt unikt: en dagbok skriven av den anklagade själv under sin tid i fängelse. Ett blodigt verk är en psykologisk thriller som utger sig för att vara en sann berättelse. Huvudpersonen, Roderick Macrae, är en ung torparson. Han är född utan framtidsutsikter, men med ett intellekt som skiljer honom från de andra byborna i det lilla kustsamhället i de skotska högländerna. Men det är annat som också gör att han inte tycks passa in. Bybornas åsikter om honom går isär. Det enda alla vet säkert är att han på ett mycket brutalt sätt berövade tre människor livet. Frågan är varför? och kommer han att avrättas? Graeme Macrae Burnet föddes 1967 i Kilmanrock, Skottland och har studerat litteratur vid Glasgow University. Han har arbetat som lärare och inom media. Ett blodigt verk är hans andra bok och den nominerades till det prestigefyllda Man Booker Prize.

Marie Göranzon

Marie Göranzon är aktuell med Vrålstark & skiträdd. Marie ger följande julklappstips:

Glöm mig - Jag skulle vilja föreslå Alex Schulmans bok om sin mamma. En varm och naken skildring av en kvinna som inte riktigt orkar med sitt liv. Så kärleksfullt och vackert skildrat av en son har jag aldrig läst

Titta Hamlet - Sedan vill jag rekommendera Titta Hamlet av Barbro Lindgren och Anna Höglund. Perfekt att läsa för sitt barn eller barnbarn. Ett ljuvligt sett att lära känna världens mest spelade och citerade pjäs. Den är helt underbar.Marie Göranzons julklappstips

 • Glöm mig

  Alex Schulman

  NOMINERAD TILL ÅRETS BOK 2016!I sin mest självutlämnande roman någonsin berättar Alex Schulman om sökandet efter försoning med sin alkoholiserade mamma.Det är sommar. Alex Schulman befinner sig på sin mammas lantställe för att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Det räcker nu. Han vill ha sin mamma tillbaka. Den glada mamman han minns från barndomen. Vad var det egentligen som det gick fel mellan dem?Genom Alex djuplodande och smärtsamma tillbakablickar till barndomen får läsaren följa det krackelerande förhållandet mellan mor och son, och, när sprickan dem emellan verkar vara som störst, följa det vuxna barnets desperata strävan efter att reparera relationen.Glöm mig är en gripande och djupt personlig skildring av en problematisk relation mellan mor och son, om medberoende, längtan och det outtröttliga behovet av försoning."Det här är väldigt bra." Niklas Wahllöf, Dagens Nyheter"Skickligt beskrivet, Schulman tar oss väldigt nära smärtan." Jenny Morelli, Svenska Dagbladet"Sorglig och gripande." Åsa Beckman, Expressen"Hjärtskärande, klarsynt och stark." Ingalill Mosander, Aftonbladet"Rakt, ärligt och känslosamt från början till slut." Therese Eriksson, UNT"Glöm inte den här boken!" Jakob Carlander, Corren"Glöm mig är en oerhört sorglig bok, men också sällsynt gripande." Philip Teir, Hufvudstadsbladet"Jag har sällan läst en så drabbande skildring av medberoendets vidriga mörker." Maria Zaitzewsky Rundgren, Accent Magasin"Han kan skriva. Och han kan känna." Anneli Dufva, P1 Kulturnytt"En väldigt berörande bok." Malou von Sivers, Malou Efter tio"Kan inte sluta läsa, sitter fast som i ett skruvstäd. Det är så oerhört starkt och självutlämnande. Det här är en berättelse som verkligen går under huden. Det är mycket, mycket bra. Det är starkt och gripande, rakt igenom." Bokspegeln

 • Titta Hamlet!

  Barbro Lindgren

  Shakespeares mest kända drama - nu som pekbok!"En halsbrytande och fullständigt genial pekbokstolkning av Shakespeares klassiska tragedi, nedkokad till minsta tänkbara omfång... denna gång överträffar både Barbro Lindgren och Anna Höglund sig själva, i en noga utmätt version som skär bort allt utom kärnan. Detta är Hamlet som glad hjärtlöshet, men också som stor sorg, ensamhet och medvetenhet om döden... Titta Hamlet är ett litet mästerverk." Lotta Olsson i DN

Mikael Niemi

Mikael Niemi är aktuell med romanen Koka björn. Mikael ger följande julklappstips:

Urfödan - Om norrländsk matkultur, en intressant och stundtals grotesk reportagebok om vad våra förfäder tillagat. Vad kan man exempelvis äta på en renskalle? Svar: allt. Och vilken mat man "står man sig bäst på", alltså hur uppnår man en bra och långvarig mättnad? En bok om att överleva i ett kargt klimat.

Marken - En debutdiktsamling som med rätta fått stort genomslag. Om att leva i Malmfälten och aldrig behöva ta av sig jackan, om byfinnars tänkespråk, hur man får fason på en unge, och några tornedalska dödsannonser. Jag skrattar gång på gång åt de underfundiga texterna, och inser att jag aldrig läst något liknande.

Mikael Niemis julklappstips

 • Urfödan : om självhushållets mat hos folk i Lappland

  Lilian Ryd

  Lilian Ryds nya bok Urfödan, Om självhushållets mat hos folk i Lappland, blir femte volymen i hennes utforskande av nordsvensk kulturhistoria.Här knyter hon samman Lapplands olika folk och hur de levt av och med naturen efter urgamla mönster. Boken bygger på närmare 30 års intervjuer med äldre samer och svenskar om självhushållets vardag och om hur de tänkt kring mat och ätande. Vi får fascinerande glimtar av en tillvaro med rötter i livet på tundran för tiotusentals år sedan.I den prisbelönta Kvinnor i väglöst land skrev Lilian Ryd om nybyggarkvinnor. Villkoren för deras ättlingar undersöktes i Vi åt aldrig lunch. Med juristen Tomas Cramér har hon i Tusen år i Lappmarken kartlagt samernas ställning från vikingatid till nutid.Hennes senaste bok Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna gav unika insikter i samiskt kvinnoliv.Om Urfödan:"Jag är så fascinerad av att Lilian Ryd och de människor hon låter komma till tals satt ord på vad jag innerst inne alltid vetat, att jag läst högt för mina kollegor på tidningen. Deras reaktion har varit likadan som min.Lilian Ryds sakprosa saknar motstycke, med ett undantag. Hennes bortgångne bror Yngve Ryd skrev också böcker med utgångspunkt från att det som är sant är intressant och hon refererar ofta till honom. /.../Alla dessa (hennes) böcker borde vara obligatorisk läsning i landets skolor."Karina Sundkvist i Piteå-tidningen

 • Marken

  David Väyrynen

  Poeten David Väyrynens debut Marken handlar om Malmfälten. Här är två stora folkrörelser fortfarande en del av kulturen och mentaliteten: den inomkyrkliga laestadianska väckelsen och den socialistiska arbetarrörelsen. Med blandade metoder såsom fri och bunden vers, prosa, sånger, predikningar, dokument, nekrologer och listor, skildrar Marken hur människorna håller fast vid värden om solidaritet, arbetsiver och ödmjukhet, i tider då röster hörs påstå att kollektiva värden är föråldrade. Marken berättar också om Malmfälten som region, hur den som periferi väljer att förhålla sig till centrum och vad som händer när den delvis vänder moderniteten ryggen. David Väyrynen (född 1983) från Hakkas, Gällivare kommun, är diversearbetare, kommunpolitiker och ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Marken är Väyrynens debut.

David Lagercrantz

David Lagercrantz är aktuell med deckaren Mannen som sökte sin skuggaDavid ger följande julklappstips:

Alefen och FiktionerGlömmer aldrig när jag en tidig vårdag satt på en parkbänk intill Notre Dame i Paris, och läste Borges noveller för första gången. Jag sögs in i en ny magisk värld, och jag minns att jag tänkte att jag var lycklig. Det kan ha berott på våren och staden, men jag tror det var på grund av Borges.

Med livet framför sejLiten arabisk pojk växer upp med sutenörer och prostituerade i det fattigaste kvarteren i Paris. Jag blev helt knockad av boken när jag var ung. Jag läser om den då och då, och känner mig alltid lite bättre efteråt.

David Lagercrantz julklappstips

 • Alefen

  Jorge Luis Borges

  Alefen första gången på svenskaJorge Luis Borges berömmelse vilar framför allt på två böcker, den fiktiva essäistiken i samlingarna Ficcones från 1944 och El Aleph från 1949. Först nu föreligger de i kompletta svenska översättningar, Fiktioner som kom ut 2007 och Alefen som kommer i höst. Förord Lotta Lotass.Det tog sin tid, men äntligen finns Borges besynnerliga novellsamling utgiven i sin helhet på svenska. Här samsas den vackra minotaurfantasin "Asterions hus" med "Zahiren", kanske det närmsta Borges kommer en skräcknovell." Josefin Holmström/SVD

 • Fiktioner

  Jorge Luis Borges

  En klassisk, epokgörande modern spanskspråkigamerikansk bok. Nu för första gången på svenska i komplett skick""Jag har mötet mellan en spegel och en encyklopedi att tacka för upptäckten av Uqbar"", skriver Jorge Luis Borges om det dittills okända landet i ""Tlön, Uqbar, Orbis Tertius"" som ingår i hans klassiska samling Fiktioner från 1944. Med hjälp av sin litterära uppfinning, den fiktiva essän, skapar Borges en till synes oändligt utförlig text på ett par sidor bara. Borges som i svensk översättning alltid antologiserats sönder presenteras nu på svenska med en av sina originalböcker. Författaren och kritikern Gabriella Håkansson har skrivit förord till denna utgåva.

 • Med livet framför sej

  Émile Ajar

  Momo är en nyfiken och oskyldig pojke med ett stort hjärta. Fast han vet inte mycket om sig själv, inte ens varifrån han kommer och hur gammal han är. Tillsammans med madame Rosa, en pensionerad prostituerad, bor han i en liten lägenhet i Paris. Det är madame Rosa som lär honom allt om livet och vad som ligger framför honom. När hon blir för gammal och inte längre orkar ta hand om de andra glädjeflickornas barn är det dags för Momo att ta över. Han kanske ännu inte vet så mycket om livet - men han är villig att lära och mellan honom och madame Rosa växer en fantastisk och hänförande vänskap fram. Émile Ajars stora succé Med livet framför sej från 1975 kommer nu i en efterlängtad nyutgåva. Med underbara karaktärer, hjärtskärande handling och självuppfunnet språk har Ajar skapat ett mästerverk som varit helt stilbildande. Efter att ha läst den här boken tänker man länge på Momo och hans vänner: den makalösa madame Rosa, den elegante sutenören monsieur M'Da och transvestiten Lola som varit boxare i Senegal.

Simona Ahrnstedt

Simona Ahrnstedt är aktuell med romanen Allt eller inget. Simona ger följande julklappstips:

Aktiedrottning - Detta är en fackbok som lättfattligt beskriver hur man kan tänka kring sparande, pension och ekonomi. Inte minst som kvinna. Att känna kontroll över sin privatekonomi borde stå högt upp på alla kvinnors to-do-list. Jag tyckte mycket om den här boken och den fick mig att äntligen ta tag i min pension.

Gänget - Wennstam är en av vårt lands starkaste och mest kompromisslösa feministiska röster. Personligen beundrar jag henne mer och mer för varje år. Hon står alltid på de svagas sida och hon är en grym skribent. Gänget är en lättläst, spännande och skickligt skriven bladvändare av toppkvalitet. De viktiga frågorna får man på köpet.

Simona Ahrnstedts julklappstips

 • Aktiedrottning

  Isabella Löwengrip, Pingis Hadenius, Linda Newnham

  Slutsåld

  Bli ett aktieproffs - kan vi så kan du!Lustfylld liten bok om hur du får pengarna att växa!Aktier - bara något för "ekonominissar"? Investera - gärna, men hur och i vad? Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius har, genom boken Economista och podcasten med samma namn, länge kämpat för att kvinnor ska få ett bättre ekonomiskt självförtroende. Nu vill de ta ytterligare ett steg och sprida kunskapen om hur man investerar i aktier och andra tillgångar som får dina sparpengar att växa.Målet är att lägga grunden för ett sundare samhälle där kvinnor kan och vågar skaffa sig en bättre ekonomi och, genom det, sikta lite högre i livet.I nya boken #Aktiedrottning går de igenom grunderna för aktier och sparande, värdering, pension och andra investeringar. Lustfylld inspiration i kombination med handfasta råd, från grundläggande information om hur man kommer igång med en aktieportfölj, till när det är köpläge. Pedagogiskt och lättillgängligt tar de sig an ett till synes komplicerat ämne med utgångspunkten: Du kan själv! Dessutom bjuder författarna på sina egna erfarenheter och misstag på vägen.

 • Gänget

  Katarina Wennstam

  Nu är de vuxna, med fruar, karriärer, barn. Men de träffas fortfarande och håller ihop, killarna som en gång utgjorde Gänget. Så försvinner en av dem, och advokat Shirin Nouri blir plötsligt indragen i en historia där det förflutna gör sig påmint med brutal kraft.Vad hände den där kvällen på Fåfängan för nästan tjugo år sedan?Katarina Wennstams nya spänningsroman är ett drama om skuld och skam, och om gruppens livsfarliga inverkan på individen.

Sara Bergmark Elfgren

Sara Bergmark Elfgren är aktuell med spänningsberättelsen Norra Latin. Sara ger följande julklappstips:

You Will Know Me - Devon är en lovande gymnast och hennes karriär är familjens självklara centrum. Men en smitningsolycka i deras närmaste krets sätter allt på spel. Hur mycket är Devon och hennes föräldrar beredda att offra för att nå framgång?

The Red Parts - Maggie Nelsons moster mördades på sextiotalet. Trettiofem år senare meddelar polisen att de har hittat den skyldige. Alltmedan Nelson följer rättegången mot mannen som dödade mostern som hon aldrig fick lära känna, reflekterar hon över sin familjehistoria och samhällets besatthet av våld.

Sara Bergmark Elfgrens julklappstips

 • You Will Know Me

  Megan Abbott

  How far will you go to achieve a dream? That's the question a celebrated coach poses to Katie and Eric Knox after he sees their daughter Devon, a gymnastics prodigy and Olympic hopeful, compete. For the Knoxes there are no limits--until a violent death rocks their close-knit gymnastics community and everything they have worked so hard for is suddenly at risk.As rumors swirl among the other parents, Katie tries frantically to hold her family together while also finding herself irresistibly drawn to the crime itself. What she uncovers--about her daughter's fears, her own marriage, and herself--forces Katie to consider whether there's any price she isn't willing to pay to achieve Devon's dream.From a writer with "exceptional gifts for making nerves jangle and skin crawl" (Janet Maslin), You Will Know Me is a breathless rollercoaster of a novel about the desperate limits of parental sacrifice, furtive desire, and the staggering force of ambition.

 • The Red Parts

  Maggie Nelson

  'Maggie Nelson's short, singular books feel pretty light in the hand... But in the head and the heart, they seem unfathomably vast, their cleverness and odd beauty lingering on' Observer In 1969, Jane Mixer, a first-year law student at the University of Michigan, posted a note on a student noticeboard to share a lift back to her hometown of Muskegon for spring break. She never made it: she was brutally murdered, her body found a few miles from campus the following day. The Red Parts is Maggie Nelson's singular account of her aunt Jane's death, and the trial that took place some 35 years afterward. Officially unsolved for decades, the case was reopened in 2004 after a DNA match identified a new suspect, who would soon be arrested and tried. In 2005, Nelson found herself attending the trial, and reflecting with fresh urgency on our relentless obsession with violence, particularly against women. Resurrecting her interior world during the trial - in all its horror, grief, obsession, recklessness, scepticism and downright confusion - Maggie Nelson has produced a work of profound integrity and, in its subtle indeterminacy, deadly moral precision.

Denise Rudberg

Denise Rudberg är aktuell med De sju som såg. Denise ger följande julklappstips:

Maken - Gunbritt Sundström Maken för att det är min ultimata relationsbibel. Där står att läsa om en riktigt skavig och sårig kärlekshistoria som berör på alla plan. Den får mig också att inse att vi inte kommit så särskilt långt med jämställdhetsarbetet när det kommer till det mest privata. Deppigt, men samtidigt så underbart träffande.

Slutet på sommaren - Anders De La Mottes Slutet på sommaren som på ett mycket trovärdigt och drabbande vis lyckas skildra en djupt dysfunktionell familjs tragedi. Det riktigt doftar skånsk sensommar om texten och du kan omöjligt lägga boken ifrån dig innan du förstått vad som egentligen hände den där augustikvällen 1983.

Denise Rudbergs julklappstips

 • Maken

  Gun-Britt Sundström

  Slutsåld

  När två vill ha varandra men olika mycket, hur ska man göra då? När man glider isär fast man vill vara ihop, när man glider ihop fast man vill separera. När den enes ex och den andres nya relationer förändrar maktbalansen.Maken handlar om kärlek och parliv på vardagsnivå, utan romantisering. Martina beskriver allt med galghumor och självironi men tar samtidigt livets valsituationer på allvar.

 • Slutet på sommaren

  Anders De La Motte

  Av författaren till 2015 års bästa svenska kriminalromanFör UltiMatum tilldelades Anders de la Motte Svenska deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015. Nu är han tillbaka med Slutet på sommaren, en fristående spänningsroman om gamla oförrätter och djupt begravda hemligheter.En sensommarkväll 1983 försvinner en femårig pojke från en ensligt belägen gård på den skånska slätten. Det enda spåret efter honom är en sko i de höga majsfälten.Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte, och ryktena och misstankarna sprids snabbt. Men den valhänta brottsutredning som följer läggs till slut ner, och sorgen och ovissheten får pojkens familj att långsamt falla sönder.Tjugo år senare leder hans storasyster Veronica ett gruppterapisamtal i Stockholm. Plötsligt ansluter en ung man, och inför gruppen berättar han om sin barndom, om oförklarliga minnen av en pojkes försvinnande.Hans berättelse är skrämmande välbekant och skakar om Veronica. Motvilligt tvingas hon riskera den bräckliga tillvaro hon byggt upp. Hon måste återvända till Skåne och sin trasiga familj för att söka svaret på frågan som ingen längre vill ställa. Vad hände egentligen den där sommaren för så längesedan? Sommaren som aldrig tog slut."Han har en fingertoppskänsla för den skånska landsbygden, för det som sägs och det som bubblar under ytan och inte minst för dramats många trasiga människor... Slutet på sommaren är vackert skriven och både fängslar och skaver. Anders de la Motte visar återigen att man inte ska tro att man vet var man har honom. Precis en sådan författare som genren behöver fler av."Norra Skåne "Anders de la Motte fick pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015 och han är säker på att skriva, ingen tvekan. Slutet på sommaren börjar också riktigt bra." Skaraborgs Allehanda"En annorlunda deckare, välskriven, medryckande och mellankolisk. Går inte att läga ifrån sig, intrigen imponerar och slutet överraskar. Skönt dessutom att slippa övervåld och blod som skvätter. Förra året fick Anders de la Motte pris för 2015 års bästa kriminalroman. Den här är minst lika bra." (4/5)Tara"Det är en sträckläsningsbok man knappt kan lägga ifrån sig innan man når fram till det överraskande slutet."BTJ Bokbloggare:"Helt klart en av årets bästa böcker. Boken är en kriminalroman, men den är precis lika mycket ett familjedrama. Den är oerhört spännande, och helt oförutsägbar. Fantastiska och trovärdiga karaktärer. Och mycket, mycket gripande. Rekommenderar boken till alla. Och även till dom som kanske inte vanligtvis läser kriminalromaner, för jag tycker att det här är så mycket mer ett riktigt stort familjedrama än en deckare."Bims blogg "Jag hoppar rakt in i bokens värld redan från första sidan, språket är enkelt och riktigt bra och det går så lätt att hänga med. Spänningen finns att ta på redan från början och drar sakta men säkert in läsaren, med smarta drag och annorlunda händelser. Det är lättläst och medryckande, jag ville aldrig sluta läsa utan att veta hur det skulle gå. Jag kunde läsa när som helst - vilka oljud det än var på bussen till exempel, påväg till och från jobbet, så tappade jag aldrig fokus. Och när jag kan koncentrera mig så bra, DÅ är en bok bra! Slutet på sommaren är som en riktigt långsam rysare och "slowcrime" har fått en ny innebörd. När spänningen stiger håller jag andan och hamnar i samma sinnesstämning som huvudkaraktären. Under hela boken var det som en stor gåta som jag försökte lösa, men för varje gång jag trodde att jag hade koll på läget hände någonting som fick mig att chockas (åter igen). Hela boken var som scener ur en film i mitt huvud och när jag kom till slutet så tänkte jag bara "VA?!". Men framförallt - VARFÖR har jag inte läst någonting

Jan Guillou

Jan Guillou är aktuell med romanen 1968Jan ger följande julklappstips:

Den ensamme terroristen  Här finns en samlad kunskap om högerextremismens dominans inom den svenska terrorverksamheten som man inte som vanlig tidningsläsare kan ha tillgodogjort sig.

Armstrong: den första musen på månen - Inte sedan Elsa Beskow har jag blivit så charmad av en saga om små djur.

Jan Guillous julklappstips

 • Den ensamme terroristen? : om lone wolves, näthat och brinnande flyktingförläggningar

  Heléne Lööw, Mattias Gardell, Michael Dahlberg-Grundberg

  tveklöst en av årets viktigaste böckerDN tillhör höstens viktigaste läsningExpressen Sveriges främsta forskare på radikalnationalistisk terrorism, Mattias Gardell och Heléne Lööw, har skrivit en ny bok tillsammans med massmedieforskaren Michael Dahlberg-Grundberg. Det är en bok om hur dagens radikalnationalistiska terror kan förstås och bekämpas i ett samhälle där sociala medier snabbt och lätt knyter samman människor i hela världen.Heléne Lööw ger den historiska bakgrunden till hur terroristerna har arbetat över tid och hur polisen lyckats bekämpa dem tidigare, samt synar vågen av attentat mot asylboenden och HVB-hem. Mattias Gardell tar sin utgångspunkt i de senaste årens terroristiska ensamvargar i vår närhet såsom Anders Behring Breivik, Peter Mangs, Anton Lundin Pettersson och Rakhmat Akilov som utförde terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. Han sammanfattar vad vi vet om de drygt 100 ensamagerande terrorister som slagit till i Europa sedan millennieskiftet, och synar raskrigslitteratur och propagandakanaler som förespråkar metoden. Är verkligen ensamvargar ensamma? Michael Dahlberg-Grundberg kartlägger hur terroristerna hämtar näring och inspiration från nätet och de hatiska miljöerna där. Han visar på hur hatet i de sociala medierna driver fram ett slags känsla av att »någon måste göra något«.

 • Armstrong : den första musen på månen

  Torben Kuhlmann

  För länge sedan hade en liten mus en stor dröm. Att förverkliga den krävde uppfinningsrikedom, list och, allra mest, mod. Allt detta hade Armstrong den första musen som reste till månen. En liten vetgirig mus betraktade månen genom sin kikare varje natt. Hans vänner var övertygade om att månen var gjord av ost och inte alls intresserade av att höra om hans vetenskapliga upptäckter. Armstrong bestämmer sig för att ta reda på sanningen och fattar ett stort beslut han ska bli den första musen på månen!Armstrong den första musen på månen är skriven och illustrerad av stjärnskottet på den internationella illustratörshimlen: tyske Torben Kuhlmann.

Elias och Agnes Våhlund

Elias och Agnes Våhlund är aktuella med romanen Handbok för superhjältar. Röda maskenDe ger följande julklappstips:

Godnattsagor för rebelltjejer - En samling med 100 berättelser om kvinnor som gjort världen lite bättre. En fantastiskt inspirerande bok som nu äntligen kommit ut på svenska.

Norra Latin - Vi får följa Tamar och Clea som börjar på Norra Latins skådespelarprogram. Detta är en måste-bok för dig som gillar spänning och det övernaturliga. Den är dessutom underbart som ljudbok. Nina Zanjanis inläsning är fullständigt makalös. Hon är verkligen både Tamar och Clea.

De 101 dalmatinerna - En av Agnes absoluta favoritböcker som barn. Spännande och kul klassiker.

Bröderna Lejonhjärta - Elias absoluta favorit, alla kategorier. En tidlös och hjärtskärande vacker saga.

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson är aktuell med Mysteriet på Örnklippan. Kristina ger följande julklappstips: 

Tjockdrottningen - En krass, varm och befriande uppkäftig berättelse om vår tids syn på kärlek och lycka och illusionen om det så kallade sunda livet.

Främlingar på tåg - Det här är den lika magnifika som enkla berättelsen om två män som av en slump möts på ett tåg, och där ett ödesdigert missförstånd får konsekvenser som hotar att ödelägga bådas framtid och liv.

Kristina Ohlssons julklappstips

 • Tjockdrottningen

  Moa Herngren

  Annie Ek väger över 200 kilo och tillbringar sina dagar med att äta och drömma sig bort i andras liv på Facebook och Instagram. Så blir hon kontaktad av tv-redaktören Camilla Willdow som lyckas övertala henne att medverka i bantningsserien Du är vad du väger. Annie blir Tjockdrottningen med hela svenska folket. Programmet leds av Johanna Broman som desperat vill slå igenom och gör allt för att hålla uppe bilden av framgång fast hon sitter djupt i skuldfällan. Hon dövar sin ångest med sms-lån och shopping på nätet.Annie dras med i mediehypen och kändiseriet. Plötsligt vill alla vara hennes vänner. Inuti känner hon sig fortfarande som en 200-kilosklump som världen ser på med avsmak, men så småningom hittar hon sig själv och den stora kärleken visar sig där hon minst anar det.Tjockdrottningen är en svart komedi om jakten på lycka, status och kärlek i dokusåpornas värld som präglas av cynism och människoförakt. Moa Herngrens roman landar rätt i samtiden där alla kämpar med sitt förflutna, sina fasader och den ständiga jakten på bekräftelse.

 • Främlingar på ett tåg

  Patricia Highsmith

  Främlingar på ett tåg - Snart som ny storfilm av teamet bakom Gone Girl: David Fincher, Ben Affleck & Gillian Flynn! »Highsmith skapar en infernalisk dramatik. Även om vi vet hur det slutar håller hon läsaren i ett järngrepp.« MAGNUS ERIKSSON, SVD »Obehaglig men suggestiv och skrämmande väl berättad roman om vad mord gör med mördaren« LOTTA OLSSON, DN »Främlingar på ett tåg är en av de mest mångbottnade thrillers jag läst. Den har alla ingredienser för att återutges och läsas om och om igen. Highsmith skriver inte bara obehagligt och nagelbitande, hon ställer också de stora, eviga frågorna.« DANIEL MÅRS, DAGENS BOK Främlingar på ett tåg är en av den amerikanska litteraturens mest klassiska debutromaner. Guy Haines är på väg med tåg för att skilja sig från sin otrogna fru. Där möter han Bruno Anthony - som föreslår att de »utbyter mord« med varandra. Den spiral som därmed igångsätts hör till de rysligare i 1900-talslitteraturen, vilket inte minst Alfred Hitchcock insåg och använde boken för en av hans mest klassiska filmer. I översätting av Hans Ullberg och med ett förord av författaren och historikern Henrik Berggren. PATRICIA HIGHSMITH [19211995], född i Fort Worth, i Texas, är en av den amerikanska litteraturens stora författare. Highsmith är mest berömd för sina psykologiska thrillers om Tom Ripley men litteraturhistorien har också kommit att värdera hennes debutroman Främlingar på ett tåg [Strangers on a Train, 1950] och den lesbiska kärleksromanen Carol [1952] högt. »Den största kriminalförfattaren av alla!« | THE TIMES »En fantastisk studie i psykologisk tortyr och hur tunn den vardagliga fernissan är över det underliggande mörkret.« | TANA FRENCH »Främlingar på ett tåg är en moraliskt svindlande thriller.« | LOS ANGELES TIMES »Mord, i händerna på Patricia Highsmith, framstår nästan lika simpelt som att buckla någons kofångare.« | NEW YORK REVIEW OF BOOKS »Patricia Highsmiths romaner är ojämförligt olycksbådande.« | THE NEW YORKER

Viveca Sten

Viveca Sten är aktuell med Iskalla ögonblick. Viveca ger följande julklappstips:

Vi mot er - Fredrik Backmans senaste bok Vi mot er (som följer på lika lysande Björnstad) fick mig att både skratta och gråta om vartannat. Fredrik Backman är en mästare på att uttrycka hela paletten av mänskliga känslor och hans texter går rätt in i hjärtat och stannar länge i minnet.

Jag var precis som du - Negra Efendic bok Jag var precis som du, är en oerhört gripande bok om att komma som flykting till Sverige från forna Jugoslavin. Det är en gripande, sorglig, angelägen och inte minst viktig bok. Jag säger bara - Läs!

Viveca Stens julklappstips

 • Vi mot er

  Fredrik Backman

  Det är så enkelt att få människor att hata varandra att det är obegripligt att vi någonsin gör något annat.Efter de fruktansvärda händelser som skakade Björnstad i första boken berättar Vi mot er historien om månaderna efteråt. De bästa vännerna Maya och Ana lever ut sommaren på en gömd ö och försöker lämna omvärlden bakom sig, men ingenting blir som de hoppas. Rivaliteten mellan Björnstad och grannstaden Hed växer till en ursinnig kamp om pengar, makt och överlevnad som exploderar när städernas hockeylag möts. Samtidigt avslöjas en ung spelares innersta hemlighet och ett helt samhälle tvingas visa vad det egentligen vill stå för. Det kommer sägas att våldet kom till Björnstad det här året, men det är en lögn. Våldet fanns redan här.Fredrik Backmans Vi mot er, den fristående uppföljaren till Björnstad, är en intensiv skildring av drabbande mänskliga relationer i en liten stad. En berättelse om lojalitet, vänskap och kärleken som utmanar allt.

 • Jag var precis som du

  Negra Efendic

  Vinnare av Stora journalistpriset år 2016 i kategorin Årets Berättare. Juryns motivering:"För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen.""Det är en riktigt, riktigt bra bok, skickligt skriven."SVT Kulturnyheterna"Så mångbottnad, så akut. En sann journalistisk bedrift."Expressen"Talar in i vår samtid."Svenska Dagbladet"Det är såhär samhällslittertur borde vara. Det är helt enkelt riktigt jävla bra."Borås Tidning"Efendic gör flyktingens sak till vår.. en bok med stark tonträff som ger många insikter."Jönköpings-Posten"... en del av svensk historia, nutid och framtid. Att ett land inte är sina gränser, utan sina människor och våra berättelser."Dagens NyheterEn dag när Negra är elva år står en pojke på skolgården och stirrar henne in i ögonen. "Din pappa ska bli den förste som får en kula i pannan", säger han.Den våren blåser det upp till storm i den jugoslaviska republik där Negra levt hela sitt liv. Skolgården täcks av nationalistiskt klotter. Föräldrar viskar om krig när de tror att barnen sover. Och snart, innan det ens blivit sommar, sätts även Negra på en buss och ser hela sitt liv försvinna i bakrutan.Jag var precis som du är en personlig berättelse om ett barns väg från tryggheten i byn till ett liv långt borta. Det är en resa förbi vägspärrar och beväpnade män, där en svettig barnhand håller hårt i 50 skrynkliga tyska D-mark. Det är ett liv av väntan, oro och matpaket från Röda korset. Och till sist en lång bussresa till ett land i norr, där alla äter knäckebröd och där man ändå inte ska stanna. Eller?Negra Efendic (född 1980) är reporter på Svenska Dagbladet med särskilt fokus på migrations- och integrationsfrågor. Jag var precis som du är hennes första bok på Natur & Kultur."Det är en riktigt, riktigt bra bok, skickligt skriven. Jag var precis som du är en elegant och mångskiktad bok, klart och koncist berättad, stöpt i den till synes självklara formen av berättelsen om författarens liv som flykting En ohyggligt sorglig bok, och samtidigt en som har hopp. Jag var precis som du är ett självbiografiskt flyktingreportage, med verkligen fina stilistiska kvalitéer."Per Andersson, SVT Kulturnyheterna "Språket är enkelt men effektivt, Efendic skriver på typisk journalistprosa utan onödiga utsmyckningar eller ordkonster, allting är utmätt, uttänkt, driver boken framåt. Men den stora behållningen är formen! Formen är genial. Trots att större delen är en tillbakablick på 1990-talet, är texten uppbyggd så att man hela tiden tvingas genomföra läsningen med dagens situation som ett filter över orden. Här finns ingen onödig ängslighet, inget behov av att smickra eller ställa sig in. Efendic är krass, ärlig, orädd. Varje gång man som läsare vill hänge sig åt den nostalgi dagens som stängda gränser kan locka till, knäpper hon en på näsan... Det är en viktig bok, en välbehövlig bok, i ordets bästa bemärkelse. Genom att hela tiden inbjuda läsaren till att se dessa paralleller tvingar hon en att nyktra till, oavsett om man är en naiv drömmare eller nattsvart pessimist. Dessutom är boken en nödvändig påminnelse om det största folkmordet i Europa sedan andra världskriget, ett folkmord som tilläts ske på grund av omvärldens flathet och där förbrytarna fortfarande går fria. Det är en nyansrik bok, så mångbottnad, så akut. En sann journalistisk bedrift."Valerie Kyeyune Backström, Expressen

Jonas Bonnier

Jonas Bonnier är aktuell med Helikopterrånet. Jonas ger följande julklappstips:

Den underjordiska järnvägen - Colson Whitehead har med Den Underjordiska järnvägen skrivit en historisk roman om samtiden, en nagelbitande bladvändare som man inte kan sluta läsa för man måste veta hur det ska gå. Om man på samma gång vill bli djupt berörd och lättsamt underhållen, en kombination som borde vara omöjlig men som i den här romanen är självklar.

Själarnas Ö - Om man som jag har en dragning till det vemodiga och ibland kan tycka det är skönt att drabbas av det verkligen sorgsna, är de tre kvinnorna i Johanna Holmströms Själarnas Ö livsöden som inte lämnar en trots att boken tar slut. Om ensamhet och närhet, om hopp och hopplöshet under 1900-talets första hälft i den finska skärgården.


Jonas Bonniers julklappstips

 • Den underjordiska järnvägen

  Colson Whitehead

  Sextonåriga Cora lever som slav på en bomullsplantage i Georgia. Hon är utstött och utsatt efter att modern försvunnit, och till slut flyr hon tillsammans med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr. Snart får den skoningslöse slavjägaren Ridgeway upp spåret efter dem. Han kommer att jaga Cora från stat till stat och drömmer om att förgöra henne och den hemliga rörelse som gjort flykten möjlig.Den underjordiska järnvägen har hyllats som en historisk roman som äger sällsynt relevans för vår tid. I verkligheten blev "den underjordiska järnvägen" benämningen på det nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till norr, men i Colson Whiteheads roman är järnvägen en konkret underjordisk flyktväg som tar Cora till olika delar av USA i jakten på ett värdigt liv.Det är en gastkramande berättelse om en ung kvinnas kamp för överlevnad och frihet, samtidigt som den på ett banbrytande sätt också gestaltar och omtolkar slaveriets historia och till synes eviga efterverkningar.

 • Själarnas ö

  Johanna Holmström

  År 1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn. Sedan ror hon hem. Straffet blir att tillbringa större delen av sitt återstående liv på mentalsjukhuset på Själö i det yttersta finska havsbandet. Fyrtio år senare är den femtonåriga Ellinor indragen i en vansinneskarusell som övergått i kidnappning och flykt undan rättvisan. När hon fångats in placeras hon på Själö, där tiden tycks ha stått stilla. Sjuksystern Sigrid blir länken mellan den åldrande Kristina och den unga Elli, det gamla och det nya - samtidigt som krigets orosmoln svävar över Europa.Johanna Holmströms bildrika och drabbande roman bygger på verkliga händelser och är en berättelse om moderskap och priset som tre kvinnor betalar för sin svaghet, längtan, kärlek, sorg och vänskap.

Cecilia Forss

Cecilia Forss är aktuell med Fislandet. Cecilia ger följande julklappstips:

En kärlekshistoria: Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult - Astrid Lindgrens delar sina föräldrars äkta kärlek. Genom foton, brev och citat blir allt så levande och det går inte att värja sig från att kärleken är det viktigaste vi har.


Cecilia Forss julklappstips

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft är aktuell med Bödelskyssen. Mons ger följande julklappstips:

Tio svenskar måste dö - Detta är en grymt spännande och originell bok. Martin Österdahl skriver mycket bra och är en ny mästare på att spinna engagerande intriger. Rekommenderas för en spännande jul.

Styrkan - En bred episk skröna om New York polisen. Väldigt amerikansk med en i grunden svartvit värld där allt och alla är till salu hela tiden. Rekommenderas för den som gillar bredaxlad underhållning med lagom mycket hjärna.

 • The Force

  Don Winslow

  From the New York Times bestselling author of The Cartel - winner of the Ian Fleming Steel Dagger Award for Best Thriller of the Year - comes The Force, a cinematic epic as explosive, powerful, and unforgettable as The Wire. Everyone can be bought. At the right price... Detective sergeant Denny Malone leads an elite unit to fight gangs, drugs and guns in New York. For eighteen years he's been on the front lines, doing whatever it takes to survive in a city built by ambition and corruption, where no one is clean. What only a few know is that Denny Malone himself is dirty: he and his partners have stolen millions of dollars in drugs and cash. Now he's caught in a trap and being squeezed by the Feds, and he must walk a thin line of betrayal, while the city teeters on the brink of a racial conflagration that could destroy them all. Don Winslow's latest novel is a haunting story of greed and violence, inequality and race, and a searing portrait of a city on the edge of an abyss. Full of shocking twists, this is a morally complex and riveting dissection of the controversial issues confronting society today.

 • Tio svenskar måste dö

  Martin Österdahl

  Vem står näst på tur?Under en gårdsauktion i Roslagen hittas en död man i en brudkista. Han är delad på mitten och har märkliga symboler inristade i pannan.Den döde visar sig vara chef på migrationsverket och är den första i en rad av högt uppsatta svenskar som faller offer för en brutal mördare. Ingen vet vem som står näst på tur. Ingen vet hur man skyddar sig mot en osynlig fiende.Samtidigt håller den ryska flottan sin största övning sedan murens fall och den osänkbara atomubåten Kursk går på grund. Medan de ryska sjömännen kämpar för sina liv tittar president Putin kallsinnigt på och en nygammal konflikt mellan öst och väst seglar upp igen.Den enda som ser hur skeendena hänger ihop är Rysslandsexperten Max Anger. Bara han kan stoppa mördaren. Men i kampen mot klockan motarbetas han från alla håll. Och ondskan har sitt ursprung långt tillbaka i tiden, i det mörkaste kapitlet i svensk historia. Något som ingen vill dra upp till ytan igen.Tio svenskar måste dö är en actionfylld spänningsroman där Martin Österdahl väver samman samtidens mest brännande frågor med en levande del av vår historia."Det här är en spännande deckare/thriller som utspelar sig i Ryssland dit karaktären Max Anger beger sig sedan hans flickvän försvunnit spårlöst.... samma spänning som brukar känneteckna en Mellofinal infinner sig."Blekinge Läns Tidning"... en detaljerad, hårdkokt och välskriven historia... Han utnyttjar sin personliga erfarenhet av Ryssland på ett effektivt sätt och han kryddar med ett välformulerat och tydligt språk."Borås Tidning

Ingela Korsell

Ingela Korsell är aktuell med Pax. Maran. Ingela ger följande julklappstips:

Lisbet och Sambakungen - En humoristisk rikt illustrerad högläsningsbok som utmanar rådande normer. Lite som en modern variant av Loranga, Mazarin och Dartanjang, med ett budskap om att få vara den man är. Läs och mys tillsammans! P.S. Man blir väldigt sugen på geléhallon när man läser den här boken.

Den underjordiska järnvägen - En historisk roman om slaveriet i USA, om slavarnas flykt via "den underjordiska järnvägen", och om den eviga rasismen som visar sitt fula tryne på så många olika sätt. Skriven på ett direkt och drabbande språk. Rekommenderas varmt!

Ingela Korsells julklappstips

 • Den underjordiska järnvägen

  Colson Whitehead

  Sextonåriga Cora lever som slav på en bomullsplantage i Georgia. Hon är utstött och utsatt efter att modern försvunnit, och till slut flyr hon tillsammans med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr. Snart får den skoningslöse slavjägaren Ridgeway upp spåret efter dem. Han kommer att jaga Cora från stat till stat och drömmer om att förgöra henne och den hemliga rörelse som gjort flykten möjlig.Den underjordiska järnvägen har hyllats som en historisk roman som äger sällsynt relevans för vår tid. I verkligheten blev "den underjordiska järnvägen" benämningen på det nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till norr, men i Colson Whiteheads roman är järnvägen en konkret underjordisk flyktväg som tar Cora till olika delar av USA i jakten på ett värdigt liv.Det är en gastkramande berättelse om en ung kvinnas kamp för överlevnad och frihet, samtidigt som den på ett banbrytande sätt också gestaltar och omtolkar slaveriets historia och till synes eviga efterverkningar.

 • Lisbet och Sambakungen

  Emma Karinsdotter

  En Loranga, Masarin och Dartanjang för 2010-talet!Lisbet och Sambakungen är en galen, rolig och normkreativ högläsningspärla! Emma Karinsdotter är en ny stjärna på humorhimlen och för de skruvade illustrationerna står Augustnominerade Hanna Gustavsson. Lisbet bor med sin farmor Sambakungen och den bistra piratkatten Sixten i ett vanligt hus på en vanlig gata.Farmor älskar geléhallon, att vinna internationella cykeltävlingar, glassagne, hemliga agentuppdrag och att tantsnuska med sin gamla flickvän, agenten Agatha Fox.Lisbet älskar att rita. Helst saker som inte finns. För det mesta har hon hur kul som helst med farmor. Men ibland blir farmor lite för mycket. Då skulle det vara skönt med någon som var lite mer som hon själv.En dag kommer ett vykort. Där hälsas Lisbet välkommen till första klass. Farmor beter sig som om någon har dött:"Sommaren har dött, Lisbet. För i höst börjar skolan. Efter det blir det aldrig mer några somrar. Då blir det sommarlov istället, och dom går jättesnabbt."Tillsammans bestämmer sig Lisbet och farmor att göra så mycket det bara går av den sista sommaren i hela världen. Men egentligen tycker Lisbet att det ska bli ganska spännande att börja skolan. Hon kanske till och med får en kompis som mest är hennes...Lisbet och Sambakungen är en rikt illustrerad högläsningsbok med mycket crazyhumor, inte minst i Hanna Gustavssons färgillustrationer. Men parallellt med de galna upptågen ställs en allvarligare fråga: Har man rätt att få vara som man vill - även om man helst vill vara alldeles vanlig?

Anders de la Motte

Anders de la Motte är aktuell med Höstdåd. Anders ger följande julklappstips:

Yxmannen - New Orleans 1919. Maffians barndom, korrupta snutar, privatspanare och en brutal, brevskrivande seriemördare, alltihop i en tät, klibbig, prisbelönt deckare med verklighetsanknytning och som bara inte går att släppa. What's not to like?

En nästan sann historia - Intelligent metakrim om misslyckade mediemannen Zacharias som flyttar hem till mamma för att äntligen skriva klart sin bästsäljare och en gång för alla klargöra vad som hände under den där skrivkursen tolv år tidigare då stjärnförfattaren Leo Stark försvann och en av Zacharias närmaste vänner dömdes för mord. Sanning eller fantasi, var går gränsen?

Anders de la Mottes julklappstips

 • En nästan sann historia

  Mattias Edvardsson

  Intelligent bladvändare om ett ouppklarat författarmordI mitten av 1990-talet påbörjar Zackarias Levin en skrivarutbildning på Lunds universitet. Där lär han känna tre personer som kommer att påverka hans liv på oväntade sätt. De är alla på flykt från någonting och delar samma dröm om att få skriva. Men i takt med att de kommer närmare sin lärare, den framstående poeten Li Karpe, och dessutom lär känna den legendariska författarikonen Leo Stark, förändras för alltid deras bild av skrivandet - och kanske av hela livet.Tolv år senare får Zackarias sparken från sitt mediejobb, flickvännen dumpar honom och han tvingas flytta tillbaka till sin mamma i Skåne. För att försörja sig bestämmer han sig för att skriva en bästsäljare om den där omvälvande tiden då Sveriges stora författarstjärna försvann spårlöst och en av Zackarias närmaste vänner dömdes för mord.Men minnet är inte alltid pålitligt. Och vad är egentligen viktigast: att förhålla sig precist till sanningen eller att berätta en bra historia?

 • Yxmannen

  Ray Celestin

  Utsedd till årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin! New Orleans 1919. Den beryktade seriemördaren Yxmannen sätter skräck i staden med sina bestialiska mord. Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Dessutom bär han på en hemlighet, som till intet pris får komma ut. Luca DAndrea, Michaels tidigare chef, har fått i uppdrag av maffian att ta reda på vem Yxmannen är. Nittonåriga Ida jobbar som sekreterare hos en privatdetektiv, och när hon snubblar över ledtrådar som kan leda till avslöjandet av Yxmannens sanna identitet kan hon inte låta bli att på egen hand försöka utreda mysteriet. Yxmannen bygger på de händelser som skakade New Orleans mellan 1918 och 1919, då en seriemördare härjade i staden. De brev som förekommer i romanen är autentiska och tros ha skrivits av den verklige Yxmannen. "Ray Celestin levererar med Yxmannen en strålande debut inom den historiska kriminalroman-genren. Intriger, mustiga miljöer, tidsstämningar och persongallerier där fakta och fiktion varvas lekfullt skildras med en utsökt hantverksskicklighet. Detta är läsvärd historisk kriminalnoir med en skärpa och tyngd som en nyslipad yxas vassa egg." BTJ, Henric Ahlgren "Yxmannen är ett mästerverk, enligt min mening inte bara den absolut bästa till svenska översatta spänningsromanen i år utan också på flera år!" Dast "Lysande skildring av en stad som kokar av motsättningar." DN

Emma Hamberg

Emma Hamberg är aktuell med romanen Hjärtslaget i Rosengädda. Emma ger följande julklappstips:

Stefans stora feta röda - Människor med passion och hjärtat på rätta stället vill jag äta till frukost, lunch, mellis och middag. Samt vickning. Stefan är en av dem. Han ger liksom inte upp! Detta är en inbjudande kram till att ta hand om den här jorden som våra ungar ska ärva efter oss och sedan en hyllning till tomater. Jag älskar tomater. Jag älskar Stefan. Och så är jag lite rädd för vart allt är på väg. Jag blir mindre rädd efter att ha läst den här.

I like you - ALLA behöver den här boken. Den är vansinnig. Det är en totalt skruvad mix av matlagning, pysseltips, hemskt oaptitliga foton, sextips du inte visste du behövde och jag förstår inte hur jag kunde leva utan den. Ett måste under julgranen varje år, tills alla du känner fått den. Du blir glad av den och får lust att släppa alla sarger du tidigare hållit i.

Emma Hambergs julklappstips

 • Stefans stora feta röda

  Stefan Sundström, Jeanette Andersson

  Varför är tomaten röd? Få känner till att den från början var orange och då mycket nyttigare. Musikern och författaren Stefan Sundström som tidigare har skrivit succéerna Stefans lilla gröna och Stefans stora blå är nu tillbaka med boken Stefan stora feta röda. Där berättar han hur det kom sig att han blev en passionerad tomatodlare. Om hur han förverkligat sin barndomsdröm om att få bo i en djungel med mystiska frukter. Om hur naturromantik skavts och blötts mot den hårda Mälardalsleran för att resultera i nyttigare och godare tomater. Stefan vill berätta om sin nästan livslånga kärlekshistoria med tomater, dom röda såklart, men också dom gula,svarta, oranga och vita tomaterna. Till och med dom blå. Det är också en bok om hur vi kan gå från att vara blinda konsumenter och trötta producenter, till att bli medvetna och ansvarstagande prosumenter. Hur vi kan värna en relation till maten och de människor som odlar den, med respekt för jorden vi ärvde.

 • I Like You: Hospitality Under the Influence

  Amy Sedaris

  Sedaris's blisteringly funny take on entertaining--plus color photos and enlightening sidebars on everything it takes to pull off a party with flair--make this volume the best hostess gift on the planet ("Entertainment Weekly")

Per T Ohlsson

Per T Ohlsson är aktuell med 1918: året då Sverige blev Sverige. Per ger följande julklappstips:

Om tyranni - En liten, tunn volym med ett stort, viktigt innehåll i dessa tider med Trump, Putin och nättroll. En manual för försvaret av demokratin, sammanställd av en av vår tids skarpaste historiker.

Inga vänner utom bergen - En lärd och balanserad genomgång av kurdernas öde: svikna, förföljda - och modiga. Skriven av Sveriges kanske främste kännare av denna oroliga, splittrade del av världen.

Per T Ohlssons julklappstips

 • Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet

  Timothy Snyder

  Timothy Snyder var övertygad om att USA inte kunde annat än välja Hillary Clinton till president.När resultatet blev Donald Trump skrev han denna stridsskrift om vad historien har att lära oss om liknande situationer. Dagens politik skapar nya hot som liknar dem vi såg födas under 1900-talets katastrofår. Mänskligheten är inte klokare idag än då Europas demokratier fick vika sig förfascismen, nazismen och kommunismen.Vår fördel är att vi möjligen skulle kunna lära oss något av erfarenheterna.

 • Inga vänner utom bergen : kurdernas historia

  Ingmar Karlsson

  Högaktuell läsning om kurdernas brokiga historia »Ingmar Karlsson bemästrar balansgångens konst.... han ger en strålande sammanfattning av kurdernas historia och politiska aspirationer.« Dagbladet »En gedigen genomgång av kurdernas historia... boken har ett klokt och väl fungerande upplägg... sammanfattar kurdernas historia och nuläge på ett bra sätt.« Jönköpings-Posten »Det är välskrivet och detaljerat när Ingmar Karlsson skildrar tragiken i kurdernas kamp.« Amnesty Press Antalet kurder uppgår i dag till omkring 30 miljoner. Trots att de i årtusenden levt i ett område större än Sverige har de aldrig varit självständiga och är nu världens största folkgrupp utan egen stat. Men kurdfrågan handlar inte bara om en minoritets kamp mot majoriteten och den passar heller inte in i ett enkelt schema av förtryckare mot förtryckta. Den är fylld av paradoxer krig mellan stammar, skilda språk, konkurrerande samhällssystem, idealistisk nationalism och separatism. Så hur ska man bäst angripa kurdfrågan och vad har egentligen kurderna fått utstå genom historien? I Inga vänner utom bergen skildrar diplomaten och Mellanösternexperten Ingmar Karlsson initierat kurdernas komplexa historia. Han beskriver kunnigt historien bakom de nuvarande konflikterna i Kurdistan, ett område som sträcker sig över de turkiska, irakiska och syriska gränserna. Boken är ett måste för den som vill ha kunskap om dagens Mellanöstern. Författaren och diplomaten Ingmar Karlsson har skrivit fler än tjugo böcker. För sitt författarskap har han utnämnts till teologie hedersdoktor vid Lunds universitet och filosofie hedersdoktor vid Linnéuniversitetet i Växjö. Ingmar Karlssons senaste bok, Roten till det onda (2016), har fått stor spridning och lysande recensioner. Pressröster om boken: »Ingmar Karlsson visar den mångfald och komplexitet som präglat kurdernas historia... en lättläst och balanserad introduktion till kurdernas historia, ett ämne som blir allt viktigare att känna till om vi vill förstå vår omvärld.« Tidskriften Respons »En fascinerande bok om kurdernas historia som borde vara obligatorisk läsning för alla som har det minsta intresse för Mellanöstern och konflikterna som pågår där... Karlssons bok är gedigen, kunskapsrik och insiktsfull den lotsar läsaren genom en snårig nutidshistoria med siktet inställt på vad som händer sen, när IS är besegrat.« Historievärlden »Läsvärd bok om kurdernas historia... Ingmar Karlsson har skrivit en bok som jag är övertygad om kommer att öka förståelse och intresse för detta folk som många av oss lever i en nära kontakt med även här i Sverige.« Dala-demokraten »Inga vänner utom bergen är mycket intressant. Karlsson skriver kunnigt, initierat och analyserande. Boken är späckad med fakta. För den som vill försöka att förstå problemkomplexet kurder, är den oundgänglig.« Hela Gotland »Boken är väldisponerad, lättläst och spännande, tillika försedd med värdefulla översiktskartor. Den kan anbefallas alla med intresse för ämnet, men även som fördjupningsbok för gymnasister.« Bibliotekstjänst »Ingar Karlsson kan inte anklagas för att ha någon agenda. Med sitt diplomatiska och akademiska förhållningssätt till materialet och parterna han skriver om är detta inget debattinlägg utan en sakprosabok som grundas på fakta... Ingmar Karlsson behärskar balansgångens konst.« Dagbladet Norge