Så roligt ska vi inte ha det : en historia om svensk alkoholpolitik (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
383
Utgivningsdatum
2021-12-22
Förlag
Timbro
Medarbetare
Möllersten, Lukas (form)
Dimensioner
178 x 110 x 25 mm
Vikt
210 g
SAB
Ohia-c:k
ISBN
9789177032885

Så roligt ska vi inte ha det : en historia om svensk alkoholpolitik

(5 röster)  |   Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2021-12-22
79
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Varför greps en fyllerist i Göteborg med tio kokta ägg i kavajen? Varför letade Sällskapsresans Robban och Berra efter en butik som hällde rom på vinflaskor? Och varför blev den holländske kommissionären Frans Andriessen chockad när han skulle koppla av på sitt hotellrum under förhandlingarna om svenskt EU-medlemskap?

Allt har att göra med säregna svenska alkoholrestriktioner. Mer än vi anar har de format vårt land och blivit en gemensam referens för generationer. Inte sällan i form av tristess av köer, tullkontroller och blandningar som druckits mer för effekten än för smaken.

Så roligt ska vi inte ha det är en bok om Sveriges alkoholpolitiska historia. En bok om monopol, motböcker, skatter och förordningar och hur de (inte) fungerat. Om varför mycket blivit bättre i takt med att politiken avskaffats och folk fått bestämma mer själva, och om hur olydiga svenskar roat sig under tiden. För svenskar som velat dricka har det inte alltid varit så kul, men historien om alla våra restriktioner är oavbrutet underhållande.

»Självklar läsning för alla som intresserar sig för demokratifrågor och svensk politisk historia, för alla nykterister, och för alla som tar sig ett och annat glas.« EDWARD BLOM, GASTRONOM, KULTUR OCH NÄRINGSLIVSHISTORIKER.

»Jag brukar hävda att svenska folket har formats av Luther, skolplikten och värnplikten. Nu kommer jag att lägga till motboken . Kunnigt och stilistiskt elegant utmanar liberalen Svensson vår etablerade bild av nykterhetsrörelsens och den svenska alkoholpolitikens historia.« NILS LUNDGREN, NATIONALEKONOM.

Om författaren Mattias Svensson är krönikör, skribent och författare, bland annat till Den stora statens återkomst, Vad vi kan lära av planekonomin och Glädjedödarna en bok om förmynderi. Han har mellanölet att tacka för att han alls blev till.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Så roligt ska vi inte ha det : en historia om svensk alkoholpolitik
  2. +
  3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Så roligt ska vi inte ha det : en historia om svensk alkoholpolitik. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Trots allt hade vi roligt
    Per Isaksson, 5 september 2023

    Strålande beskrivning av svenskt förmynderi och restriktiv alkoholpolitik påhejat av nykterhetsrörelsen i främsta ledet. Mattias Svensson är en lysande skribent och krönikör

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Mattias Svensson